ET SKATTEKAMMER  Den som vinner kontrollen over FIFA disponerer merenn 55 milliarder kroner fram til neste VM. FOTO: Mandandoga Media/Sipa.
ET SKATTEKAMMER Den som vinner kontrollen over FIFA disponerer merenn 55 milliarder kroner fram til neste VM. FOTO: Mandandoga Media/Sipa.Vis mer

Hvem skal vokte pengebingen?

For i dag ligger det mer enn 55 milliarder kroner i potten.

HVOR mye vi enn håper at FIFA-delegatene i ettermiddag stemmer med hjertet mot Sepp Blatters korrupte fotballregime, er det mer sannsynlig at pengene rår. Det er ufattelig mange av dem:

•• Akkurat nå ligger det over 55 milliarder kroner i potten.

Det skulle være nok til å drifte verdensfotballen fram til neste VM i 2018. Da følger det nye fire år med ekstreme TV -og sponsorinntekter, pluss nye intriger om hvem som skal kontrollere pengestrømmen i den desidert største idretten.

FORELØPIG er det Blatter, og den finansielle rapporten som FIFA nylig leverte for siste regnskapsår inneholder tallene som viser hvorfor det blir så vanskelig for utfordrer prins Ali bin Al-hussein å slå ham i dagens valg.

Nøkkeltallet er TV-publikummet fra det siste verdensmesterskapet i Brasil. Kampene der samlet til sammen 30 milliarder TV-seere. Aldri har en begivenhet nådd flere mennesker.

Denne magiske tiltrekningskraften jorda rundt ga FIFA 44 milliarder kroner i inntekter i de fire årene mellom VM i Sør-Afrika 2010 og Brasil 2014. Beløpet vokser fra mesterskap til mesterskap, og gjør anslaget på pottens størrelse svært konservativt. Bare FIFA sitt reservefond på 11,5 milliarder pluss inntektene fra den siste mesterskapsperioden, gir en antatt sum på drøyt 55 milliarder kroner.

Det er fordelingen av disse pengene Blatter eller prins Ali skal styre.

EN TEKSTLINJE fra den samme finansrapporten viser hvorfor det helst blir Blatter. For der forteller han det de fleste nasjonale fotballsjefene vil høre:

- Vi forsikrer at VM-suksessen blir delt av hele fotballfamilien, skriver Blatter.

Akkurat der er han absolutt til å stole på. Nettopp spredningen av inntektene ut over hele verden sikrer enda et gjenvalg. For på disse fire årene har Blatter brukt over 12 milliarder kroner på såkalte "solidaritetsprogram". Selv om den pågående etterforskningen kommer til å vise at noen millioner av dette beløpet har forsvunnet i lommene på utro tjenere, gir denne politikken en jevnere fordeling av fotballgodene.

Rent økonomisk har Sepp Blatter ledet sporten til en økonomisk gullalder med plass til flere. Det kan ingen ta fra ham.

MEN bak denne glitrende finansrapporten ligger det altså skjulte transaksjoner, bestikkelser og ufortjente personlige goder som har gjort at en global sportsorganisasjon minner om en kriminell bande.

Det inntrykket rimer dårlig med det familiebegrepet Blatter selv knytter til sporten:

- Med 1,6 milliarder medlemmer er FIFA verdens største familie, sa han forleden, før han plasserte den kinesiske som nummer to og den indiske på tredjeplass.

Det er et vel idyllisk verdensbilde.

FOR fotballen under Blatter er ingen harmonisk familie. Den europeiske delen; styrt av UEFA, har i årevis vært i opposisjon. Europa er vant til å være sportens storebror, og har historisk bare måttet ta hensyn til lillebror Sør-Amerika. Når nå fire andre regioner krever sin rett og er blitt vant til å få sine penger, er det politiske spillet blitt totalt forandret.

Seinest på kongressen til Nord -og Mellom-Amerika og Karibia (CONCACAF) lovte Blatter å kjempe for at regionen skulle få en ekstra VM-plass. Det må eventuelt skje på bekostning av Europa eller Sør-Amerika, og det blir dyrt for de som mister:

•• Etter sist VM i Brasil fikk de 32 deltagerne 2,7 milliarder kroner på deling. I tillegg kommer de store nasjonale reklameinntektene som følger med VM-spill.

Da blir selve VM-deltakelsen en viktig brikke i den politiske drakampen om kontrollen over FIFA.

DEN store potten som fordeles fra FIFA-hovekvarteret i Nyon, gjør det mest sannsynlig at Sepp Blatter vinner og minst sannsynlig at taperne bryter ut. De økonomiske fordelene ved å holde FIFA samlet er så store, at de europeiske landene mer enn kvier seg for å bryte det internasjonale samarbeidet.

Dessuten er de innbyrdes uenige. Putins flammende støtte til Blatter i går forteller ikke bare om en russisk leder med innenrikspolitisk teft, men også om indre europeiske spenninger.

Slik overlever FIFA på sitt skeive vis også denne moralske krisen. Verdens fotballedere klarer nok en gang å betale seg ut.