Hvem er best av Messi og Ronaldo?

Ekspertene ser på superstjernenes ferdigheter.

(Dagbladet): Det er debatten over alle debatter i spansk fotball.

Helt siden Cristiano Ronaldo dro den hvite drakta over hodet og ble en Galactico har fotballfans verden over diskutert om det er han eller Lionel Messi som er La Ligas største profil.

Og ikke minst: Hvem av dem er best på banen?

Med fare for å synse deg til døde har vi hentet inn eksperthjelp for å rangere disse to ballfenomenene på en fornuftig måte.

Vi har satt opp kriteriene, mens Andreas Stien-Leenderts, kommentator og La Liga-ansvarlig i Canal +, og Kolbotn-trener og eks Alavés-proff Dan Eggen har gitt dem poeng etter en skala fra én til ti.

- Et fysisk prakteksemplar
Og skal vi tro våre to eksperters dom, er det ikke mye som skiller dem.

- De er like i den forstand at de har de egenskapene som skal til for å være absolutte stjerner i dagens fotball. De er offensive og har individuelle kvaliteter som ligger klart over alle andre, selv i en så god liga som den spanske, sier 41-årige Eggen til Dagbladet.

- Ronaldo er jo et fysisk prakteksemplar, stor og sterk, hodestyrke, teknikk. Han har alle fasetter av spillet i seg. Messi er ikke like komplett som Ronaldo i form av fysikk og han har kanskje ikke et like godt skudd fra distanse, men til gjengjeld er han ekstrem på de nærtekniske tingene. Han har evnen til å score, men også å sette opp medspillerne sine i scoringsposisjoner, og det ser ut som om motstanderne har lettere for å ta ut Cristiano Ronaldo enn Lionel Messi.

Kriteriene
Så langt denne sesongen har de to superstjernene skilt seg klart ut på toppscorerlista i La Liga. Der topper Ronaldo med 22 mål, en fattig scoring foran Messi. Men på assist-statistikken troner Messi alene med 14, mens Ronaldo bare har seks.

• Se høydepunkter gratis: Helgens serierunde i Spania

Statistikken gir likevel bare en liten del av bildet.

Vi har bedt Eggen og Stien-Leenderts om å rangere skuddfot, teknikk, fysisk styrke, hurtighet, luftstyrke, taktiske og mentale egenskaper, pasningsfot og PR- og markeds-verdi på en skala fra én til ti.

Skuddfot Stien-Leenderts om Messi: 8

- Han er en spiller som ikke scorer spektakulere mål fra langt hold, han plasserer gjerne i stedet. Han har en fantastisk skuddfot, men han pleier ikke å skyte fra 25 meter.

Eggen om Messi: 7.5

- Han har ikke samme skuddfot som Ronaldo, det er ikke like farlig med et frispark fra 30 meter fra Messi. Men fra seksten meter og innover har Messi et strålende skuddbein.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 9

- Han har ekstreme avslutningsferdigheter. Selve skuddfoten er hakket bedre enn Messis, og han skytere hardere.

Eggen om Ronaldo: 9

- 10 er ikke mulig (det er et prinsipp Eggen følger gjennom hele vurderingen, journ.anm.), så Ronaldo får ni. Skuddfoten er enorm, i tillegg er avslutningsviljen så stor at han bruker den ofte. Det eneste negative jeg kan si om skuddfoten er at han kanskje bruker den litt for ofte, og at han da av og til misbruker sjanser ved å skyte for mye.

Teknikk Stien-Leenderts om Messi: 10

- Jeg gir en 10-er, og begrunner det med at verden aldri har sett en spiller som kan finte og føre ballen i så høyt tempo, med så god kontroll. I tillegg til å kjøre på med vendinger og lekkerbiskener, ingen andre gjør det i dag. Noen vil nevne Maradona, men jeg har sagt før at Messi overgår ham. Og holder på det.

LA LIGA-PROFF: Dan Eggen var innom både Celta Vigo and Alavés i løpet av sine seks år i spansk fotball, og følger fortsatt med. Foto: AP/Delmi Alvarez
LA LIGA-PROFF: Dan Eggen var innom både Celta Vigo and Alavés i løpet av sine seks år i spansk fotball, og følger fortsatt med. Foto: AP/Delmi Alvarez Vis mer

Eggen om Messi: 9
- Har en nærteknikk som er helt eksespsjonell, bedre teknikk enn Ronaldo.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 8
- Det er veldig mye overstegsfinter, han kjører ballen foran seg. Teknikken er ikke like ekstrem, han er noen hakk bak Messi.

Eggen om Ronaldo: 8
- Én mot én kommer han seg forbi alt, i hvert fall om han har litt plass.

Styrke/fysikk Stien-Leenderts om Messi: 8
- Det er bra for å være såpass liten, tyngdepunktet hans er ekstremt. Hvis han har bestemt seg for å ikke kaste seg eller ramle, så holder ingen seg på beina som Messi. I overkroppen har han mer å gå på.

Eggen om Messi: 9
- Her har Messi og Ronaldo hvert sitt grunnlag. Balansen til Messi og evnen til å holde seg på beina i stor fart handler også om fysikk og styrke.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 9
- I blant har jeg tenkt at han bør bruke styrken sin mer, han har mer å gå på i kampsituasjon. Kroppen ser bedre ut enn det han presterer. Han har ekstremt god balanse, og er eksplosiv. Det skal mye til å skubbe ham unna.

Eggen om Ronaldo: 9
- Ronaldo er mer gjennombruddssterk enn Messi, og er utrolig sterk på løp over lengre distanser. Ronaldo er utrolig sterk!

Hurtighet Stien-Leenderts om Messi: 8
- Han er antakeligvis ikke den hurtigste i La Liga, men dette er vanskelig. Han er like rask med og uten ball. Farten med ball er ekstrem. Farten uten er normal. Kunne gitt en tier, hvis det dreide seg om fart med ball.

Eggen om Messi: 9
- Messi har en mer fotballadekvat fart enn Ronaldo. Der Ronaldo har enorm toppfart på lengre distanser har Messi et utrolig rykk de første sju meterne.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 9
- Også han har en ekstrem fart med ball, men har kanskje mer fart over avstand. Har inntrykk av at han holder tempoet bedre oppe. Dette er veldig subjektivt.

Eggen om Ronaldo: 8
- Ronaldo kan parkere alle, men trenger altså litt lengre distanser enn Messi for å gjøre det.

Luftstyrke Stien-Leenderts om Messi: 6
- Jeg har aldri latt meg imponere av luftstyrken hans, og det er ikke slik Barcelona spiller fotball. Messi skal ikke score mål med hodet. Jeg tror to av 67 scoringer er på hodet. Messi kan sikkert heade, men han viser det ikke.

Eggen om Messi: 6
- Messi er ikke akkurat noen typisk hodespiller. Han mangler duellstyrke men har likevel en utrolig god teknikk når han header ballen. Kombinert med hans forståelse av ballbaner gjør det ham til en bra hodespiller likevel.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 7
- Sjelden jeg ser han scorer med hodet. Real Madrids spillestil tilsier heller ikke at det er noe kjempebehov for hodestyrken. De spiller gjennom midten.

Eggen om Ronaldo: 8.5
- Ronaldo har alt det Messi har, i tillegg til duellstyrke.

Taktiske egenskaper Stien-Leenderts om Messi: 10
- Mannen har før forrige runde 14 assist, og han har scoret 21 mål selv. Han har klart flest assister i La Liga, og er nå hovmester i tillegg til toppscorer. Det er helt unikt. Han betyr ikke alt for Barcelona, men nesten alt.

Eggen om kategorien: - Denne er litt diffus, det er så mye som kan gå inn i denne kategorien. Enkeltavgjørelser i kampene kan man alltid sette spørsmålstegn ved, men alt i alt er de omtrent like gode. Messi kan bli borte i kamper, Ronaldo kan bli sur. Hva slags spillestil lagene har er også viktig for å kunne bedømme dette.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 7
- Jeg tror hans rolle er i grenseland for hva et lag og spillergruppe kan tåle. Det er mange stjerner i Real Madrid, og han er den største. Jeg synes man aner at gruppa ikke står opp for hverandre. Er han litt egostisk, da? En typisk goalgetter, men han har mer å gå på som lagspiller.

Pasningsfot Stien-Leenderts om Messi: 10
- Det er syke pasninger, med klart flest assist i La Liga. Det er måten de slås på. Han møter i dypet, vender 180 grader og slår krempasninger. Han har overgått Xavi i pasninger som folk ikke ser komme.

Eggen om Messi: 9
- Messi kan være tredjesist, nest sist og sistemann i ethvert angrep.

Stien-Leenderts om Ronaldo: 8
- Han har en fin fot, som sikkert ofte treffer medspillere. Han burde sett medspillere mer. Han er ikke i nærheten av Messi, det går på spilleforståelse og bevegelsesmønster.

Eggen om Ronaldo: 7
- Jeg syns ikke man ser Ronaldo sette opp gode ting slik Messi gjør, men det er vel ikke hans rolle heller.

PR-verdi Stien-Leenderts om Messi: 9
- Messi er aldri fotballspilleren du får bilder av fra byen, ute med den og den dama. Han gratulerer moren sin på trøya, er en familiekjær gutt som aldri gjør noe galt. Det er kun sporten som står i fokus, og det er bra for fotballen - synes jeg.

Eggen om Messi: 9
- De er kjempesymboler begge to, men som rollemodell og forbilde er Messi for meg mye viktigere enn alle t-skjortene Ronaldo selger.

EKSPERT: Andreas Stien-Leenderts er svakest for Leo Messi. Foto: Canal Pluss
EKSPERT: Andreas Stien-Leenderts er svakest for Leo Messi. Foto: Canal Pluss Vis mer

Stien-Leenderts om Ronaldo: 9
- Jeg tror verdien er størst personlig, i og med at han får så mye sponsorinntekter selv. For klubben er det mye å hente i drakter, men som forbilde er det både og. Han har et tett forhold til Madeira, gir mye der og virker jordnær. Men i media tegnes han som sutrete og slesk. Slikt sett framstår han som en litt annen type enn Messi.

Eggen om Ronaldo: 8
- Du har den imagedealen til Ronaldo hvor han både er veldig populær hos mange, og veldig upopulær blant mange. Markedsmessig er den sikkert hakket viktigere enn Messis image, men jeg tipper mange, meg selv inkludert, setter pris på en stille og rolig type som Messi.

Messi best I sum betyr dette at både Dan Eggen og Andreas Stien-Leenderts er enige om at Messi er best av de to.

Den totale poengsummen er henholdsvis 69 mot 66 i favør Messi for Stien-Leenderts, og 58,5 mot 57,5 for Eggen.

Dersom de to skulle velge én av dem til sitt eget lag ville de også ha valgt Messi.

- Det må bli Messi. Han er en komplett fotallspiller, og jeg anser ham viktigere for laget enn Ronaldo har klart - selv om han har scoret ett mål mer. Messi er foran som lagspiller. Som spillere er de helt forskjellige, så betydningen for laget veier tyngst, sier Stien-Leenderts.

- Jeg har mye mer sansen for Lionel Messi, han er mer ekstrem på det han kan. I tillegg virker han som et helere menneske å ha i et lag, sier Eggen til Dagbladet.  

• Gratis La Liga-klipp: Helgens serierunde i Spania

MESSI SEIRET: Møtet mellom Real Madrid og Barcelona i november ble sett på som en duell mellom de to superstjernene. Messi vant i så fall på knockout på Camp Nou, den gangen. Foto: AP/Manu Fernandez
MESSI SEIRET: Møtet mellom Real Madrid og Barcelona i november ble sett på som en duell mellom de to superstjernene. Messi vant i så fall på knockout på Camp Nou, den gangen. Foto: AP/Manu Fernandez Vis mer