Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvem klarer å temme Cauberg?

Les deg opp på favorittene foran Amstel Gold Race her!

ANGRIPER ALLTID: Philippe Gilbert setter alltid standarden opp Cauberg, og det er her han har avgjort rittet i sine tre seire. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
ANGRIPER ALLTID: Philippe Gilbert setter alltid standarden opp Cauberg, og det er her han har avgjort rittet i sine tre seire. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Brosteinsklassikerne er over og fra spesialistene på humpete stein går vi over til spesialistene i bratte bakker - uten brostein. Amstel Gold Race åpner på tradisjonelt vis Ardenneruken søndag. Hvorvidt det nederlandske rittet faktisk er en del av Ardennerne er svært diskutabelt, men rittet nevnes stort sett i samme bolk.

Mens man i Flandern rundt har Oude Kwaremont og Paterberg, og Paris-Roubaix har Arenbergskogen og Carrefour de l'Arbre, er det Cauberg som er den ikoniske kjempen i Amstel Gold Race, og sentrum for folkefesten i rittet. I det man stuper ned mot inngangen av bakken kommer man inn i byen, hvor man møter en skarp venstresving og går rett inn i bakken. I svingen og oppover bakken har publikum stått i timesvis og sunget, og kommet i god form med hovedsponsorens brygg.

I år stiller hele seks nordmenn til start, noe som trolig må være rekord. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Lars Petter Nordhaug (Team Sky), Sondre Holst Enger og Vegard Stake Laengen (IAM Cycling), Odd Christian Eiking (FDJ) og Sven Erik Bystrøm (Team Katusha) stiller alle til start i Maastricht.

Ny dimensjon
Den 251.8 kilometer lange løypen starter i Maastricht og kulminerer i Valkenburg, etter omtrent seks timer på sykkelen. Da har rytterne fått bryne seg på 34 bakkeforseringer, og publikum har fått god valuta for pengene med fire passeringer av Cauberg, mens rytterne kan kjenne eimen av øl i det de passerer folkemassene.Til 2013-utgaven flyttet arrangøren målseilet til 1.8 kilometer etter toppen av Cauberg. Dette har på mange måter gitt rittet en ny dimensjon. Ofte avgjort opp Cauberg blir nå avslutningen mer nervepirrende. Skal man gi alt opp Cauberg, eller skal man avvente? Stopper det over toppen og samler seg kan man samle krefter til en spurt eller angrep. Sletten etter Cauberg gjør nåløyet for hvem som kan vinne litt større, og skaper en mer åpen og spennende finish.

I fjor var det Michal Kwiatkowski som stakk av med seieren. Han var iskald i avslutningen, og da Philippe Gilbert i sedvanlig stil klinket til opp Cauberg, forholdt polakken seg rolig. Over toppen samlet en gruppe seg bak Gilbert og Matthews - som gikk etter, og tauet etter hvert inn de to. I spurten var det verdensmesteren som var raskest og kunne juble for sin første klassikerseier.

I fjor satt Lars Petter Nordhaug i vinnergruppen, men hadde ikke krefter til å kjempe om seieren og ble nummer 16. Nøtterøygutten har dog vært med på å sette farge på rittet med flere flotte angrep i tidligere utgaver. Edvald Boasson Hagen har vist at han behersker Cauberg tidligere, da han i 2012 tok sølv i VM her.

De to nordmennene kommer trolig til å være med å animere rittet også i år, men kan de hamle opp med Cauberg-kongen Gilbert, en Kwiatkowski i storform eller Michael Matthews sterke spurt?

Forsvarer han seieren?
Michal Kwiatkowski forlot Etixx-QuickSteps sterke klassikerskute foran årets sesong. Polakken blomstret opp til å bli en av de sterkeste bakkerytterne i det belgiske mannskapet, men ville utforske nye territorier. Dermed ble Team Sky neste stoppested. Her virker talentet å vokst enda mer og det den tidligere verdensmesteren har vist så langt denne sesongen bør få konkurrentene til å skjelve i sykkelshortsen.

I Milano-San Remo angrep han opp Poggio og holdt lenge unna. Sky-rytteren var godt inne på målstrekket før han ble hentet og tallene fra wattmåleren var også til skrekk og gru. I E3 Harelbeke støtet han seg avgårde med drøye 30 kilometer til mål, sammen med Peter Sagan. De to kjørte partempo mot mål i Haralbeke, og da de to skulle spurte om seieren skulle man kanskje tro Sagan fint skulle ta Kwiatkowski. Men den gang ei. I et uoppmerksomt øyeblikk fra Sagan langet han ut og så seg aldri tilbake. Helt overlegen seier.

I Ronde van Vlaanderen var han igjen frempå, identisk med scenarioet i Harelbeke. Sagan og Kwiatkowski støtet seg avgårde igjen, og det så en stund ut til at vi skulle få samme avslutning også her. Men opp Oude Kwaremont måtte Kwiatkowski kaste inn årene. Etter rittet kunne han fortelle at en jour sans var årsaken til angrepet.

Likefullt: Kwiatkowski er kanskje den aller største favoritten. Team Sky har kvesset en allerede kvass kniv. Polakken har undergått Team Skys knallharde vektprogram og er slimmere enn noen gang. Den enorme fysikken, kombinert med et skarpt sykkelhode, gjør den sympatiske eks-verdensmesteren til den største favoritten, men ikke alene...

Australsk fart og temperament
Kwiatkowski viste i fjor at han er rask i en spurt, hvis en redusert gruppe samler seg mot slutten, men spørsmålet er om han kan spurte til seier i duell med Michael Matthews. Riktignok gjorde han det i fjor, men da hadde Michael Matthews kjempet med nebb og klør for å henge med Gilbert opp Cauberg. 25-åringen var overbevist om at toget gikk med Gilbert og at han måtte være med der. Det viste seg å være en feilvurdering.

I år kommer Orica-GreenEdge-rytteren tilbake litt eldre og litt klokere, og kommer nok til å være langt mer selektiv opp Cauberg. Matthews har hatt en litt uvanlig oppladning til årets sesong og klassikerne. Et lengre høydeopphold gjorde at sesongstarten ikke kom før i Paris-Nice i mars, men da med et smell. I årets første start vant han prologen i rittet, ganske sensasjonelt. En etappe senere vant han igjen, denne gangen i spurt, etter at Nacer Bouhanni ble deklassifisert etter en ufin spurt.

Dette illustrerer kanskje australierens største forse, nemlig allsidigheten. Han kan klatre og han kan spurte, og i tillegg er kjørestyrken også veldig bra. Det australske temperamentet gir også en utmerket vinnerskalle. Spørsmålet er om han og Simon Gerrans har lagt stridsøksen død, og klarer å samarbeide.Under VM i fjor ble det særdeles dårlig stemning i den australske leiren da et VM-gull kanskje ble rotet bort. Peter Sagan hadde gått avgårde og i gruppen bak satt både Matthews og Gerrans igjen. Begge to solide avsluttere. Gerrans med to monumenter på sin palmarès, Matthews up and coming. I stedet for at Gerrans prøvde å taue inn Sagan endte det opp med at de to spurtet mot hverandre. I stedet for gull ble det sølv på Matthews. Gerrans tok sjetteplassen.

Foran Amstel har begge de to australske bulldoggene vist god form. Matthews knakk riktignok i Brabantse Pijl, da han ble angrepet fra alle kanter, men står frem som den aller største favorittene med Kwiatkowski. I skiktet like bak følger Gerrans, som allerede i sesonginnledningen down under vant to etapper og tok sammenlagtseieren. I Baskerland rundt var han også frempå, uten å ta noen etappeseire. Men 35-åringen er rutinert, og ekstremt lur i avslutningene. Han plasserer seg riktig hele dagen og viser seg nærmest ikke i det hele tatt, og med sin raske spurt vinner han ofte fra en liten gruppe. Slik som i Liège-Bastogne-Liège i 2014 og Milano-San Remo i 2012.

Men igjen: har Orica klart å temme Matthews og Gerrans, slik at de ikke spurter bort en stor seier igjen?

Erobrer han Cauberg og Amstel en gang til?
Det mest forutsigbare med Amstel Gold Race er trolig angrepet til Philippe Gilbert opp Cauberg. Det slår aldri feil. Men klarer han å holde hele veien over sletta til mål? Han lyktes med i 2014, men er han muligens en falmende stjerne, sett i forhold til resten? Likevel skal man aldri avskrive Gilbert når Cauberg står på menyen, men belgieren skiller seg langt fra like sterkt ut som han gjorde i glansdagene. En uheldig inntreden med en beruset mann gjør også at man stiller et lite spørsmålstegn bak Philippe Gilbert til årets utgave.

I det vi dukker nedover på listen over favoritter åpner havet av navn seg. Med den nye avslutningen er det langt flere som peker seg ut som potensielle vinnere, hvis alle forutsetninger skulle stemme. Tim Wellenspanache er noe alle sykkelelskere setter pris på, og de siste sesongene har han vokst frem som en av de sterkeste i bakkeklassikerne.

Julien Alaphillipe var fjorårets åpenbaring i Ardennerklassikerne. Etter å ha innledet med en syvendeplass i Amstel i fjor, fulgte han opp med andreplass i både Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. Nå som Kwiatkowski har forlatt Etixx-QuickStep er det han og Daniel Martin som har tatt over roret, og med Martin i sparemodus før Flèche og Liège er det opp til den unge franskmannen å levere.

KYNISK: I fjor forholdt Michal Kwiatkowski seg rolig da rittet eksploderte opp Cauberg og ventet på en samlet spurt, men polakken har flere stringer å spille på. Kan han forsvare seieren i år? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
KYNISK: I fjor forholdt Michal Kwiatkowski seg rolig da rittet eksploderte opp Cauberg og ventet på en samlet spurt, men polakken har flere stringer å spille på. Kan han forsvare seieren i år? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Sett med norske øyne er trolig Edvald Boasson Hagen vårt største håp. Dimension Data-rytteren kommer rett fra en beinhard brosteinskampanje, men stiller likevel i den nederlandske haikjeften. Spørsmålet er vel hvor stor motivasjonen til nordmannen er. Før Flandern rundt sa hans trener, Fredrik Mohn, at det var uaktuelt å kjøre Amstel, men Dimension Data har altså klart å overtale ham. Men i likhet med Gilbert skal man aldri avskrive rudsbygdingen når han først stiller til start. Lars Petter Nordhaug blir dessverre trolig bundet under Kwiatkowski og Sergio Henao, men et taktisk angrep langt utefra skal man ikke se bort i fra, og i nordmannen har de to et svært godt arbeidsjern. Har Nordhaug funnet toppformen kan han fint levere en god plassering, skulle forholdene ligge til rette for det.

procycling.nos favorittips:

*****
Michal Kwiatkowski, Michael Matthews

****
Simon Gerrans, Tim Wellens

***
Julien Alaphillipe, Philippe Gilbert, Edvald Boasson Hagen

**
Sergio Henao, Tony Gallopin, Petr Vakoc, Joaquim Rodriguez

*
Luis Leon Sanchez, Tom Dumoulin, Warren Barguil, Simon Clarke, Samuel Sanchez, Jan Bakelants, Rui Costa, Lars Petter Nordhaug, Roman Kreuziger, Sony Colbrelli, Enrico Gasparotto, Juanjo Lobato

Amstel Gold Race følger du LIVE på procycling.no i morgen!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

VENNER ELLER FIENDER: Klarer Simon Gerrans og Michael Matthews å samarbeide i Amstel Gold Race? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
VENNER ELLER FIENDER: Klarer Simon Gerrans og Michael Matthews å samarbeide i Amstel Gold Race? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer
Hele Norges coronakart