Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvem av disse skal ut?

Gulljentene er under kraftig press.

LUKSUSPROBLEM: Egil Kristiansen (t.v.) har gitt Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Marit Bjørgen full tillit i to mesterskap på rad. Nå utfordres gulljentene av sterkere kandidater enn noen gang før. Foto: NTB Scanpix / Montasje: Dagbladet
LUKSUSPROBLEM: Egil Kristiansen (t.v.) har gitt Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Marit Bjørgen full tillit i to mesterskap på rad. Nå utfordres gulljentene av sterkere kandidater enn noen gang før. Foto: NTB Scanpix / Montasje: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag er det VM-generalprøve i stafett i franske la Clusaz. De norske jentene er som alltid storfavoritter. Det vil de også være i VM-stafetten i Val di Fiemme 28. februar. Spørsmålet er bare hvilke fire jenter som skal få æren av å representere Norge.

For selv om Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen sikret norsk gull både i OL i 2010 og VM i 2011, vil ikke landslagstrener Egil Kristiansen dele ut billettene på forhånd — uansett hvordan det går i La Clusaz.

Form avgjør - Det er veldig tøff konkurranse om plassene. Laget er ikke hundre prosent gitt. Når vi kommer til VM, er det de som er i best form som får gå, sier Kristiansen til Dagbladet.

Allerede i sesongens første verdenscupstafett viste han at klippekortene er inndratt. Da fikk ungjenta Martine Ek Hagen sjansen på tredje etappe på bekostning av Kristin Størmer Steira. Ek Hagen gjorde en solid innsats, selv om Steira svarte med en sterkere etappetid for Norges andrelag på den tilsvarende etappen.

- Gull uansett At formen avgjør VM-uttaket får full støtte fra tidligere landslagstrener, og nåværende langrennsekspert på TV 2, Svein Tore Samdal. Han mener etterfølgeren rett og slett har et luksusproblem.

- Jeg mener det er minst seks jenter som kan fylle en plass på det norske stafettlaget. Uansett hvem av dem som går, tror jeg ikke noen kan slå Norge, sier Samdal.

Ved siden av de fire etablerte, mener han Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng kan gå rett inn uten at laget svekkes. Martine Ek Hagen og Maiken Casper Falla er også jenter som kan komme inn og fylle en rolle. Og da er ikke Ingvild Flugstad Østberg og Marthe Kristoffersen engang nevnt.

To sikre Ifølge Samdal, er det to plasser som er gitt på forhånd.

- Med mindre de er syke eller helt ute av form, kommer Therese Johaug til å gå andreetappen og Marit Bjørgen siste, konstaterer han.

Skofterud og Steira kan derimot føle seg litt mer truet.

MULIG STARTKVINNE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MULIG STARTKVINNE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- På førsteetappen vil jeg si Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en like sterk løper som Vibeke, i hvert fall i lange sammenhengende stigninger. Hun har bedre kapasitet. Og Heidi Weng er en sterkt utfordrer til Kristin. Men Kristin viste veldig fin formutvikling i Tour de Ski, poengterer Samdal.

- Kan Norge vinne VM-gull med et rent andrelag?

- Jeg tror minst et par av de faste må være med og i form. Men Norge kommer til å ha et veldig bra lag i VM.

På herresiden virker uttaket langt mer gitt en drøy måned før VM. Med mindre nye løpere viser seg fram fra en helt annen side de kommende ukene, vil VM-laget bestå av Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Petter Northug.

UTFORDRER STEIRA: Heidi Weng. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
UTFORDRER STEIRA: Heidi Weng. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!