Hvem var størst?

I går kom Fotballforbundets jubileumsbok. Og nå skal det norske folk kåre tidenes begivenhet fra norsk fotballs hundre års historie.

- Vi er sikre på at dette kommer til å engasjere folk voldsomt. Vi har nominert tolv ulike begivenheter, hvor folk skal plukke ut den største, forteller informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Roger Solheim.

Alle husstander i Norge vil i løpet av midten av april motta en stemmeseddel med 12 alternativer. Folk blir bedt om å plukke ut de tre største begivenhetene. I midten av mai får vi vite hvilket fotballøyeblikk det norske folk setter høyest.

Slo Tyskland

Dette er et ledd i Forbundets markering av 100-års jubileum. I går ble jubileumsåret innledet med slippet av boka «Norges Fotballforbund 100 år», skrevet av Finn Olstad og Matti Goksøyr, begge professorer ved Norges idrettshøgskole.

De går et godt stykke tilbake i fotballhistorien når de skal trekke fram øyeblikket i norsk fotball.

- Som historiker er jeg svak for Norges seier over Tyskland i 1936, i Tyskland med Adolf Hitler på tribunen og med den politiske situasjonen i Europa, sier Matti Goksøyr.

Kollega Finn Olstad mener de symbolske sidene ved denne kampen, da Norge gikk til bronsefinalen, er viktige.

- Det var David mot Goliat, en kamp mot fascistene. Kampen ble en mytologisk affære som ennå ikke har mistet glansen, sier Olstad.

«Drillo»

Egil «Drillo» Olsen var en av gjestene under lanseringen i går. Han velger seg totalopplevelsen som landslagstrener.

- Jeg opplevde veldig mye som trener, men det er klart at Brasil-kampen i Marseille er det aller største. Det er noe alle gutter drømmer om på løkka. Så skjer det i virkeligheten, smiler han.

Jentene

Generalsekretær Karen Espelund tror ikke det finnes objektive kriterier for å kåre den største fotballbegivenheten.

- Hver epoke har sine høydepunkter. Men dette kommer til å engasjere, mener Espelund. Selv tror hun øyeblikk som Norges seier over Tyskland i 1936 og VM-gullet til jentene i 1995 er blant de største begivenhetene i norsk fotball.

- Men også landslaget på 90-tallet, VM-kampen mot Brasil og jentenes OL-gull var fantastiske prestasjoner, sier Karen Espelund.

Norges Fotballforbunds jubileumsbok, som ble lansert i går, vil ikke bli å finne i bokhandelen. Salget skal foregå via Internett gjennom en av NFFs samarbeidspartnere.

BRONSELAGET:</b< Forfatterne av NFFs jubileumsbok mener Norges seier over Tyskland i 1936 med Hitler som tilskuer er et absolutt høydepunkt.
JUBELJENTENE:</b< Generalsekretær Karen Espelund mener fotballjentenes VM-gull fra 1995 er et av norsk fotballs aller største øyeblikk.
DA VI SLO BRASIL: - Det er noe alle gutter drømmer om på løkka, sier Drillo om hans største fotballøyeblikk: Sankthansaften i Marseiile i 1998.