Hvem vinner EM og hvem blir toppscorer?

Dagbladets oddsekspert hjelper deg med vinnerspillene.

Favoritter: Tyskland er blant favorittene til å vinne dette EM. Er bedre offensivt enn defensivt, og spissen Mario Gomez er blant de hete kandidatene til å bli toppscorer. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Favoritter: Tyskland er blant favorittene til å vinne dette EM. Er bedre offensivt enn defensivt, og spissen Mario Gomez er blant de hete kandidatene til å bli toppscorer. Foto: REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

Det er alltid spennende og morsomt å spille på vinnerne av de store mesterskapene, men for min del er det ikke givende å levere et spill til for dårlig odds.

I denne enkle spilleguiden får du derfor tips om vinnerkandidatene og til hvilken odds du bør spille på Norsk Tippings Vinneroddsen, som tilbyr spill både på hvilket lag som vinner EM og hvem som blir toppscorer. 

Hvilket lag vinner EM?
Det har vært flere overraskelser i EM gjennom tidene. Ikke minst Hellas, som var gedigne outsidere da de vant i 2004. Danskene tok seg den frekkhet å vinne i 1992, selv om de ikke en gang var kvalifisert.

De største favorittene i dette EM er Spania og Tyskland. Det er ikke utenkelig at disse to lagene møtes i finalen. Oddsen på disse lagene i skrivende stund er henholdsvis 4,18 og 3,34 på Vinneroddsen, som er i tråd med markedet for øvrig. Husk at all odds i dette spillet er i konstant endring ut fra hvor mye tipperne satser på hvert utfall. For meg blir så lav odds på begge disse landene for lite i en så jevn konkurranse som fotball-EM.

Nederland kan være en spennende outsider, men 4,20 blir for lavt. Om denne oddsen kryper oppover til rundt 8,00 kan det være verdt å spille, men man må huske at laget er i en tøff gruppe. Frankrike synes å ha stått opp av asken, og kan i skrivende stund kjøpes til rundt 10 i odds hos Norsk Tipping. Det er grei betaling for et lag jeg tror vil nå langt. England har aksept til å spille effektiv, men ikke nødvendigvis vakker, fotball og kan overraske. Står til 14,50 i odds, og bør være rundt der.

Vi skal ikke helt glemme Italia, som har imponert under dårlige forutsetninger før, men du bør nok ha rundt 15 i odds for å spille. Russland er favoritter til å vinne gruppe A, og et hvert lag med en god mulighet for kvartfinale kan være en outsider i tippingen. Står i håpløse 7,66 i odds når jeg skriver dette, men får du priser over 20-tallet kan det være verdt et forsøk. Portugal har jeg liten tro på, synes for avhengige av at Cristiano Ronaldo har dagen. Sørg i hvert fall for å få godt betalt (minst 20 i odds der også).

Vertslandene Polen og Ukraina ser lite interessante ut, og er i øyeblikket overvurdert på Vinneroddsen med rundt 30 i odds. Kroatia kan være et mer spennende langskudd, men må karre seg ut av den tøffe gruppe C. Sørg i så fall for at du får minst 60 i odds.

Våre naboland Danmark og Sverige har jeg liten tro på, og det spørs vel om ikke patriotspilling fra svensker og dansker i Norge holder oddsen for lav. Man må kunne kreve minst 50 i odds på disse landene, våre danske venner bør nok ligge nærmere 100. Når Danmark i øyeblikket ligger på cirka 25 i odds og svenskene på 13,50 står jeg glatt over.

Konklusjon: Når du spiller på Norsk Tippings Vinneroddsen, med flytende odds, bør du levere spillet ditt så sent som mulig, slik at du kan finne lønnsom odds. Bruk gjerne ovennevnte som en guide, og husk innleveringsfristen er 17:55 fredag.

Hvem blir toppscorer?
Toppscoreren har aldri kommet fra et lag som ble slått ut i gruppespillet, og kun Jugoslavias Savo Milosevic har klart å bli toppscorer fra et lag som ble slått ut i kvartfinalen (i 2000). Det gjelder altså i stor grad å se etter et lag som har gode sjanser til semifinalen, og plukke toppscoreren derfra.

Også dette spillet tilbys på Vinneroddsen, i skrivende stund er omsetningen så lav at det kan gi interessante utslag og muligheter til kupp om det holder seg slik.

Outsidere: Få har forventninger til England i dette EM, både hva gjelder resultater og spillestil. Kan laget, her representert ved Liverpool-spillerne Steven Gerrard og Stewart Downing, blomstre uten det vanlige forventningspresset? Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
Outsidere: Få har forventninger til England i dette EM, både hva gjelder resultater og spillestil. Kan laget, her representert ved Liverpool-spillerne Steven Gerrard og Stewart Downing, blomstre uten det vanlige forventningspresset? Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

Favoritten synes å være Tysklands Mario Gomez. En notorisk målscorer som spiller for et offensivt landslag med muligheter til å nå langt. Er i skrivende stund altfor dårlig priset på Vinneroddsen, løp og kjøp om oddsen runder 10.

For Nederland er Robin van Persie favoritten, kan kjøpes til 4,48 på Vinneroddsen når jeg skriver dette. Det er altfor lavt, du bør ikke spille noen toppscorer til under 10 i odds. Savner Klaas-Jan Huntelaar fra Norsk Tippings liste, mens Arjen Robben akkurat nå står til nærmere 200 i odds. Det er selvsagt et flott spill, men den oddsen vil falle.

I Frankrike er det trolig Karim Benzema som vil score flest, han kan i øyeblikket kjøpes til rundt 25 i odds. Om oddsen holder seg over 20 er det et brukbart kjøp.

Cristiano Ronaldo kommer man ikke unna når det snakkes om målscorere. Har fått sin yndlingsposisjon i landslaget, og om han er i form kan det bli scoringer. Minus for at Portugal er i en tøff gruppe, men har samtidig offensive motstandere som sliter mer defensivt. 6,35 er oddsen i øyeblikket, du bør ha minst 15 for å spille. Kan være en genistrek om du får den oddsen.

Min personlige favoritt er Spanias Fernando Torres. Synes å være duket for at han får mye spilletid med David Villas skadefravær, og han har ikke slitt seg ut på klubblaget i vinter. Spania går trolig langt, og har på papiret en overkommelig gruppe. Bør nok ikke kjøpes til under 15 i odds.

Hva gjelder engelskmennene forventes vel få målfester, men har kommet seg til en posisjon med lave forventninger og kan overraske derfra. Wayne Rooney kan handles til over 30 i odds, men ikke glem at mannen er suspendert i de to første kampene. Har minimale sjanser til å bli toppscorer. Andy Carroll et solid langskudd, der bør du ha minst 50 i odds for å spille.

Zlatan Ibrahimovic står i rundt 19 i odds. Hadde vært et kupp om han spilte på Spania eller Frankrike, men du bør nok kreve det dobbelte i og med at han tross alt er svensk, og skal opp mot Frankrike og England i gruppespillet.

Til slutt tar vi med Italia, der Mario Balotelli er en morsom outsider om du får kjøpt til rundt 25-30 i odds. I øyeblikket har ingen norske spillere tippet på mannen, og han er like undervurdert frem mot spillefristen 17:55 på fredag, slenger jeg nok inn noen kroner.

Minner igjen om et viktig spilleprinsipp for spill med flytende odds, som Vinneroddsen og Oddsbomben:

Spill så sent som mulig, slik at du får det riktigst mulige bildet av oddsen.

Lykke til med vinnerspillene, som du kan spille her!