Hvem i alle dager er Bebe?

Sir Alex Ferguson brukte 70 millioner kroner på noe han har altfor mye av allerede.

NYINNKJØPT: Bebe er Manchester Uniteds tredje kjøp i sommer, fra før har Ferguson signert spissen Hernandez og stopperen Smalling. Foto: AFP
NYINNKJØPT: Bebe er Manchester Uniteds tredje kjøp i sommer, fra før har Ferguson signert spissen Hernandez og stopperen Smalling. Foto: AFPVis mer

||| (Dagbladet): Sir Alex Ferguson har gjort mange «gullkjøp» i sine 24 år på Old Trafford. De to største røverkjøpene er kanskje Eric Cantona og Ole Gunnar Solskjær - begge kjøpt for omlag 15 millioner kroner.

Nå har Sir Alex vært på handletur igjen, denne gangen måtte han imidlertid ut med langt mer - 70 millioner kroner.

På en tur ned til Portugal, der han var for å støtte sin tidligere assistent Carlos Queiroz som er anklaget for å ha skjelt ut dopingkontrollører, sikret han seg en ny spiss.

- Aner ingenting Tiago Manuel Dias Correia - eller bare Bebe - er Fergies siste signering, et kjøp absolutt ingen forutså komme.

- Jeg aner absolutt ingenting annet om Bebe enn det man kan finne på Wikipedia, sier styreleder i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, Ole P. Pedersen til Dagbladet.

Så hvem er han, og hvordan endte en ukjent 20-åring opp i verdens mest populære klubb?

For å starte med Wikipedia, han er 1,90 høy og fylte 20 år 12. juli. Han spilte for tredjedivisjonslaget Estrela da Amadora inntil for fem uker siden, da gikk han til toppserieklubben Vitoria de Guimaraes.

Etter gode treningskamper - og noen ord fra tidligere United-assistent Carlos Queiroz til Ferguson - utløste altså Man Utd klausulen i Bebes kontrakt og handlet inn for sju millioner pund. Fra før har United sju spisser ...

- Det er veldig overraskende, ingen tvil om det. Samtidig er han såpass ung og uerfaren at United kanskje låner ham ut, men det blir rene spekulasjoner, sier Pedersen.

Vokste opp på gata Bebe hadde en hard barndom og vokste opp vekslesvis på et barnehjem, Casa do Gaiato, og på gata.

RINGREV: Har Ferguson gjort nok et gullkjøp? Foto: Reuters
RINGREV: Har Ferguson gjort nok et gullkjøp? Foto: Reuters Vis mer

- Han vokste opp på gata og det var der han lærte å spille fotball. I dag kommer alle spillerne gjennom strømlinjedeformede akademier - og de er alle sammen like - Bebe er noe helt annet, sier Jorge Paixao, som var trener for Bebe i tredjedivisjon i fjor.

- Han er en gammeldags spiller, han er naturlig kreativ og skaper sjanser som kan gjøre forskjell i kamper. I tillegg improviserer han veldig bra. Han er høy og veldig sterk i lufta, rask og teknisk bra. Han har alt som trengs for å bli god.

Det er nettopp denne gammeldagse spilletype supporter Pedersen tror Ferguson så etter.

- En sånn type spiss har ikke United i dag, og det er kanskje det Ferguson lærte etter forrige sesong. Han var veldig avhengig av Rooney og manglet klassiske spisstyper, sier Pedersen.

LEGENDE 1: Eric Cantona. Foto: Allsport
LEGENDE 1: Eric Cantona. Foto: Allsport Vis mer

Fergusons «gambling» med et stramt overgangsbudsjett hviler også mye på tilliten han har til sin tidligere assistent Queiroz.

- Han stoler veldig på Queiroz, hvis han sier at dette er den «nye Ronaldo», så stoler Ferguson blindt på ham - det er det ingen tvil om. Jeg tror kontakten med Queiroz var helt avgjørende for overgangen.

- Samtidig legger det press på Macheda og Welbeck, de må prestere for å ha en framtid på Old Trafford.

Generasjonsskifte I hele sommer har det vært snakk om å erstatte Paul Scholes som den kreative på Uniteds midtbane, seinest denne uka har ryktene om en overgang for Mesut Özil vært svært levende.

Pedersen tror nå at Ferguson kan utsette generasjonsskifte på midtbanen. I stedet tar han skifte i angrep denne sesongen, og bruker 10/11-sesongen på å skape nye stjerner lengst framme.

LEGENDE 2: Ole Gunnar Solskjær. Foto: EPA
LEGENDE 2: Ole Gunnar Solskjær. Foto: EPA Vis mer

- Jeg blir ikke overrasket om Ferguson lar Owen gå til sommeren. Denne sesongen kan brukes til å gjøre Hernandez og Macheda mer erfaren - og kanskje Bebe. Özil er en bra spiller, kjære vene, men Darren Gibson og Tom Cleverley kan nå få en sesong på å bevise at de kan ta over.

Bebe må gjennomføre den obligatoriske legesjekken før han blir offisiell Manchester United-spiller. Da gjenstår det å se om han kan sjokkere i Premier League, eller om han blir lånt ut til en mindre kluubb i første omgang.

Det er uansett dårlig nytt for «norske» Mame Diouf, som er lånt ut til Blackburn denne sesongen, at Ferguson handler nok en spiss.

PS! Manchester United sesongåpner mandag hjemme mot Newcastle. Tottenham og Manchester City sparker igang Premier League lørdag klokka 13.45.

? Bebe. Foto: AFP
? Bebe. Foto: AFP Vis mer