Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvem er den største skurken?

Slik ville norske kjendisadvokater forsvart Zidane og Materazzi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både Zinedine Zidane og Marco Materazzi må forklare seg for FIFA etter fotballhistoriens kanskje mest berømte nedskalling.

For selv om det er åpenbart hvem som skallet til hvem, er ikke fotballens høye herrer lenger like sikre på hvem som er offeret og hvem som er skurken.

Dagbladet.no ba to av Norges mest profilerte forsvarsadvokater, Heidi Ysen og Abid Raja, om å prosedere for hver sin klient. Ysen ba pent om å forsvare Materazzi, mens Raja som muslim følte mest tilhørighet med Zidane.

Ysen er kanskje mest kjent som forsvareren til Veronica Orderud, mens Raja blant annet har vært advokat for bokhandleren fra Kabul og faren til Rahila Iqbal.

Her er deres forsvarstaler - skrevet med betydelig glimt i øyet:

Heidi Ysen

Ærede jury.

Alle vet at i en finale er det kun én ting som gjelder for ledere og spillere på begge lag: Å vinne. Både Italia og Frankrike har noen av verdens beste fotballspillere på sine lag, deriblant Zinedine Zidane og Marco Materazzi. Materazzi, som til daglig spiller i Inter, er kjent som en av Serie As beste og tøffeste forsvarere.

HVEM ER MEST SKYLDIG?: Selv FIFA er usikre på hvem som er den største skurken av disse to. Vi lot to av Norges mest profilerte forsvarsadvokater hjelpe dem å finne svaret. Foto: REUTERS
HVEM ER MEST SKYLDIG?: Selv FIFA er usikre på hvem som er den største skurken av disse to. Vi lot to av Norges mest profilerte forsvarsadvokater hjelpe dem å finne svaret. Foto: REUTERS Vis mer

En som du helst vil ha på laget - ikke spille mot. Materazzi er en som ofrer seg 100 prosent i alle kamper og som alltid gir alt.

Zidane måtte således vite da han entret Olympiastadion i Berlin, at det var nettopp Materazzi som skulle markere og få ham ut av kampen. Ytringsfriheten generelt i verden er nesten ubegrenset etter de nye avgjørelsene i Strasbourg, og dette gjelder selvsagt på fotballbaner verden over.

Hvis noen hadde sagt det Materazzi sa i det daglige liv, ville man ikke straffet vedkommende.

Slik jeg har forstått det etter å ha vært en ivrig fotballfan i årevis, nasjonalt og internasjonalt, står ytringsfriheten enda sterkere på fotballbaner verden over. Dette blir også akseptert av fotballspillerne selv, jamfør de siste dagers uttalelser fra norske eliteseriespillere.

Zinedine Zidane måtte derfor forvente, utifra vanlig adferd på fotballbanen, at noen fornærmelser ville komme i løpet av kampen. Materazzi, som mistet moren sin da han var 15, regnet med at zidane var proff nok til å tåle dette - slik tusenvis av andre fotballspillere har gjort det før.

Zidanes uproffe og uventede reaksjon, kom således fullstendig overraskende på ham. Tross alt er det Zidane som går til fysiske håndgripeligheter. Det har aldri vært akseptert atferd på fotballbanen.

Marco Materazzi må frifinnes. Han gjør ikke noe annet enn det som vanligvis aksepteres på fotballbaner over hele verden.

Zidane gjør det stikk motsatte.

image: Hvem er den største skurken?

Takk.

Abid Raja

Ærede jury.

Klart muslimen Zinadine Zidane skulle få rødt kort etter å ha skallet ned en motspiller i finalen. Dommeren var ikke interessert i høre hvorfor Zidane nikket ned motstanderen.

Det følger av alminnelige strafferettslige prinsipper at en ikke kan straffes med mindre det er forbi enhver rimelig tvil at en er skyldig på alle punkter. Videre kan straffen lades straffri dersom en har blitt utsatt for en provokasjon, og dersom provokasjon er gjengjeldt med en legemsfornærmelse.

I ikke-juridiske termer innebærer det at dersom du skjeller ut et annen, må du ikke bare regne med, men også tåle en ørefik!

Det bør i denne saken ikke herske noen tvil om at skallingen innebærer en legemsfornærmelse. Men, alle vet at skallingen ikke kom ut av løse luften, ut av det blå; ikke bare ble Zidane selv skjelt ut personlig på banen, men italieneren måtte også involvere muslimens mor og søster, og verbalt misbruke dem på det groveste.

Alt Zidane gjorde var å forsvare sin søsters ære.

Zidane har siden beklaget ovenfor verden at barna måtte bevitne hendelsen. Men han kan selvsagt ikke beklage skallingen, all den tid Metariazzi ikke legger seg flat og ber om unnskyldning for sin verbale misbruk. Hele verden vet hvilken klassespiller Zidane er, hvilken eleganse han har i bevegelsene, og hvilken kreativitet han demonstrerer med sine pasninger. Han er verdens beste spiller, og har blitt sammenlignet med Pele og Maradona.

Dette bygger opp under troverdigheten til Zidane, hans karriere er godt nok bevis for at han ikke uprovosert i sin siste kamp, og viktigste, kunne miste hodet sånn helt uten videre.

Materazi som har tatoveringer over hele kroppen, burde kanskje også få tatovert skallen til Zidane på kroppen, det ville være til evig minne om en ikke skal verbalt skjelle ut motstanderen. Det er rett og slett usportslig.

At det ble med skallingen taler således i formildende retning; den ordinære mannen på gata hadde også trampet motstanderen ned.

Konklusjonen er krystallklar: Provokasjon ledet til skallingen.

Materazzi er en pingle som ikke tåler en trøkk. For øvrig skulle skallingen skjedd på neseroten dersom straffen først skulle være rødt kort. Og ikke minst; det er jo egentlig en ære for Materazzi å bli skallet til av en levende legende som Zidane.

Zidane er en konge og helt, og må klart frikjennes på samtlige punkter.

Takk.

<B>FORSVARER MATERAZZI:</B> Heidi Ysen er kjent som Veronica Orderuds forsvarer. Nå forsvarer hun Marco Materazzi.
<B>FORSVARER ZIDANE:</B> Abid Raja er kjent som forsvarerer til bokhandleren fra Kabul og faren til Rahila Iqbal. Nå forsvarer han Zinedine Zidane.