Hvem vinner hvis disse tre begynner å krige?

José Mourinho, Manuel Pellegrini og David Moyes er nye i jobben hos Premier League-gigantene.

FAVORITTENE: José Mourinho (t.v.), David Moyes (i midten) og Manuel Pellegrini er nye managere i henholdsvis Chelsea, Manchester United og Manchester City. De fleste tror det er opp til denne trioen å kjempe om seriegullet i England. Foto: NTB Scanpix
FAVORITTENE: José Mourinho (t.v.), David Moyes (i midten) og Manuel Pellegrini er nye managere i henholdsvis Chelsea, Manchester United og Manchester City. De fleste tror det er opp til denne trioen å kjempe om seriegullet i England. Foto: NTB ScanpixVis mer

Følg vår livesending fra klokken 13.00 til 16.00! Programleder Gunnhild Toldnes har besøk av Vidar Davidsen, NRKs Kash King og Dagbladets fotballreporter Mads Gudim Burheim.
Fotballstudio.

(Dagbladet): Det har sjelden vært så mange spørsmål før en ny Premier League-sesong som det er i år.

Kan David Moyes (50) klare å erstatte Alex Ferguson? Får Manuel Pellegrini (59) tid av Citys kravstore eiere? Klarer José Mourinho (50) å oppnå den samme suksessen som da han var Chelsea-manager fra 2004 til 2007?

De tre vil være under voldsomt press når sesongen sparkes i gang i ettermiddag, og kommer noen på etterskudd vil det ikke ta lang tid før den britiske pressen sliper knivene.

Spillet rundt Rooney Mye spenning er knyttet til hvordan de tre kommer til å forholde seg til hverandre og såkalte «mind games». Moyes avviste nylig at han og Mourinho har en feide, men få tror United-manageren er imponert over portugiserens Wayne Rooney-flørt.

Chelsea har lagt inn to bud på Rooney, men United insisterer på at spissen ikke er til salgs.

- Spillet rundt Rooney minner litt om et Mourinho-grep. Han har snakket veldig åpent om å ville ha Rooney, og det har vært litt unødvendig. Han er nok litt som Alex Ferguson, og bruker alle mulige triks for å skape litt uro, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Han er usikker på om Moyes vil ha samme strategi som Ferguson: Å skape en mentalitet i United der det er dem mot alle.

- Ferguson brukte alle mulige triks. Det var alltid oss mot alle. Dommerne var dårlige, og han delte alltid ut stikk til motspillere og managere for å få en fordel. For å være så konfliktskapende må man være litt spesiell, sier Alsaker.

- En unik CV Da Mourinho var Chelsea-sjef fra 2004 til 2007, kranglet han stort sett med alle. Mange tror det blir opp til ham å starte den psykologiske krigføringen mot rivalene fra Manchester.

- Ja, det tror jeg nok. Det blir tut og kjør fra første stund. Det er den Mourinho vi kjenner. Det han er så dyktig til er å skjerme spillerne og klubben og heller ta støyten selv, sier Per-Jarle Heggelund.

Serie A-eksperten, som kommenterer for C More, gleder seg stort til å se hva portugiseren finner på i Chelsea.

- Det er nok mange Chelsea-fans som er ekstremt glade for at han er tilbake i klubben, mens noen fans fra andre klubber skulle ønske han kom til dem. Han har en helt unik CV, og jeg liker en som skaper litt kaos. Det er bare å gratulere Chelsea med en fantastisk trener, sier han.

Chelseas mektige eier Roman Abramovitsj er kjent som en nådeløs leder, og managere har blitt sparket over en lav sko i de ti åra han har eid klubben.

- Nå har Abramovitsj hatt de beste trenerne i verden som for eksempel Guus Hiddink og Carlo Ancelotti, og det virker som om han ville gå tilbake til den stilen som totalt sett har fungert best, sier Heggelund.

Citys lagbygger Citys nye trener Manuel Pellegrini, som tar over etter Roberto Mancini, er kjent som en sindig og balansert mann. Likevel sier La Liga-ekspert Petter Veland at han ikke kommer til å stå med lua i hånda hvis det kommer noen verbale stikk i hans retning.

SPENT PÅ MOYES: Øyvind Alsaker er veldig nysgjerrig på hvordan Manchester United blir seende ut under David Moyes. 
Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
SPENT PÅ MOYES: Øyvind Alsaker er veldig nysgjerrig på hvordan Manchester United blir seende ut under David Moyes. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

- Man blir påvirket av omgivelsene, og Pellegrini er ikke den som sitter på gjerdet, men han er sjelden den som starter med å gi kritikk eller stikk. Han kommer fra en rik familie i Chile, og har en veldig god oppdragelse. Han er veldig opptatt av respekt og oppførsel, sier C More-kommentator Veland til Dagbladet.

For Premier League-fansen er Pellegrini et litt ukjent navn, selv om han har ei fortid i Real Madrid. Veland er sikker på at City har gjort et meget godt valg.

- Ja, jeg er veldig positiv på Citys vegne. Noen kritikere ser mangel på trofeer, i stedet for å se hvilke klubber han faktisk har vært i. Han kom til Europa og Villareal i 2004, og det er en by på størrelse med Haugesund. De hadde spilt i La Liga i fem, seks sesonger i hele klubbens historie. Han gjorde dem til blant ligaens beste og klarte å splitte Real Madrid og Barcelona på tabellen da de ble nummer to i 2008, sier Veland.

- Tror du Citys eiere gir ham tid?

- Hvis du ser på lagene han har trent i karrieren, Villareal, Malaga, til og med Real Madrid, så er han veldig tålmodig og opptatt av å bygge lag. Han liker ikke å ta tre steg i et jafs, men heller bygge over tid. Det er nok ledelsen i City klar over, ellers ville de ikke ansatt ham. Alle klubbene han har trent har blitt bedre og bedre over tid. Og tid er noe han både vil ha og trenger.

- Hvordan var Pellegrinis forhold til Mourinho i Spania?

- Det gikk helt greit. Da Mourinho kom til Real ble han spurt om ansettelsesprosessen, og da sa han at Pellegrini hadde gjort en god jobb. Han sa riktignok at den dagen han selv forlot Madrid ville det ikke være for en liten klubb som Malaga (Mourinho erstattet Pellegrini i Real Madrid, som gikk til Malaga, red. anm.), så Pellegrini vil nok smile veldig bredt om City slår Chelsea, sier Veland.

Veland har tro på at City kan bli mestere allerede i Pellegrinis debutsesong.

- Ja, det tror jeg han kan. Det kommer nok til å stå mellom Chelsea, City og United, hvertfall så lenge Arsenal ikke kjøper noe nytt. Med forbehold om at de ikke gjør noe lurt, tror jeg det vil stå mellom de tre. 

Spent på taktikken I United har skotske Moyes tatt på seg tidenes kanskje største utfordring: Å ta over etter Alex Ferguson. 71-åringen gikk av i sommer etter nesten 27 år i sjefsstolen.

Spørsmålet de fleste stiller seg er hvordan United blir å se på under en ny manager.

- Jeg er veldig spent på hvordan det blir. Mot Wigan i Community Shield la Robin van Persie seg ofte dypt. På den ene scoringen spilte han ut på back, gikk inn i boksen, og headet inn innlegget. Det var et mål som minnet veldig om Leighton Baines til Tim Cahill eller Marouane Fellini. Det var en veldig typisk Everton-scoring, mener Alsaker.

- Tror du han kan sitte utrygt dersom United ikke vinner noen trofeer, og heller ikke kjemper om ligatittelen?

- Det ville overraske meg veldig, men de kan bli nummer tre og da vil kanskje trykket fra omgivelsene øke. Det kan rokke ved vinnermentaliteten som allerede er der. Under Ferguson var fellesnevneren at United, uansett problemer, alltid kjempet om tittelen. Vinner man ikke titler, blir man svekket. Det er ingen katastrofe om United ikke vinner serien, men hvert trofé tidlig blir en bekreftelse for Moyes at han er god nok på dette nivået.

PELLEGRINI-FAN: Petter Veland mener Manchester City har gjort en meget god ansettelse med Manuel Pellegrini. Foto: C More
PELLEGRINI-FAN: Petter Veland mener Manchester City har gjort en meget god ansettelse med Manuel Pellegrini. Foto: C More Vis mer

TV 2-kommentatoren har dekket Premier League i en årrekke, og har møtt Moyes flere ganger.

- Inntrykket mitt er at han er en dedikert fyr, en manager som puster, spiser og lever fotball. Som person virker han vennlig, men bestemt. Han har representert en ærlig form for fotball, med hardt arbeid og lojalitet mot systemet. De siste åra har det blitt litt mer lekent, sier han.

Tror ikke José blir lenge Mourinho har nærmest vært en garantist for trofeer, men har aldri vært i en klubb lenger enn tre og et halvt år. Det var forrige opphold i Chelsea.

- Jeg tror ikke han blir i Chelsea så lenge. Jeg tipper to til tre år, så går han kanskje tilbake til Inter, sier Heggelund.

- Lederstilen hans sliter vel også en del på omgivelsene?

- Det er jo ingen hemmelighet. Det må være vanskelig å være sportsdirektør eller president over ham. Det er mye å holde styr på.

Portugiserens fremste egenskap er kanskje de taktiske valgene han tar i løpet av en kamp.

- Mourinho er fantastisk i kampsituasjoner. Han er ikke redd for å bytte tre spillere i pausen. Når han er på treningsfeltet er han bedre forberedt enn noen andre, skryter Heggelund.

LIKER MOURINHO: Per-Jarle Heggelund har sansen for påfunnene til José Mourinho. Foto: C More
LIKER MOURINHO: Per-Jarle Heggelund har sansen for påfunnene til José Mourinho. Foto: C More Vis mer