Hvem overrasker uten Skjelbred?

Jeg savner Per Ciljan Skjelbred mot Tsjekkia, men det er neppe den følelsen som avgjør Norges VM-sjanser.

DE SISTE ukene har 18 år gamle Per Ciljan Skjelbred vært Norges beste midtbanespiller, men likevel vil ikke Åge Hareide bruke ham i de to kvalik-kampene mot Tsjekkia. Det er leit for alle som synes de kjappeste fintene og de lekreste stikkerne er det flotteste i fotball, men ellers er det et uttak som det går an å forstå:

•• Hareide tror mer på lag enn på enkeltspillere når VM-spillet skal avgjøres.

Den innstillingen har tross alt gitt oss en ekstra play-off sjanse, og der har vi fått en motstander som bare kan beseires gjennom det aller beste i norsk kollektiv fotballtradisjon.

SKJØNT denne RBK-unggutten hører hjemme også der.

Det er mindre enn to uker siden han var den viktigste brikken i Rosenborgs midtbanestruktur som fikk Zinedine Zidane til å slenge i vei et sjeldent håpløst langskudd i frustrasjon rett før pause på Santiago Bernabeu.

Ok; det holdt ikke inn for trønderne i bortekampen mot Real Madrid, men det fullstendige sceneskiftet etter pause hadde lite med Skjelbreds innsats å gjøre.

BARE NOEN dager seinere holdt RBK-kollektivet også en hel kamp på Ullevaal mot seriemester Vålerenga. På nytt var 18-åringen suveren. Det var han som med den beste balansen i duellene kom ut med ballen i beina hver eneste gang og det var han som dekket hele banen med sin oppsiktsvekkende løpskapasitet.

Både mot Real og VIF spilte Skjelbred akkurat som en indreløper skal gjøre det i drømmeoppsetningen av 4:5:1: Tvers igjennom pålitelig defensivt og alltid først i jakten på bakrom offensivt. Det må ha fristet Åge Hareide når han skal lirke systemet sitt inn mot noe tilsvarende i Tsjekkia-kampene, men altså ikke nok.

ÅRSAKEN er først og fremst hensynet til fellesskapet som allerede har spilt Norge fram til playoff.

Per Ciljan Skjelbred er en flott tenåring med sunne tanker om hvordan han vil bruke sin nye fotballposisjon. Slik ville han glidd inn i troppen også som et sosialt pluss.

Men noen måtte ha gitt fra seg plassen, og det signalet ønsket ikke Hareide å sende ut.

Nå er det den vante gjengen som skal fullføre VM-kvaliken.

DERMED MISTER Hareide muligheten til å få det beste pasningsbeinet inn på laget, men også rent spillemessig er valget til å skjønne. Norge kommer til å åpne med Kristofer Hæstad og Christian Grindheim sentralt på midten uansett, og Fredrik Strømstad viste mot Hviterussland at han er en god erstatter. Da blir forskjellen med Skjelbred som innbytter marginal.

På sikt er Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen adskillig mer spennende. Det er nettopp som rytmesetter med sine trygge offensive pasningsvalg at 18-åringen er sterkest. Kanskje har han kortere valg som foreløpig passer bedre som indreløper enn i et system med bare to sentrale midtbanespillere, men potensialet virker likevel formidabelt.

NÅ ER det for liten tid til å teste Skjelbred fra start. Det meste av den taktiske jobben er gjort før dette laguttaket. På midtbanen får Grindheim og Hæstad med seg Morten Gamst Pedersen og Jan Gunnar Solli, der sistnevnte blir viktig defensiv for å ta ut Tsjekkias flankespiller Vladimir Shmicer.

Under treningene neste uke kommer Hareide til å å titte mest etter duellspilet til stopperne. Brede Hangeland er sikker på laget, men Erik Hagen blir ikke nødvendigvis makker lenger på tross av et par bra kamper.

Russlandsproffens markante fysiske stil har den ulempen at den gir et par unødvendige frispark i farlig sone. Som oftest kommer de på armbruk, og dess nærmere straffefeltet dess verre.

Frispark fra tjue meter er risikabelt mot et lag med så mange presise bein som Tsjekkia.

DERMED kan Claus Lundekvam få muligheten til å komme raskt tilbake i startoppstillingen etter skadeavbrekket, om ikke Hareide velger å gamble på Hagens små overspill for å beholde litt større fart i midtforsvaret sitt.

Tempoet blir viktigst i den første kvalikkampen hjemme på Ullevaal der Norge blir nødt til å styre deler av kampen fordi tsjekkerne legger seg taktisk lavt på banen. I returkampen i Praha forsvinner garantert det problemet.

FOR OM Åge Hareide velger å satse trygt i disse kampene, er forventningene til to kamper mot verdens tredje beste fotballnasjon ganske opplagte:

••Selv uten Per Ciljan Skjelbred er det bare en overraskelse som kan få Norge til VM.

NORGES BESTE MIDTBANESPILLER: Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther om Per Ciljan Skjelbred, som ikke kom med i landslagstroppen.