Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hvem har ikke løyet for å beskytte et barn?

Sør-Afrikas friidrettspresident visste at Semenya ble kjønnstestet før VM.

KONTROVERSEN FORTSETTER: Verdensmester på 800-meter Caster Semenya trener denne uka i Pretoria i hjemlandet. Samtidig kommer det fram at det sørafrikanske friidrettsforbundet visste i god tid før VM at Semenya hadde blitt kjønnstestet i landet. Foto: SCANPIX/EPA/
KONTROVERSEN FORTSETTER: Verdensmester på 800-meter Caster Semenya trener denne uka i Pretoria i hjemlandet. Samtidig kommer det fram at det sørafrikanske friidrettsforbundet visste i god tid før VM at Semenya hadde blitt kjønnstestet i landet. Foto: SCANPIX/EPA/ Vis mer

||| (Dagbladet.no): Presidenten i det sørafrikanske friidrettsforbundet (ASA) Leonard Chuene beklager nå at han løy om sin kjennskap til kjønnstestingen av Caster Semenya før VM.

Chuene og andre sørafrikanske ledere har hardnakket benektet at det ble utført slike tester, men i går avslørte den sørafrikanske avisa Mail & Guardian en rekke e-poster som viser at friidrettsforbundet kjente godt til at Semenya hadde blitt kjønnstestet.

- Jeg kan ikke lenger stå foran dere og si at jeg ikke kjenner til kjønnstestene som ble utført på Caster Semenya. Jeg følte på tidspunktet at jeg handlet i Caster Semenyas beste interesser som person. Jeg trodde mine gjentatte benektelser ville beskytte henne, sier Chuene ifølge nyhetsbyrået AP.

Løy for å beskytte et barn
Chuene sier testene ble utført på et sykehus i Pretoria 7. august, på det internasjonale forbundets (IAAF) initiativ. Han mener det er uklart om Semenya visste hva undersøkelsene dreide seg om.

Da IAAF og legene ba ham om å trekke Semenya fra verdensmesterskapet valgte Chuene å overse henstillingene, fordi testresultatene ikke var klare ennå. I stedet anklager han IAAF for å ha krenket ungjentas privatliv.

- IAAF avslørte navnet hennes offentlig. IAAF sviktet henne. IAAF har mye å svare for, sier presidenten.

Leonard Chuene trakk seg fra det internasjonale forbundets styre på grunn av behandlingen av saken. Han har nå bestemt seg for å returnere til styret, men sier fortsatt at han ikke så noen grunn til å teste Semenya.

Chuene sier også at han ikke vil akseptere testresultatene som er ventet fra IAAF i november, og avviser samtidig at ASA sitter på noen slike resultater. Presidenten avviser også at Semenya ble «ofret for en VM-medalje».

- Det har vært rystende for meg å være vitne til den omfattende og pågående kontroversen rundt Caster Semenya. Si meg hvem som ikke har løyet for å beskytte et barn, sier Chuene.

E-poster avslørte kjennskap
Den sørafrikanske avisa Mail & Guardian refererte i går en rekke e-poster mellom teamlege Harold Adams, ASA-president Leonard Chuene og administrerende direktør Molatelo Malehopo.

Harold Adams ber om at forbundet utfører ytterligere tester på Semenya, etter at klinikken i Pretoria avdekket at utøveren hadde indre testikler og produserte unormalt store mengder testosteron til å være kvinne.

Den ene e-posten fra Adams til Chuene og Malehopo er datert 5. august, ti dager før VM, og ber om flere tester av Semenya i tilfelle spørsmål om kjønn skulle bli et tema under mesterskapet.

- Med hensyn til det konfidensielle tilfellet foreslår jeg at vi bestemmer oss for følgende: 1. Vi foretar en kjønnstest og tar den med til Berlin. 2. Vi foretar oss ingenting og jeg vil ta hånd om saken dersom det blir tatt opp i Berlin, skriver Adams.

Svaret skal like etter ha vært:

- Jeg foreslår at du gjennomfører de testene IAAF kan få behov for.

Ydmykende tester
Det sørafrikanske forbundet har kommet med kraftige angrep på det internasjonale friidrettsforbundet og internasjonal presse, som har blitt beskyldt for å drive en uverdig heksejakt på den unge jenta.

Samtidig trakk tidligere landslagstrener Wilfred Daniels Daniels seg tidligere i måneden, og begrunnet avgangen i at det sørafrikanske friidrettsforbundet allerede før VM hadde utsatt Semenya for en kjønnstest under påskudd av at 18-åringen skulle avlegge en rutinemessig dopingprøve.

- Det verste med det hele, var at hun trodde hun skulle ta en dopingtest. Hun var på ingen måte forberedt på det som skulle skje. Sannheten kommer for en dag når Caster endelig får mulighet til å fortelle hva som skjedde, sa Williams.

- Undersøkelsene tok nesten to timer, og Semenya ble stadig mer frustert - til og med sint - over den ydmykende og krenkende måten de ble gjennomført på. Med beina i stigbøyler, måtte hun finne seg i at det ble tatt bilder av underlivet hennes, sa den avgåtte treneren.

IAAF begynte på sin side sine undersøkelser etter VM-gullet for å imøtegå spekulasjonene omkring Semenya. Noen konkluderende resultater er ikke ventet før i november, men Sydney Morning Herald offentliggjorde i forrige uke at de sitter på dokumentasjon som beviser at Semenya er tvekjønnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling