Hvem av disse to blir konge av Ullevaal på søndag?

Her er cupfinalens to store nøkkelspillere: Olav Råstad er mannen som skal stanse RBKs angrepsmaskin, og starte Glimt-kontringene. Harald Brattbakk er mannen alltid scorer mot Glimt.

TRONDHEIM/BODØ (Dagbladet): - Jeg har scoret i 13 av 14 kamper mot Glimt. På 22 kamper mellom Glimt og RBK er det blitt scoret 99 mål. Så da er det naturlig at det blir noen mål på oss spissene, smiler Brattbakk.

Han er cupmester for både Glimt og RBK. Og han husker veldig godt tida i Bodø i 1992/93.

Skattesmell

- Vi var en glad gjeng, he, he. Som spilte gladfotball. Men livet mitt har forandret seg veldig siden den gang. Jeg hadde ikke barn den gangen, og hadde litt annet perspektiv på livet.

- Litt sånn «Ungkaren»?

- Ja, litt ungkaren. Vi hadde mye moro, ler Brattbakk.

Bohemtida i Bodø var en læreprosess. Sportslig sett fordi Glimt kopierte RBK-stilen som han returnerte til med suksess i 1994. Men også privat. Brattbakk fikk nemlig trøbbel med skattefuten da han spilte i Glimt.

- Det var ei kjørebok med oversikt over godtgjørelse som forsvant. Jeg ble etterliknet på skjønn, og fikk en kraftig straffeskatt, flirer Brattbakk.

Glimt-regnskapene ble ikke engang ført på pølsepapir. De eksisterte ikke.

- Jeg glemmer ikke bildet av formann Ove Andreassen, på trappa i Glimt-hytta, med to tomme pappesker i hendene. «Regnskapene er borte,» ropte han. Men sånn var det på den tida.

Siden har han bøttet inn mål for RBK. Nærmere bestemt 155 i Tippeligaen.

- Jeg er stolt av meg selv, og det jeg har oppnådd, sier han.

Mye terping

Nøkkelen har vært, i god RBK-ånd, hardt arbeid, terping på detaljer, og kjedsommelig repetering på trening.

- Jeg har aldri en magefølelse for når jeg skal score. Målene kommer som en følge av at jeg gjør ting riktig, at mottaket sitter, vendingen lykkes, skuddet er bra. At man gjentar det på trening. Egentlig ganske kjedelig, litt for kjedelig til å skrive om i Dagbladet, humrer han.

I Bodø vet Olav Råstad at det er Brattbakk, og pasningene til ham gjennom midtbanen, som må stanses for at Glimt skal kunne vinne cupfinalen. Råstad er i løpet av året blitt det defensive ankeret klubben lenge har savnet på sentral midtbane. De som har sett Råstad og Glimt i år, har garantert bitt seg merke i at Råstad er det nærmeste man kommer en ny Rekdal i Norge.

Flaks...?

- Ja, jeg har ofte hørt den sammenlikninga, og er litt enig. Jeg er trygg med ballen. Gjør lite feil, og har god spilleforståelse, sier Råstad.

Og så har han scoret tre mål fra 30- 40 meter. Som Rekdal i glansdagene.

- Da jeg scora det første målet mot Stabæk, så tenkte jeg bare «dæven kor flaks», ler Råstad.

- Man sikter ikke på krysset når man kliner til fra 40 meter.

Men suksessen kommer ikke tilfeldig. Råstad tok et livsstiloppgjør med seg selv i vinter. Kondisen er kraftig forbedret. Han er sterkere. Og når man orker mer, så spiller man bedre fotball.

- Jeg ga meg selv en siste sjanse. Hvis jeg ikke lyktes i år, så hadde jeg bestemt meg for å finne på noe annet å gjøre.

- Du vurderte å legge opp?

- Ja, tanken streifet meg.

Oppslagene om byturer, karantener og useriøs livsførsel har vært tunge å bære for Råstad. Og familien. For egentlig er han en god gutt.

- Jeg ble forbanna da VG etter kjempemålet mitt mot Stabæk skrev at det eneste jeg hadde utrettet tidligere var å gå på fylla. Det mislikte jeg.

Carew-venn?

Men han innrømmer at han tok for lett på det.

- Jeg var på aldersbestemte landslag fra jeg var 15 til jeg var 21 år. Og var kaptein på samme U21-lag som John Arne Riise og John Carew. Jeg delte til og med rom med Carew ei stund. Men nå villle han vel knapt ha kjent meg igjen, ler Råstad.

- Det å høre hele tida at man er ung og lovende, blir fort ei sovepute.

Derfor betyr en cuptriumf mye for Råstad.

- Bare det å være i cupfinale er veldig stort for meg. VM vinner jeg aldri.

ANKER PÅ SKUTA: Olav Råstad sammenlikner gjerne seg selv med Kjetil Rekdal. - Ja, jeg har ofte hørt den sammenlikninga, og er litt enig. Gjør lite feil, og har god spilleforståelse, sier Råstad.
LUFTSCORING: Harald Brattbakk viser hvordan man scorer mål. - Det er egentlig ganske kjedelig. Det handler om å repetere og øve, sier Brattbakk.