Hvem skal betale Carew?

Charleroi går til rettssak mot FIFA. De vil at de nasjonale forbundene skal betale stjernenes lønn når de spiller med landslaget. Fotballpresident Sondre Kåfjord mener det vil ødelegge landslagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Dagbladet): I kjølvannet av Bosman-dommen har kravet fra den belgiske klubben Charleroi - mot FIFA- også har vært fremmet tidligere.

G14

Etablert i september 2000. Består av følgende lag:

Real Madrid, AC Milan, Ajax, Liverpool, Juventus, Bayern München, Inter, Barcelona, Manchester United, Borussia Dortmund, PSV, Porto, Marseille, Paris Saint-Germain, Arsenal, Bayer Leverkusen, Lyon, Valencia.

Kort fortalt går kravet ut på at det er de respektive forbundene som skal betale spillernes lønn når de er med på landslaget. Stjerner som David Beckham hos Real Madrid, Thierry Henry hos Arsenal og John Carew i Lyon tjener som kjent feite penger. Både det franske og engelske fotballforbundet ville nok maktet å finansiere lønningene. Langt verre blir det for de små fotballnasjonene.

UEFAs visepresident Per Ravn Omdal er sterkt imot forslaget om kompensasjon til klubbene.

-  Vil ruinere nasjonene

-  Jeg er så dirrende av harme at jeg ikke får sagt det. Dette vil være en ren ruin for de mellomstore nasjonene.

Omdal mener en slik ordning vil kunne sette utviklingen tilbake i europeisk fotball.

-  Siden starten av 90-tallet har både konkurransen og fotballen blitt bedre og bedre. Dette er noe vi må utvikle, ikke rive ned. Dette er noe vi er veldig opptatt av i UEFA, og vi har alle de europeiske landene med oss, sier Omdal.

Den belgiske klubben har mektige krefter i ryggen ved at de mektigste lagene i Europa, G14, støtter kravet. Bakgrunn for rettssaken mot FIFA er fra i fjor:

Charleroi ønsket å nekte midtbanespilleren Abdelmajid Oulmers å spille en vennskapskamp mellom Marokko og Burkina Faso. FIFA godtok ikke dette.

De tvang klubben til å frigi spilleren til landslaget. Under privatkampen skadet Oulmers en ankel noe som gjorde at han ikke kunne spille for Charleroi på sju måneder. Spilleren og klubben har gått til erstatningssak mot FIFA.

Kampsak

-  Dette er en gammel kampsak, men en samlet forbundsverden går imot dette. For et par år siden hadde vi en diskusjon rundt dette og da fikk vi også støtte av Rosenborg som er den klubben i Norge som ville tjent mest på en slik ordning, sier Kåfjord.

Advokaten som skal føre saken for Charleroi og Oulmers mot FIFA, er Jean Louis Dupont, mannen bak Bosman-dommen.

Ifølge Dupont, misbruker FIFA sin posisjon og bryter EUs konkurranseregler ved å ikke gi noen form for kompensasjon til klubber som må låne ut spillere over lengre perioder flere ganger i året.

Han peker på at sommerens VM vil gi svimlende 17,2 milliarder kroner i inntekter til FIFA.

-  FIFA får låne spillerne gratis. Hvis noen blir skadd, må klubbene betale uten kompensasjon, sier han.

Noen av de rikeste forbundene, som f.eks. det tyske, betaler klubbene 6000 euro (ca. 46 000 kroner) for hver spiller på landslaget.

-  Vi ville rett og slett ikke vært i stand til å stille med vårt beste landslag hvis vi måtte ha betalt kompensasjon for spillernes lønn, sier Kåfjord.

Mister afrikanere

Misnøyen med systemet vil øke foran African National Cup i januar og februar 2006. I alt 30 spillere fra Premier League skal delta, og klubbene er nødt til å la dem reise. Det bekymrer Chelsea-manager Jose Mourino.

-  Jeg trenger alle mine spillere. Jeg har et team på 24 og selvfølgelig trenger jeg alle sammen. Hvis de blir borte en måned , har jeg bare 21.

Debatt

Er det riktig at klubbene betaler lønna mens spillerne er på landslagssamling?

GODT BETALT: I dag får John Carew lønn av klubben sin Lyon når han er på samling og spiller kamp for Norge. Hvis systemet forandres er Sondre Kåfjord redd Norge ikke har råd til å ha Carew på laget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer