Hvem er mest casual - pøbelen eller politiet?

Det finnes et lovforslag til bekjempelse av fotballens kreftsvulst. Problemet er at høringsfristen for de ønskede sanksjonene gikk ut for over 16 måneder siden.

DRAMA:  Casuals med Vålerenga-sympatier angrep Lillestrøm-supportere under en seriekamp på Ullevaal i 2011. De siste åra har det vært flere alvorlige sammenstøt mellom sympatisører av de to lagene. — Casuals-miljøet lever dessverre i beste velgående, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DRAMA: Casuals med Vålerenga-sympatier angrep Lillestrøm-supportere under en seriekamp på Ullevaal i 2011. De siste åra har det vært flere alvorlige sammenstøt mellom sympatisører av de to lagene. — Casuals-miljøet lever dessverre i beste velgående, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

FOTBALLEN VIL HA en lov som gir påtalemakta muligheter til knallharde sanksjoner mot casuals, politiets forskjellige grupperinger er etter hvert blitt enige med seg selv om at en slik lov er den eneste veien å gå, og enda det bedre; Oslo politidistrikt har fremmet et forslag til lovendring som ligger i Politidirektoratet til høring.

Så langt er alt vel og bra når det gjelder den ønskede og helt nødvendige bekjempelsen av fotballens verste. Men når jeg plutselig får høre at høringsfristen for lovendringsforslaget gikk ut 1. mai 2012, blir jeg litt mer skeptisk.

Og det er derfor jeg stiller spørsmålet - hvem er mest casual?

ORDET ER ENGELSK, har mange betydninger og den mest vanlige går på kleskode - casual (pent antrekk). Et annet engelsk ord - indifferent - er et synonym godt som noe, og det igjen betyr likegyldig. Og i en verden der de som sitter på verktøykassa til bekjempelse av svineriet tilsynelatende er like tilbakelente (indifferent) som de som forårsaker volden og frykten, er det nesten umulig å være politi på ordentlig.

Fordi det ikke finnes lovhjemmel til å håndtere problemet slik de fleste nå ønsker.

JEG VET POLITIET har vært delt i synet på bekjempelsen av casuals. Noen har ønsket å bruke jernhånd og forsøksvis bli kvitt og knuse miljøet en gang for alle. Andre, spesielt de på etterretningssiden, har vært litt mer tilbakeholdende og foretrukket dialog. Det første er forståelig for alle som opplever en situasjon maken til den som utspilte seg foran Vålerenga-Brann sist søndag, vi kan ikke, skal ikke og vil ikke ha det sånn utenfor norske fotballbaner.

Det andre handler om mer.

INFORMASJON SOM GIR kontroll og oversikt over kriminelle miljøer er en meget viktig del av politiets arbeid. Sånn må det være og det skjønner alle. Men slik informasjon hentes (selvfølgelig) også fra individer i casuals-miljøet. Og derfor har bekjempelsen av fotballvolden til nå vært som et tveegget sverd for ordensmakta.

Der balansegangen mellom spiselighet (tilgangen til informasjon) i miljøet har blitt veid opp mot viljen og kraften i reaksjonene.

UAVHENGIG AV POLITIETS interne problemstillinger og syn på mer alvorlig kriminalitet enn gatevold og noen ødelagte fotballkamper, finner du fotballens ståsted. Der nulltoleranse for alt det disse menneskene representerer som fotballsupportere er det eneste som gjelder. I det perspektivet, og spesielt når jeg hører om lovforslaget som ligger og samler støv i Politidirektoratet, synes jeg det er greit å kritisere fotballens ledere også, både på klubb- og forbundsnivå.

For jeg vet nemlig hva jeg hadde gjort om jeg hadde hatt kontor på Ullevaal stadion - jeg ville i hvert fall ikke snakket om at vi trenger en lov som gir de nødvendige sanksjoner.

Med høringsfristen 16 måneder på overtid, og ingen må fortelle meg at fotballen ikke vet om Oslo Politidistrikts forslag til lovendring, ville jeg allerede for ett år siden kommunisert dette ut, og brukt media som katalysator til å få fart på byråkratiet og politikerne.

POLITIET ER IKKE lenger delt, sier de. De skjønner (endelig) at spiselighet har sin grense fordi pøbelen krysset en grense da de tok volden til Ullevaal stadion og Norges Fotballforbunds hovedinngang. Og når vi vet hvordan det har utviklet seg i Sverige, og vi så alle bildene fra kampen mellom Hammarby og Gais for et par dager siden, kan det å være (for) spiselig fort bli forvekslet med det å være puslete.

Det kan ikke et politi ha på seg.

ALLEREDE DENNE UKA bør fotballen gå sammen med ordensmaktas fremste håndhevere av lov og orden og legge press på Politidirektoratet. Ja, jeg vet det har vært ekstremt mye å gjøre siden 22. juli 2011, men forslaget som ligger der er lite å lure på. For casuals-miljøet lever dessverre i beste velgående, og nå må det sprenges i filler.

Gjennom å gi politiet nødvendige fullmakter.

Til å knuse miljøet

STYGGE SCENER:   Supportere fra Vålerenga og Brann barket sammen foran hovedinngangen på Ullevaal sist søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STYGGE SCENER: Supportere fra Vålerenga og Brann barket sammen foran hovedinngangen på Ullevaal sist søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer