AKTUELLE: Marcus Pedersen (SIF), Mohammed Fellah og Harmeet Singh (Vålerenga) og Anthony Annan (Rosenborg) nevnes alle som salgsaktuelle. Foto: Scanpix / AFP
AKTUELLE: Marcus Pedersen (SIF), Mohammed Fellah og Harmeet Singh (Vålerenga) og Anthony Annan (Rosenborg) nevnes alle som salgsaktuelle. Foto: Scanpix / AFPVis mer

Hvem er heitest?

Annan, Fellah, Pedersen, Singh, Moa eller Huseklepp. Her er ekspertenes dom.

||| (Dagbladet): Den norske spillerimporten har tørket inn etter gullalderen på 90-tallet, men det er fortsatt heite salgsobjekter i Tippeligaen.

Dagbladet har tatt en ringerunde til eksperter på overgangsmarkedet som gir en liten guide til hvilke spillere som kan ende i utlandet når overgangsvinduet åpner 1. august.

Marcus Pedersen - Marcus Pedersen (20). Han står fram som det store salgsobjektet. Han har rett posisjon, rett alder og riktige kvaliteter. En kraftspiss som er god i boksen, sier Tor-Kristian Karlsen, overgangskonsulent, til Dagbladet.

Strømsgodsets unge spiss nevnes hyppig av ekspertene. Nettopp alderen er sentral, siden klubbene i Europa har videresalg og forming av spillerne i tankene.

- Skulle Pedersen være med mot Frankrike 11. august og dunke inn et mål, kan det absolutt bli salg, sier Karlsen.

Agent Per A. Flod er enig i at Marcus Pedersen er aktuell, men det forestående overgangsvinduet kan komme for tidlig.

- En rekke unge spillere i Norge virker lovende. For noen er det kanskje for tidlig, som for Marcus Pedersen, men han blir interessant, sier Flod til Dagbladet.

Singh og Fellah De andre spillerne Flod tenker på er Vålerenga-duoen Mohammed Fellah (21) og Harmeet Singh (19). Ungguttene har imponert for Vålerenga i år, som ligger på sølvplass i serien kun tre poeng bak Rosenborg.

- Fellah er bare kjempegod, han er det beste talentet jeg har sett siden John Carew i Norge. I år har vi sett noen unge spillere som har tatt et steg videre, han er ett av dem, sier Flod.

Tor-Kristian Karlsen holder Singh over Fellah når det gjelder egenskaper som skal til for å lykkes ute.

HEITE: Fellah og Singh (delvis skjult). Foto: Scanpix
HEITE: Fellah og Singh (delvis skjult). Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg er stor fan av Singh, det har jeg aldri lagt skjul på. Han er som type mer interessant enn Fellah. Han er mer moden i spillerstilen og tar mer ansvar, mens Fellah er en typisk «tier» - det er få klubber som spiller et system som gjør at de har plass til ham, sier Karlsen.

«Gammel» trio Tidligere år har overgangsryktene flommet rundt spillere som RBKs Per Ciljan Skjelbred (23), Branns Erik Huseklepp (25) og Vålerengas «Moa» (24). De er imidlertid alle i en alder som begynner å bli mindre attraktiv for klubber ute i Europa. De er imidlertid fortsatt aktuelle - om prisen er riktig.

- Klubber har forsøkt seg på Skjelbred før, men er nok skremt av prisen. Hvis han får et oppsving så kan det kanskje skje noe, sier Stig Thorbjørnsen, tidligere speider i Rosenborg.

Flod mener Moa bør rangeres foran Skjelbred i proffkøen, mens han har mindre tro på Huseklepp.

- Det er naturlig å nevne Moa, for nå har han plutselig begynt å score mål - er glitrende god på sitt beste. Skjelbred har ikke helt funnet tilbake til det han skulle bli, mens Huseklepp er god, men han er forblitt en gutt som spiller, sier Per A. Flod.

- Annan heitest Det største salgsobjektet er imidlertid ingen nordmann, men en ghaneser - som spilte i VM. Anthony Annan (24 i morgen) spilte godt i VM og er en spiller av internasjonalt format, ifølge ekspertene.

- Annan er mest «hot». I fjor ble en afrikaner solgt for 40 mill (Diouf fra Molde til ManU, journ. anm,), det samme kan skje i år. Man ser at det er utlendinger som blir solgt fra Norge, sier Thorbjørnsen.

Tor-Kristian Karlsen mener Annan er en spiller som bør spille i en større liga - der han bare vil vokse seg bedre.

- Annan er en spiller som bør bli solgt, trolig vil han gjøre enda mer nytte for seg jo høyere nivået blir. Hvis man ser på kvalitetene hans er det helt klart at han bør bli solgt, sier Karlsen.

Overgangsmarkedet i Europa er knalltøft om dagen og det er få klubber som har økonomiske muskler til å handle. De fleste trenger å selge før de kjøper - og markedsmekanismene gjør da at det tørker inn.

- Markedet iskaldt Thorbjørnsen mener vi i Norge er alfor optimistiske med tanke på spillereksport.

HEIT: Per Ciljan Skjelbred. Foto: Scanpix
HEIT: Per Ciljan Skjelbred. Foto: Scanpix Vis mer

- Det vil ikke overraske meg i det hele tatt om ingen norske spillere blir solgt i overgangsvinduet. Markedet er iskaldt, sier tidligere RBK-speider Thorbjørnsen, som også mener media og supportere misforstår «interesse» fra utenlandske klubber.

- Det er så mye tull og tøys i media og blant supportere med at klubber følger spillere og er interessert. Det er ekstremt langt fra at en agent med tilknytning til Liverpool ser Marcus Pedersen til at de kjøper.

- Folk misforstår totalt hvordan markedet fungerer. Søndag ble jeg for eksempel ringt opp av en journalist som lurte på om Annan var på vei til Barcelona. Han hadde lest det på Twitter. Det er ikke sånn det fungerer, sier Thorbjørnsen og rister på hodet.

Overgangsmarkedet åpner 1. august, det er allerede klart at Rosenborgs Vadim Demidov (23) forlater Rosenborg etter sesongen når kontrakten hans går ut. Veien går mest sannsynlig til spansk fotball.

HEIT: Marcus Pedersen. Foto: Scanpix
HEIT: Marcus Pedersen. Foto: Scanpix Vis mer