- Hver kamp en cupkamp

Sandefjord topper 1. divisjon - mot alle odds. - Vi er best etter 20 kamper, og kan også være det etter 30, sier Tom Nordlie. Søndag er det toppoppgjør på Storstadion.

Den gamle storheten Sandefjord Ballklubb slo seg sammen med Runar. I løpet av noen år hadde Sandefjord Fotball etablert seg i nest øverste divisjon. Nå, etter to tredjedeler av inneværende sesong, topper laget tabellen.

- Vi kan like godt bli nummer seks som vinne. Etter de 20 første rundene er vi best, og vi kan like godt være det om 10 runder også, sier trener Tom Nordlie til Dagbladet.no.

Og han vet hva han snakker om. I 1998 førte han Odd Grenland opp i Tippeligaen.

- Det er en helt annen kvalitet her nå. Toppen og bunnen er kanskje den samme, men alle lagene i midtsjiktet har blitt mye bedre. Jeg tror det er to grunner til dette. Lagene trener og satser mer, og så har ikke Tippeliga-klubbene råd til å ha så mange gode reserver som før. Mange av disse spiller nå i stedet i 1. divisjon, sier Nordlie.

Han sier også at det er flere trenere med Tippeliga-erfaring i 1. divisjon, og utelukker ikke at dette kan ha betydning.

Hver kamp en cupkamp

Søndag møter Sandefjord Hønefoss, som ligger på fjerdeplass.

- Det blir tøft, men alle kamper er tøffe nå. Hvert eneste oppgjør har en betydning, enten i toppen eller bunnen av tabellen. Derfor blir det en litt annen type fotball nå, med litt mer «cupspill».

På onsdag spilte Sandefjord mot Lørenskog - en tilsynelatende grei oppgave for guttene fra hvalfangstbyen. Kampen endte 3-3 etter det Nordlie karakteriserer som en «begredelig førsteomgang».

- Dette er første gangen i år jeg har følt at vi har blitt for resultatorientert.

Mentale ferdigheter

- Min oppgave som trener er å motivere spillerne til å angripe tabellposisjonen. Vi har ingenting å tape, selv om det vil være en nedtur å bli nummer fire når vi har vært på opprykksplass så lenge, sier Nordlie.

Han forklarer at det viktigste nå blir å gjøre jobben selv, og ikke bli påvirket av de andre kampene.

- De mentale ferdighetene bli like viktig som fotballferdighetene. Vi må ha riktig fokus og takle den mentale biten. I tillegg er det viktig å være litt heldig når det gjelder skader og gule kort.

Det er plass til 3700 tilskuere på Sandefjord Storstadion. Nordlie håper 2-3000 møter opp på toppkampen.

- Det blir litt artigere da. Rammen rundt kampene er nok den største forskjellen på Tippeligaen og 1. divisjon.

Søndagens kamper

  • Haugesund - Raufoss
  • Oslo Øst - Lørenskog
  • Sandefjord - Hønefoss
  • Strømsgodset - Hødd
  • Aalesund - Tromsdalen
  • Åsane - Hamarkameratene
  • Tromsø - Ørn-Horten
TI KAMPER IGJEN: Tom Nordlie og Sandefjord topper tabellen, men tøffe høstkamper venter.