Hvem slår gjennom i år?

Dagbladet har plukket ut ti komet-kandidater.

(Dagbladet): Magnus Wolff Eikrem (21) spilte 26 kamper fra start for Molde i fjor, og ble kåret til årets unge spiller i Tippeligaen av NISO.

Dagbladet har sett på ti unge spillere som kan ta steget opp og bli like dominerende i årets Tippeliga.

Utvikler seg videre U21-landslagssjef Per Joar Hansen synes Eikrem har tatt nye steg i vinter.

- Han har blitt mer komplett, og mer markant i de kampene jeg har sett ham i vinter. På et godt Molde-lag bør han ha som mål å dominere, sier Hansen til Dagbladet.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror Eikrem kan bli en viktig spiller for A-landslaget i den kommende VM-kvalifiseringen, dersom han fortsetter utviklingen sin i år.

Semb synes det var ekstremt mange unge spillere som slo igjennom i fjor, og forventer at det vil bli det også i år.

Mange lovende - Både Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø er spennende spillere på Rosenborg. I tillegg kan Ole Selnes fra samme klubb slå igjennom i år, sier toppfotballsjefen til Dagbladet.

Semb er også spent på å se om Herman Stengel kan etablere seg i Stabæk-laget. I tillegg synes han Aalesunds-duoen Jonatan Tollås Nation og Fredrik Ulvestad er spennende.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Vålerengas Håvard Nielsen.Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Vålerengas Håvard Nielsen.Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- De er gode spillere begge to, men jeg setter et utropstegn ved Ulvestad. Han har potensial til å nå veldig langt, sier toppfotballsjefen.

- Må gripe sjansen Per Joar Hansen trekker fram Jonas Svensson, sammen med Etzaz Hussain og Kevin Duré på Fredrikstad, som store talenter i Tippeligaen.

- Spørsmålet er om disse spillerne klarer å gå fra å spille i Tippeligaen, til å dominere og bli profiler, sier U21-sjefen.

Hansen håper blant annet at Odds Torgeir Børven skal komme opp mot 15 mål i år. U21-sjefen påpeker at det hvert år dukker opp noen overraskelser, i form av ukjente spillere som tar steget opp.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Fredrikstads Etzaz Hussain (19).
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Fredrikstads Etzaz Hussain (19). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Hansen mener Jonas Svensson er et godt eksempel på det fra i fjor, og håper spilleren utvikler seg videre fra å spille i Tippeligaen til å bli en profil i år.

- Det er mange som har muligheten, det er bare opp til dem å gripe sjansen, sier Hansen.

Sjefen for U21-laget forventer at alle spillere som spiller med flagget på brystet på ulike nivåer, har som mål og utgjøre en forskjell i alle tippeligakamper.

Håvard Nielsen (18), Vålerenga: Nielsen står med 30 tippeligakamper og tre mål for Vålerenga.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Aalesunds Fredrik Ulvestad.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Aalesunds Fredrik Ulvestad.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Styrker: - Nielsen er en unggutt som kan bekle flere roller. Venstre eller høyre kant, nummer ti. En kan jo si at han har slått gjennom, men han må opprettholde toppnivået sitt over en lengre periode. Jeg sitter med en følelse av han kommer til å gjøre det i år, sier toppspillerutvikler i Vålerenga, André Bergdølmo.

Utfordringer:  Bergdølmo mener at Nielsen trenger mer erfaring. - Nielsen har allerede mye fart, men mangler det siste lille til å bli en stor målscorer, sier Bergdølmo.

Etzaz Hussain (19), Fredrikstad: Hussain kom i likhet med Magnus Wolff Eikrem tilbake til norsk fotball etter et opphold i Manchester United.

Styrker: Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune beskriver 19-åringen som en av de beste fotballspillerne i Norge med ball i beina. - Han er en kreativ spiller, som er veldig god teknisk, og har stor løpskapasitet, sier Aune.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Rosenborgs Jonas Svensson.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Rosenborgs Jonas Svensson.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Utfordringer: Treneren mener Hussain har en del å gå på når det gjelder den defensive delen av spillet.

Fredrik Ulvestad (19), Aalesund: Ulvestad har spilt 25 kamper i Tippeligaen, og scoret 2 mål. Aalesund-trener Kjetil Rekdal har stor tro på den unge midtbanespilleren.

Styrker: - Fredrik er fotballspiller med stor bokstav. Styrken er at han er god på det meste, sier Rekdal.

Utfordringer: Aalesund-treneren mener midtbanespilleren kan bli bedre på å skyte og slå langpasninger.

Jonas Svensson (19), Rosenborg: Svensson hadde 2 mål og 3 målgivende pasninger på 25 kamper i Tippeligaen for Rosenborg i fjor.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Aalesunds Jonatan Tollås Nation.
Foto: Tor Yttri / Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Aalesunds Jonatan Tollås Nation. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer

Styrker: - Svensson har god fotballfysikk, og er bra som førsteforsvarer. I tillegg er han bra med ball, og har god teknikk, sier Rosenborg-trener Jan Jönsson.

Utfordringer: Treneren påpeker at spilleren fortsatt er i utvikling, og at det meste kan bli bedre da.

Jonas Tollås Nation (21), Aalesund: Tollås Nation har spilt 72 tippeligakamper, og har representert U21-landslaget ved to anledninger. Stopperen har også spilt landskamper for både G17, 18 og 19.

Styrker: Aalesund-trener, Kjetil Rekdal, har stor tro på 21-åringen. - Tollås har ingen begrensninger. Han er hurtig, stor og sterk, og har bra blikk for spillet, sier Rekdal.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Odd Grenlands Magnus Lekven.
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Odd Grenlands Magnus Lekven. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer

Utfordringer: Rekdal mener stopperen kan forbedre langpassningsspillet og tøffheten i duellene.

Magnus Lekven (24), Odd Grenland: Odds nummer 10 har spilt 102 kamper, og scoret 4 mål på sine 5 sesonger i klubben. I år kan han bli en av lagets viktigste spillere.

Styrker: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo trekker frem Lekvens defensive egenskaper. - Lekven er ekstremt god defensivt, og har en god pasningsfot, sier Fagermo.

Utfordringer: Odd-treneren mener Lekven kan bli mer kreativ.- Ellers handler det bare om å holde seg skadefri for Lekven, sier Fagermo.

Peter Orry Larsen (23), Aalesund: 23-åringen har spilt over hundre kamper for Aalesund allerede, og har potensial til å bli en dominerende spiller i Tippeligaen i år.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Aalesunds Peter Orry Larsen.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Aalesunds Peter Orry Larsen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Styrker: - Orry Larsen har stor drivkraft, er veldig energisk i spillet og vil være med på mye, sier Aalesund-trener Kjetil Rekdal.

Utfordringer: Rekdal mener midtbanespilleren må justere seg litt inn.- Orry Larsen må bli bedre teknisk, og ta riktige valg oftere, sier Rekdal.
 
Torgeir Børven (20), Odd Grenland: Børven debuterte med scoring i Tippeligaen for Odd i 2009, og har totalt scoret 16 mål på 42 tippeligakamper for klubben.

Styrker: Odd-trener Dag Eilev Fagermo beskriver 20-åringen som en veldig smart spiller. - Børven er ekstremt treffsikker foran mål. Han er smart, og god til å komme seg i de rette posisjonene, sier Fagermo.

Utfordringer: Fagermo mener en av utfordringene til spissen er det fysiske. - Børven var en del skadet i fjor, så utfordringen er å unngå skader, sier Odd-treneren.

Zlatko Tripic (19), Molde: Tripic var på banen i ni tippeligakamper for seriemesteren i fjor, og scoret ett mål.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Odd Grenlands Torgeir Børven.Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Odd Grenlands Torgeir Børven.Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer

Styrker: - Tripics styrker er teknikk, fart og ståpåvilje. Han er en fantastisk gutt å jobbe med. En fantastisk vinnerskalle. Nesten like mye vinnerskalle som Kjetil Rekdal, bare på en annen måte, sier Molde-trener Ole Gunnar Solskjær.

Utfordringer: - Han må få mer rutine og erfaring på dette nivået, det er hans største svakhet, sier Molde-treneren.

Valon Berisha (19), Viking: Valon Berisha har spilt for ungdomslandslag fra G15 til U21, og fikk i januar sin debut for A-landslaget.

Styrker: - Berisha har veldig gode ferdigheter med ball. Han har stor løpskapasitet, og løpshastighet, sier Viking-trener Åge Hareide.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Moldes Zlatko Tripic.Foto: Molde FK
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Moldes Zlatko Tripic.Foto: Molde FK Vis mer

Utfordringer:  Hareide mener Berisha, som alle unge spillere må lære seg å ta valg for å bli en komplett spiller. - Det handler om handling og å ta valg, både offensivt og defensivt, med og uten ball, sier Viking-treneren.

Hareide synes midtbanespilleren har blitt modnere i spillestilen i løpet av vinteren.

- Talentet han har er fantastisk, så det er en spennende spiller å følge, sier Hareide.

Se også opp for: Her er seks andre unggutter som kan være verdt å følge med i årets Tippeliga.

MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Vikings Valon Berisha.
Foto: Marius Knutsen / SCANPIX
MULIG GJENNOMBRUDDSMANN: Vikings Valon Berisha. Foto: Marius Knutsen / SCANPIX Vis mer

Martin Linnes (20), Molde, Herman Stengel (16), Stabæk, Kevin Duré (19), Fredrikstad, Fredrik Midtsjø (18), Rosenborg, Ole Selnes (17), Rosenborg, Veton Berisha (17), Viking.

Enig? Uenig? Diskuter og lanser kandidater til årets gjennombrudd i kommentarfeltet nedenfor.