- Hvem gidder å spille forsvar?

Ikke LSK-talentet Magnus Myklebust i alle fall.

(Dagbladet.no): Det var på flyplassen dagen etter finaletapet mot FC København sist uke at Magnus Myklebust tok en kunstpause og stilte spørsmålet.

- Hvem er det egentlig som vil spille i forsvar?

På stolen ved siden av ham satt midtstopper Pål Steffen Andresen med bandasje rundt hodet som for å understreke poenget til den unge spissen.

Landslagsback

Magnus Myklebust har vært spiss hele sin korte karriere. Men da han skulle kvalifisere seg for aldersbestemt landslag, måtte han inn via forsvaret.

- På G16-landslaget spilte jeg høyreback. Jeg måtte det for å få vise meg fram, forteller han.

Det klarte han så godt at han har vært en del av landslagssystemet siden. Til tider med de som er et år eldre enn ham selv. Nå er han spiss på U21-landslaget.

- Det er høyt nivå og gir bra erfaring. Nå sist spilte vi mot England, og jeg møtte midtstoppere som Anton Ferdinand (West Ham) og Glen Johnson (Chelsea).

Slike spillere byr på fysiske utfordringer for Myklebust, som er en av spillerne LSK-manager Jan Åge Fjørtoft nylig omtalte som hobbiter.

Fetter-oppfølging

Fjørtoft er fetteren til Myklebust. Da Magnus var miniputt, var fetteren landslagsspiller og proff.

- Jeg så ham stort sett en gang i året, da han hadde fotballskole i Gursken, forteller Myklebust.

Nå ser de langt mer til hverandre. For i tillegg til at han har en gammel spiss som trener i Uwe Rösler, har Myklebust en manager-fetter som også følger ham tett opp.

- Jeg får mange råd fra ham. Han vil vel at jeg skal lykkes.

Vil score flere

Myklebust spilte fra start i andre seriekamp i fjor, men ble skadd. Michael Mifsud fikk sjansen i stedet, gjorde sakene sine bra, og det ble mange innhopp på Magnus.

- Hvem gidder å spille forsvar?

I vinter har han ofte vært førstevalg sammen med Olivier Occean, og levert gode kamper. Det eneste han savner er scoringer.

- For min egen del er målene for sesongen å få spille og score flere enn i fjor. Det er en stund siden jeg scoret nå. Det sniker seg inn en tanke: «Nå må du snart score», sier han.

Drømte om van Basten-mål

Kanskje han kan hente litt inspirasjon hos sitt gamle forbilde: Den nederlandske målmaskinen Marco Van Basten, som herjet mens Magnus Myklebust fortsatt var i førskolealder.

- Det var dit jeg skulle, mimrer den unge LSK-spissen.

- Jeg husker spesielt et mål, det var vel mot Russland, hvor van Basten er på vei ut mot cornerflagget og banker ballen på volley i motsatt hjørne. Egentlig er vel det det eneste jeg husker av van Basten, sier Magnus Myklebust.

• Det er da også et mål vel verdt å huske. Det sikret Nederland 2-0-seieren mot Russland i EM-finalen i 1988, og du kan se det på Google Video.

FINALETAP: Myklebust fikk den siste halvtimen da LSK tapte Royal League-finalen mot FCK i København.