TRIUMFENS TIME: En lykkelig Alberto Contador kunne motta publikums hyllest som sammenlagtvinner i Tour de France for tredje gang, og «El Pistolero» svarte med sin signaturgest.Foto: SCANPIX
TRIUMFENS TIME: En lykkelig Alberto Contador kunne motta publikums hyllest som sammenlagtvinner i Tour de France for tredje gang, og «El Pistolero» svarte med sin signaturgest.Foto: SCANPIXVis mer

- Hvilke 39 sekunder?

Schleck ville ikke skylde på kjedetrøbbel da Contador tok Tour-hattrick.

||| (Dagbladet): Mer enn tre og en halv time etter at Fabian Cancellara hadde gått i mål som etappevinner i Pauillac, skulle Tour de France avgjøres da Andy Schleck og Alberto Contador la ut på 52 kilometer temposykling i utilgivelig motvind langs franske vinranker.

Åtte sekunder skilte dem i sammendraget, men det var en allmenn oppfatning at luxembourgeren måtte overgå seg selv om han skulle fravriste spanjolen den gule ledertrøya.

Saxo Bank-kapteinen lot seg imidlertid ikke affisere av dårlige odds, og gikk inn for oppgaven med liv og lyst.

INGEN UNNSKYLDNING: Andy Schlecks kjedetrøbbel i stigningen opp til Port de Balès, kostet luxembourgeren 39 sekunder i sammendraget til Alberto Contador. 39 sekunder er ironisk nok samme avstand som Contador vinner med sammenlagt, men Schleck vil ikke bruke det som noen unnskyldning.Foto: SCANPIX
INGEN UNNSKYLDNING: Andy Schlecks kjedetrøbbel i stigningen opp til Port de Balès, kostet luxembourgeren 39 sekunder i sammendraget til Alberto Contador. 39 sekunder er ironisk nok samme avstand som Contador vinner med sammenlagt, men Schleck vil ikke bruke det som noen unnskyldning.Foto: SCANPIX Vis mer

Oppildnet av de positive tilbakemeldingene, hadde Schleck nesten spist opp hele forspranget fram til første mellomtid. Contador virket på sin side å være småstresset og noe urytmisk der han til stadighet skled ut av ideell sittestilling.

- Sannheten er at jeg ikke følte meg bra. Jeg har ikke sovet godt i natt, og slet tungt i starten. Jeg fikk oppdateringer underveis, men det var ikke alt som stemte. Det var veldig tungt, erkjenner Contador overfor TV 2.

Yngstebror Schleck hadde alt å vinne og ingenting å tape på dagens etappe, men den offensive satsingen fra start kostet sitt. Etterhvert begynte pila å peke feil vei for 25-åringen, som virket mer preget av de håpløse vindforholdene enn sin argeste konkurrent til sammenlagtseieren.

- I kjelleren Contador kunne dermed sykle med større ro, og hadde dessuten fordelen av å sykle på Schlecks tider. Til slutt endte det med at Contador vant den dramatiske sekundstriden med 31 sekunder, og økte dermed sammenlagtledelsen til 39 sekunder.

STILSTUDIE: Alberto Contador slet med å finne riktig sittestilling, men fikk til slutt kontroll over utstyret, og kontrollerte inn til sin tredje sammenlagtseier i Touren.Foto: SCANPIX
STILSTUDIE: Alberto Contador slet med å finne riktig sittestilling, men fikk til slutt kontroll over utstyret, og kontrollerte inn til sin tredje sammenlagtseier i Touren.Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var en veldig hard dag. Jeg har jobbet så mye for dette i mange år, men i dag måtte jeg virkelig gå i kjelleren. Det er derfor jeg er så rørt, sier Contador.

Contador vant også Touren i fjor og i 2007. I 2008 ble han nektet plass fordi Astana-laget var involvert i en rekke dopingsaker. Da Tour-hattricket var et faktum, var ikke «El Pistolero» sein om å utrope sammenlagttriumf nummer tre som den største.

- Jeg tror ikke faktisk denne seieren er den som har betydd mest for meg. Jeg vil takke alle som har hjulpet meg de siste årene., understreker han.

Skjebnens ironi
Som en skjebnens ironi, er avstanden på 39 sekunder på sekundet det samme forspranget Contador skaffet seg på etappen Bagnères-de-Luchon da kjedet til Schleck hoppet av.

BARE NESTEN: Andy Schleck tok noen minutter for seg selv etter at det gikk opp for ham at han ikke klarte å distansere Alberto Contador.Foto: SCANPIX
BARE NESTEN: Andy Schleck tok noen minutter for seg selv etter at det gikk opp for ham at han ikke klarte å distansere Alberto Contador.Foto: SCANPIX Vis mer

Men i rettferdighetens navn, tjente Saxo Bank-kapteinen vesentlig mer da Contador ble hindret på den tredje etappen til Arenberg.

Dessuten bør det være et tankekors for Schleck at han tapte mindre til Contador på dagens 52 kilometer lange tempoeetappe enn det han gjorde på prologen i Rotterdam på 8,9 kilometer.

Derfor vil heller ikke luxembougeren vært med på at Contadors angrep på den 15. etappen var avgjørende for utfallet av Touren.

LANG VENTETID: Da Fabian Cancellara gikk i mål i det som skulle vise seg å være et vinnerløp, var det ennå tre og en halv time til sammenlagtfavorittene skulle starte på etappen. Etter lang ventetid, kunne imidlertid sveitseren juble.Foto: SCANPIX
LANG VENTETID: Da Fabian Cancellara gikk i mål i det som skulle vise seg å være et vinnerløp, var det ennå tre og en halv time til sammenlagtfavorittene skulle starte på etappen. Etter lang ventetid, kunne imidlertid sveitseren juble.Foto: SCANPIX Vis mer

- Hvilke 39 sekunder, mener du? Jeg må se det på den måten at han var 39 sekunder bedre enn meg i år. Men jeg vender sterkere tilbake neste år, sier Schleck, ifølge NTB.

- 39 sekunder over 3300 kilometer på sykkelen er ikke mye, konkluderer han.

Rolig dag for nordmennene
Etappeseieren endte hos Schlecks lagkamerat Fabian Cancellara, som var blant de første rytterne ut på dagens etappe. Han vant 17 sekunder foran Tony Martin fra HTC-Columbia, som også startet tidlig. Det viste seg å være en klar fordel, for ingen av de temposterke sammenlagtfavorittene var i nærheten av å blande seg inn i seierskampen.

Best av de best plasserte, var Rabobank-kaptein Denis Mentsjov, som ble nummer 11 på dagens etappe. Viktigere var det at han distanserte Samuel Sanchez, og dermed tok seg opp på tredjeplass sammenlagt.

Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen tok det rolig på dagens etappe, og sparte krefter inn mot morgendagen. Hushovd ble nummer 124, 9.03 bak Cancellara, mens Boasson Hagen ble nummer 151, 10.11 bak sveitseren, som innfridde favorittstempelet.

PS! Kampen om gul trøye i årets Tour de France er den fjerde jevneste i historien. Rekorden fra 1989 da Greg LeMond slo Laurent Figninon med åtte sekunder holder med andre ord fortsatt stand.