Hvem får sparken først?

Siden 1995 har 27 norske eliteserietrenere fått sparken eller trukket seg av ulike årsaker. I fjor forsvant fire trenere før halvspilt serie. Dagbladet har snakket med de 14 Tippeliga-trenerne om hvor trygt de sjøl tror de sitter.

Diskuter ditt lag i Tippeligaen!

Spørsmål 1:

Hvor lang kontrakt har du?

Spørsmål 2:

Hvor trygt sitter du?

Spørsmål 3:

Hvem vinner Tippeligaen?

Spørsmål 4:

Hvordan gjør ditt lag det?

Øystein Gåre, Bodø/Glimt

1. Ut 2003.

2. Du får spørre ledelsen. Jeg føler meg ikke spesielt truet fordi jeg hadde ikke noe ønske om å overta i fjor. Men jeg er jo i den unike situasjonen at dersom jeg blir sparket, går jeg tilbake til jobben jeg har permisjon fra: spillerutvikler i Glimt.

3. Jeg liker ikke å tippe, men jeg tror Rosenborg kommer høyt - uten at jeg vil si de vinner.

4. Midt på treet, pluss/minus 7. plass.

Teitur Thordarson, Brann

1. Ut 2004.

2. De har jo en tradisjon for å sparke trenere i Brann, så at jeg har vært her så lenge, er vel bortimot ny verdensrekord. Jeg har ingen formening om hvor trygt jeg sitter, men det jobbes godt i klubben og alle drar i samme retning. Det jobbes langsiktig.

3. Jeg tror at Rosenborg gjør det igjen. De har jo en helt annen økonomisk situasjon enn oss andre, og slipper å selge.

4. Vi har ambisjoner om å komme høyt opp. Vi har et håp om medaljer, men også 4.- 5. plass kan være bra. Det kommer an på marginene til de foran.

Reine Almqvist, Bryne

1. Ut 2003.

2. Ingen kan si hvor sikkert jeg sitter. Og jeg sitter ikke tryggere enn det resultatene tilsier. Uansett er jeg imot enhver slik utskifting, hvis da ikke kjemien er dårlig mellom spillere og trener.

3. Rosenborg - ingen tvil.

4. 9. plass. Vi har tatt et skritt i forhold til fjoråret, og er blitt litt bedre enn slik vi avsluttet 2001-sesongen.

Arne Erlandsen, Lillestrøm

1. Ut 2004.

2. Det har jeg ikke tenkt noe særlig over. Men fjoråret viste vel at ingen - kanskje bortsett fra Bryne - fikk noen gunstig kortsiktig effekt av å sparke treneren.

3. Rosenborg.

4. Jeg trodde vi skulle kjempe i toppen, men nå har ledelsen solgt Clayton Zane. Nå er jeg veldig usikker på hvor jeg skal tippe oss.

Sture Fladmark, Lyn

1. Ut 2004.

2. Jeg har fått en forespørsel fra klubben om å gjøre en jobb her, og det skal jeg gjøre. Kommer det en ny trener, blir jeg. Om jeg fortsetter som sjef, må du spørre andre om.

3. Rosenborg.

4. Bedre enn i fjor, da vi kom på 11. plass.

Gunder Bengtsson, Molde

1. Ut 2004.

2. Det vet jeg ikke. Man vet jo aldri i denne jobben, men det er noe man lever med. Skulle jeg tenkt på det daglig, måtte jeg bare ha sluttet. Men det føles bra i Molde.

3. Viking eller Rosenborg.

4. I fjor skulle vi være bedre enn året før, i år skal vi slåss om medaljer. Håper jeg. Får vi beholde laget slik det er i dag, skal vi i alle fall ødelegge for flere av de andre.

Erik Brakstad, Moss

1. Ut 2003, med opsjon på et tredje år.

2. Spør ledelsen. Vi trener og spiller på den måten vi har planlagt, så jeg føler ikke noe stress i forhold til det. Trenerne lever i et høyrisikoyrke, men jeg kan ikke se like mange bli sparket som i fjor. Sjøl om jeg ikke blir overrasket hvis noen går.

3. Jeg er ikke særlig original i tipset: Rosenborg.

4. Moss tok 10. plass i fjor, vi håper å gjøre det bedre enn det.

Arne Sandstø, Odd Grenland

1. Ut 2004.

2. Det kan ikke jeg si så mye om. Vi har hatt resultatmessig framgang hele tida, men i år har vi fått den sportslige satsingen kuttet med 1,5 millioner kroner. Uansett: En eller annen gang får vel jeg også sparken.

3. Viking eller Molde.

4. Vi håper på et skritt opp fra fjorårets 6. plass, og gjerne en e-cup-plass.

Nils Arne Eggen, Rosenborg

1. Skal gi beskjed om jeg fortsetter innen 30. juni.

2. Jeg er ansatt av styret i Rosenborg, så du får spørre dem. Vi har ikke tradisjon for å sparke trenere i Rosenborg. Men mener jeg vi skal skifte trener, sier jeg fra.

3. Vi pleier ikke å tippe slikt. Det er nesten umulig. Men kanskje'n Ola vil tippe? Nei, han rister på hodet.

4. Rosenborg regner med å kjempe i toppen av tabellen. Vi er like ydmyke hvert år vi, veit du.

Torbjørn Glomnes, Sogndal

1. Ut 2002.

2. En veit jo aldri, en kan jo føle noe helt annet enn det spillergruppa og styret mener. Likevel tror jeg at jeg sitter trygt. Det er i alle fall de signalene jeg har fått. Men alt er jo resultatorientert, og går det skeis, så...

3. Rosenborg.

4. En plass mellom 8 og 11. Jeg føler marginene er veldig små, men vi vil bryte en barriere: holde oss i Tippeligaen for andre år på rad.

Alf Gaute Larsen, Stabæk

1. Ut neste sesong.

2. Som trener lever du hele tida i forhold til resultater. Men jeg er veldig avslappet i forhold til det, og føler ikke at jeg sitter på nåde eller prøve. Harmonien under hele oppkjøringen har vært veldig fin, så jeg føler at jeg sitter trygt.

3. Rosenborg. Og det er naturlig. Se bare på den landslagstroppen, som de dominerer. De har også økonomien. Men jeg håper for norsk fotball vi kan utfordre dem helt inn.

4. Vi har som målsetting å ta medalje. Viking, Molde, LSK og vi vil slåss med RBK om medaljene.

Jan H. Halvorsen, Start

1. Ut 2002.

2. Jeg ofrer mye av meg sjøl, og yter 120 prosent hele tida. Vi var gjennom en tøff prosess i vinter, men jeg tenker ikke noe på sparken. Men vi er jo tippet sist av samtlige, så jeg har jo et godt utgangspunkt. Jeg burde sitte trygt etter fire sesonger her i Start.

3. Rosenborg, som trolig får kamp fra 3- 4 lag.

4. Vi skal klare målet: holde tre lag bak oss. Vi har jobbet hardt i hele vinter, og har trua på at det skal gå.

Benny Lennartsson, Viking

1. Ut 2002.

2. Jeg sitter nok ikke tryggere enn mange andre steder. Det er jo krav om prestasjoner. Men jeg sitter tryggere enn der de ikke har et fotballkyndig styre. Der investorer styrer, sitter treneren løsere.

3. Det blir jevnt mellom en 7- 8 lag.

4. ...og vi håper å være der oppe og slåss. Vi sikter på å bli bedre enn i fjor (3. plass).

Kjetil Rekdal, Vålerenga

1. Jeg har ennå ikke skrevet under på noen trenerkontrakt, men som spiller har jeg kontrakt i to år til. Jeg er mest opptatt av å vinne fotballkamper, og får bonus ut fra de prestasjonene vi leverer.

2. Jeg har fått frie tøyler til å bygge opp dette laget, og så langt har jeg bare fått positive tilbakemeldinger fra investorer og elitestyret. Men ingen ting er mer usikkert enn fotball. Jeg får nok spørsmål om de blir misfornøyde.

3. Det er vanskelig å tippe noen andre enn RBK. Jeg har sagt i flere år at de ikke kommer til å vinne, men det er ingen grunn til å gamble på andre lag. Men det er fort flere lag som kan presse dem.

4. Vi ønsker å vinne hver kamp, men vi er også nyopprykket og vil ikke gape for høyt. Vårt mål er å ta 30 poeng så raskt som mulig, da er vi sikret plass. Vi må være realistiske.

Teitur Thordarson, Brann?</B>
Nils Arne Eggen, Rosenborg?</B>
Arne Elandsen, Lillestrøm?</B>
Kjetil Rekdal, Vålerenga?</B>