Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hvem vil vel ikke dø omgitt av venner, med et champagneglass i hånda?

7. januar avsluttet Emiel (95) sitt eget liv.

FERDIGJUBLET: Emiel Pauwels (til venstre), her avbildet under veteran-EM i friidrett i august 2013, skaper debatt rundt valget av aktiv dødshjelp etter kreftdiagnose i januar i år.Foto: AFP / BELGA / JASPER JACOBS / NTB Scanpix
FERDIGJUBLET: Emiel Pauwels (til venstre), her avbildet under veteran-EM i friidrett i august 2013, skaper debatt rundt valget av aktiv dødshjelp etter kreftdiagnose i januar i år.Foto: AFP / BELGA / JASPER JACOBS / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er en debatt som blusser opp med jevne mellomrom, debatten om eutanasi, eller mer folkelig kalt aktiv dødshjelp.

Aktiv dødshjelp kan foregå på mange måter, og i land som Belgia, Nederland og Sveits er det å hjelpe andre til å ta sitt eget liv lov.

Det er det ikke i Norge, til tross for at enkelte undersøkelser viser at så mange som 70 prosent av befolkningen er positiv til at eutanasi legaliseres.

- Legalisering av aktiv dødshjelp kan få store uheldige konsekvenser for syke og omsorgstrengende mennesker, og for samfunnets holdning til hjelpeløshet. Det kan i sin tur føre til mindre oppmerksomhet rundt god omsorg og behandling ved livets slutt. Dessuten er det urimelig å pålegge legestanden en plikt til å være dommer og eksekutør. Legeforeningen ser det derfor ikke som noe dilemma at den ikke deler flertallets syn i befolkningen, sa presidenten i Legeforeningen, Hege Gjessing, til Dagbladets Magasinet i en stor artikkel om emnet i oktober 2012.

Støtte fra sønnen
Nå skaper «verdens eldste idrettsmann», belgieren Emiel Pauwels, nok en debatt rundt eutanasi-problematikken.

Pauwels, som ble 95 år gammel, valgte å avslutte livet med hjelp av aktiv dødshjelp. I Pauwels tilfelle ble det med en dødelig injeksjon, foretatt av en lege på en klinikk i Belgia.

- Jeg støttet min far 110 prosent i avgjørelsen hans, sier sønnen hans til den flamske tv-stasjonen VTM, skriver den svenske avisa Expressen.

En siste fest
Pauwels vant så sent  som i oktober i fjor VM-gull i høydehopp under veteran-VM i Brasil. Da han fikk påvist magekreft i november, bestemte han seg for ikke å opereres, men i stedet å avslutte livet.

- Jeg følte meg allerede da ganske redusert, og visste ikke om jeg klarte å komme tilbake til livet etter operasjonen. Da bestemte jeg meg for dødshjelp, fortalte Pauwels selv til den belgiske avisa De Standaard før han døde.

Pauwels valgte å invitere venner og familie til en siste feiring av livet. Med friidrettsmedaljene rundt halsen skålte han med mellom 20 og 30 av sine nærmeste venner i et siste farvel.

- Dette er min beste fest noensinne. Hvem vil vel ikke dø omgitt av venner, og med et glass champagne i hånda?, sa Pauwels til De Standaard.

Historien om Pauwels har gått verden rundt og skaper nok en debatt om bruken og lovligheten av aktiv dødshjelp.