FÅR OL-NEKT: Natalja Matvejeva (i midten sammen med Heidi Weng), her sammen med Julia Belorukova, Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng under medaljeseremonien i Lahti-VM forrige vinter, kan glemme OL i Pyeongchang: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR OL-NEKT: Natalja Matvejeva (i midten sammen med Heidi Weng), her sammen med Julia Belorukova, Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng under medaljeseremonien i Lahti-VM forrige vinter, kan glemme OL i Pyeongchang: Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Russernes OL-skjebne

Hvilke russere får delta? Northug får viljen sin: Nytt russisk gullhåp kan glemme OL

IOC vil tillate at enkelte russere får delta i vinter-OL i Pyeongchang. En som garantert blir utestengt etter kriteriene til IOC, er Natalja Matvejeva. For Sergej Ustjugov, som deltok i Sotsji-OL, venter uker i uvisshet.

(Dagbladet): Russland er utestengt fra vinter-OL i Pyeongchang, men enkeltutøvere som kan bevise at de er rene, vil få konkurrere under nøytralt flagg. Beslutningen offentliggjorde IOC i dag.

- Det er en trist dag for internasjonal langrenn, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

- Samtidig synes jeg det er en fornuftig avgjørelse. På den ene siden reagerer IOC kraftig og viser at dette er totalt uakseptabelt. Samtidig åpner de opp for at utøvere som kan bevise at de er rene, kan gå. Det synes jeg er bra. Vi har jo en gutt som heter Aleksandr Bolsjunov og som bare er 20 år. Han må få sjansen til å bevise at han er ren, sier Røste videre.

Den største russiske stjernen, Sergej Ustjugov, gikk i motsetning til Bolsjunov under Sotsji-OL og ble nr. 5 på sprinten. Han har imidlertid aldri blitt nevnt som en av de involverte i den russiske dopingskandalen.

- Vi får håpe at utøverne får raskt svar og at de som er rene, får gå, sier skipresidenten.

Ingen nasjonalsang

HÅPET LEVER: Sergej Ustjugov har et rent rulleblad og er blant de som kan få delta under OL under nøytralt flagg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅPET LEVER: Sergej Ustjugov har et rent rulleblad og er blant de som kan få delta under OL under nøytralt flagg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Om eksempelvis Ustjugov skulle vinne OL-gull i februar, vil han imidlertid ikke få høre den russiske nasjonalsangen under lekene i Pyeongchang.

IOC-avgjørelsen om å utestenge Russland fra OL, støttes av Norges IOC-medlem.

- Jeg synes dette er en god avgjørelse. Den er omfattende og streng, men samtidig rettferdig og velbegrunnet. «Schmid-kommisjonen» følger opp «Oswald-kommisjonen» og støtter konklusjonen om at Russland har vært styrt av et statlig dopingregime, sier det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen til Dagbladet.

- Hva skjer om en russer vinner gull i Pyeongchang?

- De russiske utøverne som får delta må gå under en nøytral uniform og får ikke avspilt nasjonalsangen om de vinne gull. Skulle de vinne, blir i stedet den olympiske hymnen avspilt.

- Når får de øvrige russerne, som Sergej Ustjugov, beskjed om de får gå?

- Det vet jeg foreløpig ikke, men det må skje så raskt som mulig, sier Kloster Aasen til Dagbladet.

Hvem får delta?

Nå venter uker i uvisshet for de russiske utøverne og deres konkurrenter:

Hvilke russiske utøvere får delta i Pyeongchan. ? Hvordan kan de bevise at de er rene? Hva betyr dette for Norges medaljesjanser i vinter-OL?

- IOC åpner opp for at utøverne som over tid har gått gjennom et godt nok antidoping- og testregime får delta. Har man et rent rulleblad og tilstrekkelig og god nok testing over tid, vil man få grønt lys, sier Kloster Aasen.

Invitasjonslisten av russiske utøvere til OL vil bli bestemt av et panel ledet av Valerie Fourneyron, leder av ITA. Panelet vil inkludere medlemmer av Pre-Games Testing.

Kriteriene er som følger:

* Russiske utøvere som vil til OL under «Olympic athlete from Russia (OAR)» må betraktes som rene av det ovennevnte panelet og må ikke ha blitt diskvalifisert for brudd på antidopingreglene tidligere.

* Vedkommende må også ha gjennomgått et omfattende testprogram i forkant av testene og andre testkrav spesifisert av panelet.

Gullhåp kan glemme OL

Dette betyr at eksempelvis Natalja Matvejeva, som forrige sesong var en av verdens beste langrennssprintere, men som tidligere har blitt dømt for EPO, ikke vil få konkurrere i vinter-OL i Pyeongchang.

Dermed får Petter Northug viljen sin etter at han gikk hardt ut mot Matvejeva under Lahti-VM og ville ha den russiske stjerna ut av sporten.

I 2007 vant Matvejeva sin første verdenscupseier Düsseldorf rett foran Marit Bjørgen. I 2008 ble Matvejeva nr. 2 i samme by, da den da 18 år gamle Maiken Caspersen Falla fikk sitt store gjennombrudd med 3. plass.

Matvejeva testet imidlertid positivt på EPO i 2009 og sonet dommen fram til 2011.

Northug får viljen sin

Denne dommen hindret ikke den russiske jenta i å delta i Lahti-VM, men i Pyeongchang lukkes nå døra for Matvejeva.

- Når man blir tatt for EPO, må man ha strenge straffer. EPO er juks på høyt nivå. Har du tatt EPO, bør du aldri få konkurrere på dette nivået igjen, sa Northug under Lahti-VM da Matvejeva var blant gullfavorittene.

Nå får altså Northug viljen sin, i lys av IOC-kriteriene som bestemmer hvilke russere som får delta under vinter-OL i Pyeongchang. Der er Matvejeva sjanseløs med sin dopinghistorikk.

Matvejeva svarte slik på Northug-utspillet i vinter:

- Jeg vet én ting: Det er at jeg er ren. Jeg synes Northug en veldig god idrettsutøver, men han burde bli mer pålitelig om han skal komme med slike utspill, sa Matvjeva til Dagbladet i mars.

- Alle har sin egen mening, alle personer og alle idrettsutøver. Hvis Northug vil snakke med meg, bor vi på et hotell ved siden av den norske leiren. Hvis Northug er en ekte mann, får han komme til rommet mitt og snakke med meg om det, sa Matvejeva, som trolig har gått sitt siste OL i karrieren.