NULL ÆRE: Den britiske syklisten Nicole Cooke levner Lance Armstrong og andre juksemakere null ære i oppgjøret hun tar med sporten i forbindelse med at hun nå legger opp som 29-åring. Foto: Carl de Souza / AFP / NTB Scanpix
NULL ÆRE: Den britiske syklisten Nicole Cooke levner Lance Armstrong og andre juksemakere null ære i oppgjøret hun tar med sporten i forbindelse med at hun nå legger opp som 29-åring. Foto: Carl de Souza / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Hver og en med knuste drømmer er verdt tusen Armstronger

Nicole Cooke (29) slakter juksemaker Lance i sin avskjed med sykkelsporten.

Nicole Cooke, den olympiske mester i landeveissykkel fra Beijing i 2008, la opp som syklist i går, og hun benyttet anledningen til å ta et durabelig oppgjør med Lance Armstrong og andre mannlige juksemakere i sykkelsporten.

Lance Armstrong levnes, mildt sagt, null ære av den britiske damesyklisten.

- Verdt tusen Lance'r - Når Lance gråter på Oprah seinere i uka, og hun sender han et lommetørkle, så tenk på alle de ærlige menneskene som ga seg uten noen form for belønning. Bare knuste drømmer. Hver og en av dem er verdt tusen Lance'r, sier Nicole Cooke.

- Jeg var aktiv samtidig som Lance, og syklet i en av de mørkeste periodene i sykkelsporten, med tanke på juksemakere og løgnere, sier hun.

Rik på juks Tyler Hamilton, en annen av sportens dopingverstinger, får også passet behørig påskrevet av Cooke. Hamilton var en av mange som under ed bidro til å felle Lance Armstrong, og han har også fortalt sin historie i bokform.

- Tyler Hamilton tjener mer penger på boka si om hvordan han jukset enn jeg vil gjorde på alle årene med ærlig arbeid.

Cooke vant OL-gullet i landeveissykling i 2008 og ble også verdensmester samme året. Hun er likevel klar på at hun kunne fått mer ut av karrieren, om det ikke var for alle juksemakerne i herresykling.

- Er blitt ranet - Jeg har blitt ranet av dopingjuksemakere, men jeg er heldig. Jeg sitter igjen med mer enn hva jeg drømte om som 12-åring. Men alle skandalene på herresiden har ført til at sponsorer har forlatt sporten på damesida, og med små budsjetter fra før så er de inntektsfrafallene dramatiske, sier Nicole Cooke.

Hun har medfølelse for alle de som gjorde et ærlig forsøk på å lykkes i sykkelsporten.

- Mange reine der ute, folk med moral, har måttet kutte ut sykkelsporten etter mange år med hardt arbeid og tøffe økonomiske tider.

Fikk tilbud om dop Nicole Cooke legger ikke skjul på at hun i løpet av karrieren fikk flere tilbud om doping, men hun har holdt sin sti ren hele veien.

- Fristelsene er blitt forelagt meg flere ganger, men jeg har alltid vært tro mot 12-åringen i meg, sier Cooke.

Hun forteller blant annet om hvor tøft hennes første møte Tour de France, som 19-åring, var.

- Utover i tour'en kjente jeg at kreftene forsvant. Jeg ble invitert inn til teamområde og spurt hvilke «medisiner» jeg ville ha som hjelp, og ble fortalt at jeg ikke levde opp til forventningene laget hadde til meg.

- Jeg svarte at jeg gjør mitt beste inntil jeg må stå av løpet, men at jeg ikke ville ta noen ting.

Slakter UCI Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, får heller ingen takketale fra Nicole Cooke.

- UCI har vært opptatt med å finne kvitteringer for utstyret de har kjøpt for pengeoverføringene de har fått fra Lance, og med å saksøke og kalle Floyd Landis for en løgner etter at han tystet mot Lance. Mens de har vært opptatt med disse prioriteringene så har sykkelsporten for damer, som virket så lovende i 2002, da jeg ble profesjonell, smuldret opp.

INNRØMMER DOPING: Lance Armstrong er sykkelsportens største skurk, og levnes ingen ære av Nicole Cooke etter at han skal ha innrømmet doping i et eksklusivt intervju med talkshowdronningen Oprah. Foto: NTB Scanpix
INNRØMMER DOPING: Lance Armstrong er sykkelsportens største skurk, og levnes ingen ære av Nicole Cooke etter at han skal ha innrømmet doping i et eksklusivt intervju med talkshowdronningen Oprah. Foto: NTB Scanpix Vis mer