Hver gang han faller er han oppe igjen i løpet av 15 sekunder

- Det er med på å ødelegge idretten, sier Rune Bratseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se diskusjonen i VM direkte øverst i artikkelen

(Dagbladet): Verdensmesterskapet i Brasil hylles opp, ned og i mente, og det ble allerede den første helga snakket om at dette kom til å bli tidenes VM.

- Filminga tar mye plass I forhold til mesterskapet for fire år siden i Sør-Afrika er det fortsatt for en real målfest å regne med et snitt på 2,9 scoringer per kamp så langt, men selv om fotballen er god kan det se ut som om vi får betraktelig mindre av den.

Rune Bratseth sier til Dagbladet at selv om han ikke har tenkt på at det har blitt mindre spilletid er det én ting han har bitt seg merke i.

- Jeg har ikke tenkt over det, men det høres voldsomt ut. Det jeg ser i enkelte kamper er jo at filminga tar veldig mye plass, og gjør jobben ekstremt vanskelig for dommeren. Det er også dommeren som blir hengt ut i ettertid, selv om det er spillerne som står for overtrampet, sier han.

- Ut neste kamp - ferdig med det Selv om skader, fiktive eller ei, neppe alene har skylden for de lange oppholdene i spillet, er det ikke fritt for at det har vært mye rulling på de brasilianske gressteppene de siste to ukene.

HYLER I SMERTE: Det har vært en drastisk nedgang i effektiv spilletid i årets VM om man sammenligner med mesterskapet i Sør-Afrika for fire år siden. Rune Bratseth tror filmingen har en stor del av skylda. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB Scanpix
HYLER I SMERTE: Det har vært en drastisk nedgang i effektiv spilletid i årets VM om man sammenligner med mesterskapet i Sør-Afrika for fire år siden. Rune Bratseth tror filmingen har en stor del av skylda. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB Scanpix Vis mer

- De får seg en kakk i kneet og holder seg på låret, og det er med på å ødelegge idretten. Det er noe FIFA og UEFA må slå hardt ned på i etterkant når de kan se på video at det er rent skuespill. Ut neste kamp - ferdig med det, sier Bratseth.

Den amerikanske avisa Wall Street Journal har sett på hvilke av lagene som har tilbragt mest tid på gresset, og hvem som oftest går i bakken. Da har de sett bort fra de ni tilfellene hvor spillerne ikke har kunnet fortsette, og ikke tatt gårsdagens kamper med i breregningen. Kanskje ikke overraskende er det vertsnasjonen som har notert seg for den hyppigste «skade»-frekvensen så langt.

Neymar er kanskje den «verste» av dem alle da han har ligget nede fem ganger, men vært oppe på beina igjen iløpet av 15 sekunder hver gang ifølge avisa.

Opportunistisk De aller «tøffeste», eller kanskje de bare er skånet for hardt spill, er Bosnia. Fattige 24 sekunder er alt de bosniske VM-debutantene har ligget nede. Honduras er laget som har tilbragt mest tid nede for telling med sju minutter og 40 sekunder. Fem minutter og ti sekunder av dette kom iløpet av én omgang mot Frankrike på stillingen 0-0.

Bratseth trekker en parallell til en annen idrett for smellene kan være ganske mye hardere.

- I Tour de France har du syklister som velter i 60 kilometer i timen og bare setter seg opp igjen og kjører videre. Det er noe annet enn at de ruller rundt ti ganger og vrenger ansiktet etter å ha fått en liten smell. Dessverre er det noen land som er verre enn andre. I alle fall når det passer seg for dem, sier han.

Og nettopp det Bratseth sier der er et annet spennende aspekt ved undersøkelsen til Wall Street Journal.

Spillere på lag som ligger an til å tape sine kamper står for 40 «skader» over tolv og et halvt minutt. På den andre siden står spillere på lag som ligger an til å vinne for 103 skader, mer enn dobbelt så mange, over nesten 50 minutter.

Ny trend Men selv om det har vært mye fløyeblåsing og stopp av spillet, er det også andre faktorer som har vært med på å påvirke den effektive spilletiden.

Fotballen for fire år siden var langt mer preget av ballbesittelse enn den er i dag.

- Jeg vil nok tro at den generelle retningen internasjonal fotball har tatt de siste årene også har litt å si. Det går fortere i angrep, og det er flere avslutninger. Det har vært et veldig positivt VM i så henseende, sier Bratseth.

Se diskusjonen i VM direkte øverst i artikkelen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer