Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvilken fotballgal Heim!

Carina (40) og Yngve Heim (44) har fire sønner på fire forskjellige lag i IK Grand i Bodø. Og snart begynner kanskje lille Andrea (18 md.) også ...

STEM PÅ KLUBBEN I DITT HJERTE

BODØ (Dagbladet): Ikke rart kalenderen har en sentral plass hjemme hos familien Heim på Alstad fem-seks kilometer utenfor Bodø.

Her må alt av treninger og kamper noteres ned for å finne en best mulig måte å koordinere rundt ti treninger og kamper i uka:

Christoffer (16) spiller på Grands guttelag, Håvard (13) på småguttelaget, Mathias (12) på lillegutt og Simon (9) er på miniputtlaget.

Fristed

Den dagen Dagbladet besøkte familien hadde Håvard kamp, mens Mathias og Christoffer hadde trening. På tre forskjellige tidspunkter og steder i byen ...

Slik forløp det:

16.00: Avreise hjemmefra i familiens minibuss. Håvards kamp starter 16.45, oppmøte er 16.15. Håvard slippes av ved Aspmyra kunstgress, før Mathias kjøres til Bankgata skole og treningsstart 16.30. Så kjører foreldrene tilbake til Aspmya for å se 1. omgangen av småguttekampen mot erkerivalen Bodø/Glimt. Grand leder 2- 0 til pause. Mor og far dropper annenomgangen for å få med seg innspurten av treninga til Mathias.

18.00: Carina og Yngve er på plass i Nordlandshallen, hvor Christoffer og guttelaget har trening. Han måtte komme seg dit på egen hånd.

-  Med så mange i aksjon blir det en del treninger som kolliderer. Heldigvis er Christoffer såpass voksen at han kan ordne seg selv, sier Carina Heim.

Likevel vil hun gjerne en kjapp tur innom hans trening også.

-  Jeg liker å få med meg hva som skjer. Kall meg gjerne nysgjerrig. Og få med at det ikke er noe offer. Jeg ikke kjøre dem på alle treninger. Det er ikke lenger enn at de kan sykle. Jeg stiller opp så mye fordi jeg vil. Treningene er på en måte mitt fristed i en travel hverdag.

-  Sånn går no' dagan

Med alle treninger vel overstått er likevel ikke fotballdagen over for Carina denne dagen. Klokka 20 er hun på plass inne i byen igjen, på møte i IK Grands fotballgruppe. Hun er styremedlem både i fotballgruppa og i klubbens hovedstyre - og nå er det jevnlige møter for å planlegge klubbens dansegalla, som er en viktig inntektskilde.

-  IK Grand er sterke på jentesida, mens guttene har sakket akterut. Det ønsker jeg å gjøre noe med. Da er det bedre å være med og påvirke, framfor å stå på sidelinja og kritisere, sier hun.

Innimellom slagene blir det også noen timer foran PC-en:

På toppen av alt har Carina nemlig påtatt seg ansvaret for hjemmesida til gutte- og småguttelaget.

-  For guttelaget blir det daglige oppdateringer. Kjørelister til bortekamper skal organiseres, treningstidspunkter og dugnadsinfo legges ut, og så forsøker jeg å legge ut bilde på bursdagen til spillerne. Sånn går no' dagan, smiler Carina. Selv om det går i fotball nesten døgnet rundt, er Carina paradoksalt nok ikke interessert i fotball. Var iallfall ikke.

-  Tippeligaen og sånt bryr jeg meg ikke noe om. Det er barna jeg er interessert i, ikke fotballen. Men gjennom dem har jeg fått en annen forståelse for spillet og kjenner at interessen begynner å gripe litt om seg. Nå vet jeg hvem alle de gode lagene i avdelingen er, og hvilke lag som bør slås. Kjenner igjen spillere fra år til år. Dessuten har jeg lært hva offside er, et ord som var fremmedord for meg før, ler hun.

Hun kjenner at engasjementet bare vokser. Ofte er hun mer deppa enn guttene etter et tap.

-  Jeg begynner å bli så innrullert i denne klubben at jeg ikke ser bort fra at jeg fortsatt sitter i styre og stell her den dagen guttene slutter. Sosialt gir jo dette meg en del også. Miljøet oss foreldre imellom er veldig bra. Blant annet har vi foreldrefest en gang i året, og reiser på en del morsomme turer sammen.

Truer med datastopp

Carina drømmer ikke om at ungene skal bli fotballproffer. Det er ikke derfor hun står på hodet for sønnene og klubben hver dag.

-  Jeg synes det er viktig at barna bruker kroppen og er i fysisk aktivitet. I dag er det blitt slik at unger helst bare vil sitte på rumpa og spille dataspill. Her i huset vet de at det blir slutt på dataen om de ikke også er med på noe hvor de bruker kroppen. Det får dem på trening også de dagene de egentlig har lyst til å skulke, smiler Carina.

I tillegg til den sosiale siden føler hun at idretten kan ha en oppdragende effekt ved å gi ungene selvtillit og ansvarsfølelse.

-  Mange voksne bruker sin fritid for at barna i det hele tatt skal ha en trening å gå til. Det er viktig at barna forstår og respekterer det.

IK Grand Bodø

Stiftet: 12. april 1917

Antall medlemmer: Ca. 830

Idretter: Fotball og turmarsjgruppe

Sjøl bruker hun så mye tid at hun vurderer å si opp jobben som sykepleier. Mannen reiser mye i jobben, slik at det meste faller på Carina.

-  I min turnus er det både kvelds-, natt- og helgejobbing. For at dette skal fungere i lengden er jeg nok nødt til å se meg om etter en vanlig dagjobb.

Dyr strømregning

Hjemme går vaskemaskin og tørketrommel i ett sett. Ofte rekker ikke rene klær turen innom kommoden før de brukes igjen.

-  Vi tar gjerne imot en sponsor på vaskemiddel og strømregning. Jeg skulle gjerne sett en spesifisert regning på hvor mye vaskemaskina og dusjen koster oss i måneden. Det er ikke småtteri.

-  Mange klager over å ha havnet i den berømte tidsklemma. Hvordan får du tid til alt dette?

-  Jeg skulle gjerne påtatt meg mer, jeg. Viljen er der, men ikke tida. Det krever sitt å fordele seg på fem unger. Derfor er jeg helt avhengig av kalenderen, der alt noteres ned. Om noen tar fra meg den, så ryker alt. Dessuten hjelper det også å ikke ha støv på hjernen. STEM PÅ KLUBBEN I DITT HJERTE

I HUNDRE: Kunstgressbanen i Bodø: 2- 0 og Carina Heim jubler sammen med sønnen Håvards lag - IK Grand Bodø.
SAMLET: Yngve og Carina Heim sammen med Christoffer (16), Håvard (13), Mathias (12), Simon (9) og Andrea (18 md.).
FULL RULLE: Vaskemaskin og tørketrommel i ett sett.
FØLGER MED: Carina er mye på sønnenes treninger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media