Annonsørinnhold

Hvilke lag i Premier League gir tipperne størst overskudd?

Hint: Det mest lønnsomme hjemmelaget ligger på 12.plass.

Målscorer: Liverpools Luis Suarez, til høyre, har scoret 22 mål for Liverpool så langt denne sesongen. Det har ikke vært nok til å gi laget en plassering i toppen, og Liverpool er konstant overvurdert av både oddstippere og spilleselskaper. Foto: REUTERS/Phil Noble
Målscorer: Liverpools Luis Suarez, til høyre, har scoret 22 mål for Liverpool så langt denne sesongen. Det har ikke vært nok til å gi laget en plassering i toppen, og Liverpool er konstant overvurdert av både oddstippere og spilleselskaper. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i denne oddsbloggen.

De fleste lagene har spilt 30 kamper i Premier League, og det er på tide med litt etterpåklokskap.

Hvilke lag har vært mest lønnsomme for tippere så langt denne sesongen, enten å spille på eller mot? Denne noe uhøytidelige utregningen baserer seg på de tallene man får om man hadde satset 100 kroner på hver eneste kamp lagene har spilt denne sesongen, hjemme eller borte. Normalt ikke en strategi å anbefale, og som er langt enklere å få til å se lønnsom ut i etterkant... Likevel kan det gi et par interessante leksjoner.

Oddsen er et gjennomsnitt hentet fra en rekke europeiske tippeselskaper, da det dessverre er vanskelig å hente ut historiske odds fra Norsk Tipping.

Det mest lønnsomme hjemmelaget er....
Norwich! Laget som ligger på 12.plass i Premier League har moderate 6-6-3 hjemme på Carrow Road, men takket være seiere mot blant andre Arsenal, Manchester United og Everton har tippere som satset 100 kroner på hver hjemmekamp gått med over 800 kroner i overskudd. Forhåpentligvis har de ikke støttet laget også på bortebane, der Norwich kun har slått Swansea.

Det nest mest lønnsomme hjemmelaget er West Bromwich, nok et tegn på at man ikke nødvendigvis gjør de gode hjemmespillene på de absolutte topplagene. West Bromwich har gitt et overskudd på over 700 kroner med konsekvent oddsspill så langt, mens Manchester United er nummer tre på listen med et overskudd på 400 kroner. United er det eneste laget i topp fem som har gitt avkastning ved konsekvent spill, et lite tegn på at man skal være forsiktig med å spille de store hjemmefavorittene.

Det MINST lønnsomme hjemmelaget er bunnlaget Queens Park Rangers. Laget har vært konsekvent overvurdert av spilleselskapene, og en hundrings på laget i hver hjemmekamp hadde gitt et underskudd på over 1.000 kroner. Her kunne du med andre ord gjort lønnsomme motspill, og hadde du satt en hundrelapp på uavgjort i stedet, så hadde du vunnet over 1.000 kroner. Jeg gjentar; dette er etterpåklokskap.

Likevel er det ikke et bunnlag som har gitt best avkastning ved et direkte motspill; altså å satse på borteseier i alle hjemmekampene. Liverpool har den tvilsomme æren av å toppe denne listen. Et lag med et stort navn, hvis prestasjoner ikke matcher. Er kunstig store favoritter i nesten alle hjemmekamper. Hadde du i stedet spilt konsekvent på bortelaget hadde du høstet nærmere 900 kroner i overskudd.  Et slikt spill ga stort overskudd også sist sesong, og underpresterende lag med store navn skal man følge godt med på.

Færre overraskelser hos bortelagene
Det beste bortelaget er, tross sitt favorittstempel i nær sagt alle kamper, Manchester United. Vunnet ti av 14 bortekamper, noe som gir et overskudd på nær 600 kroner. Borteseiere mot rivaler i toppstriden, som Manchester City og Chelsea, drar opp. Manchester United er dermed det nest mest lønnsomme laget å spille på BÅDE hjemme og borte, rett bak... West Bromwich.

Rett bak hva gjelder bortelagene følger Tottenham, som med sine åtte borteseiere både er det nest mestvinnende og det nest mest lønnsomme bortelaget, to prestasjoner som ikke nødvendigvis har noen sammenheng.  Borteseieren mot Manchester United i slutten av september er nøkkelkampen her, og ansvarlig for så å si hele overskuddet på rundt 550 kroner.

På tredjeplass på lønnsomhetslisten finner vi Swansea, med rundt 300 kroner i overskudd, fulgt av bunnlaget Queens Park Rangers med omtrent det samme. For sistnevnte er det naturligvis den overraskende og heldige borteseieren mot Chelsea som trekker kraftig opp.

Vi merker oss for øvrig at flere av bunnlagene har vært lønnsomme på bortebane, takket være de overraskende seierne som stort sett alltid inntreffer. Slik var det også i fjorårssesongen, men samtidig er det alltid minst ett bunnlag som svikter totalt. I år er det Reading, i fjor var det Wolves. Ikke lett å spå hvem dette blir på forhånd.

Interessant er det også at bortelagene i Premier League i fjorårssesongen var det mest lønnsomme i forhold til å spille hjemmeseiere og uavgjort, mens det i denne sesongen har vært katastrofalt. Andelen borteseiere er da også fem prosent lavere så langt i denne sesongen, sammenlignet med 2011/2012.

Denne sesongen har spill på uavgjort vært mest lønnsomt, hvor et bortelag som Norwich har ført an med syv uavgjorte og et overskudd på over 1.000 kroner for de som har tippet U i alle lagets bortekamper.

Hva kan vi som oddstippere lære av dette?
Å sjekke slike statistikker er og blir etterpåklokskap, og som kjent er det vesentlig enklere å spå utfallet av fotballkamper som allerede har blitt spilt... Likevel er det noen interessante lærdommer vi kan trekke ut av disse tallene, og statistikk er ett av de viktigste hjelpemidlene for tippere.

Det er ikke spesielt lønnsomt å satse penger på topplagene i Premier League, med mindre de er så suverene som Manchester United har vært. De beste spillene kan man ofte få på hjemmesterke mannskap uten det store navnet i fotballverdenen; i år representert ved Norwich og West Bromwich. I fjorårssesongen var det Swansea og Queens Park Rangers.

De verste spillene er på lag som er store merkevarer internasjonalt, men som for tiden ikke har matchende spillerstall. Liverpool er det store eksemplet på en overvurdert favoritt denne sesongen, og var det også i forrige sesong. Også Arsenal og Chelsea har hatt et snev av dette denne sesongen.

Konklusjonen:
Ingenting erstatter en god, individuell analyse av hver enkelt kamp, slik som du får hver dag på Dagbladets oddstipssider, eller som for mange oddstippere er morsom å gjøre selv. Det skader ikke å huske noen av lærdommene nevnt over når en slik analyse gjøres. H

Husk å følg med på Dagbladets oddstipssider hver eneste dag, året rundt, for oddstips, tippehjelp og inspirasjon til egne kuponger!

PS! For å få det størst mulige oddstilbudet fra Norsk Tipping må du være web- eller mobilspiller. Denne artikkelen hjelper deg i gang: Slik tipper du uten å gå i kiosken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer