HØYDEPUNKTER I KØ: Adam Larsen Karasey tenker ikke så mye på VM akkurat nå. Da er han mer opptatt av å gjøre det best mulig for Strømsgodset - og på å forberede pappatilværelsen. Foto: Jacques Hvistendahl
HØYDEPUNKTER I KØ: Adam Larsen Karasey tenker ikke så mye på VM akkurat nå. Da er han mer opptatt av å gjøre det best mulig for Strømsgodset - og på å forberede pappatilværelsen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Hvis Adam får realisert VM-drømmen, drysser det Fifa-penger på Godset

Men når blir han pappa?

MARIENLYST (Dagbladet): Tippeligaen er i gang, men åpningsseieren over Start vil på ingen måte bli stående som det største høydepunktet for Adam Larsen Kwarasey i 2014. Ikke bare på grunn av feilen han gjorde etter ti minutter:

Som landslagskeeper for Ghana vil han store deler av mai og juni - og juli også, om alt går som han drømmer om - være opptatt med fotball-VM.

- Jeg gleder meg, selvsagt. Det blir en stor opplevelse, sier Kwarasey.

- Men jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Det er mange andre ting som er like viktig akkurat nå. Som Strømsgodset. Og så er det hjemmebanen.

Pappa i juni Med «hjemmebanen» snakker han ikke om anlegget vi sitter på, Marienlyst. Han snakker om den viktigste hjemmebanen. Om to uker flytter han og samboeren Malin til ny leilighet i Oslo. Hun er gravid i sjuende måned, og termin er 4. juni. På det tidspunktet er Ghanas tropp for lengst samlet til VM-forberedelser.

- Vi var på ultralyd mandag, og det så veldig bra ut. Han var stor, noen hundre gram over normalvekta, sier den stolte, vordende far, og legger til:

- Så kanskje kommer han litt tidligere?

2800 dollar i dagpenger Ghanas landslag samles i Accra 20. mai. En Fifa-ordning sikrer at de VM-uttatte spillernes arbeidsgivere - altså klubbene - mottar 2800 dollar for hver dag en av deres spillere på VM-reise.

Gitt at det går som alle regner med. at Kwarasey blir tatt ut, så mottar Godset penger fra den Fifa-fastsatte datoen 29. mai, helt fram til dagen etter Ghana har spilt sin siste kamp. Det vil minimum være snakk om 29 dager.

Med en dollarkurs på 6,00 vil dette utgjøre i underkant av 500.000 kroner i Godset-kassa. Enda større blir summen hvis Ghana avanserer fra gruppa.

- Først må han bli tatt ut, men det stemmer at vi får en pengesum for hver dag han er i VM. Det er selvsagt et kjærkomment bidrag. Men først og fremst vil det være en drøm for Adam. Fotball-VM i Brasil - bare hør på de ordene, sier daglig leder Erik Espeseth.

Kwarasey er ikke den eneste i Tippeligaen som håper på VM-spill til sommeren. Ghana møter for eksempel Mikkel Diskeruds USA i puljespillet. Pluss Portugal og Tyskland.

- Vi er i kjempetøff gruppe. Går vi videre der, har vi allerede overrasket mange. Og da kan vi slå alle i VM, egentlig, for vi møter to potensielle finalister i Portugal og Tyskland, sier Kwarasey.

Snart Bosman 26-åringens kontrakt med Strømsgodset går ut ved slutten av sesongen. Dermed er Kwarasey blant de billigere keeperne som kan få vise seg fram i VM. Likevel ser han ikke på sluttspillet som et utstillingsvindu:

- Jeg drar ikke til VM for å spille meg til en større klubb. Jeg vil bli mye mer stolt om jeg får være med på å skape et historisk godt resultat for Ghana, enn om jeg blir utenlandsproff, sier keeperen.

Trener Ronny Deila sier til Dagbladet at de har en god kommunikasjon med kapteinen med tanke på forlengelse, og at de jobber hardt for å få det i orden. Men det er lite sannsynlig at det vil komme en avklaring før VM.

- Det er en grei dialog. Innholdet i dialogen er en sak mellom meg og klubben. Men jeg har ikke bestemt meg for noen ting, egentlig. Jeg utelukker ingenting, forteller Kwarasey.

VM-øyeblikket Kwarasey startet privatlandskamp for Ghana i mars, mot Montenegro, og fikk dermed et signal om at han ligger bra an med tanke på å få spilletid i VM.

- Hvilket øyeblikk tror du blir det største i VM?

- Hvis jeg får spille, så er det første kamp og utmarsjen til den, sikkert. Det vil være stort. Jeg ser for meg at det vil være et øyeblikk hvor det kiler i magen og du tenker tilbake på alle timer du har tilbakelagt for å komme dit.

Fødsel rundt VM-tider Når det skjer sitter trolig Malin hjemme i Oslo med en liten guttunge i sofaen, og ser på pappa. Faren er overhengende for at fødselen skjer mens Adam er på VM-reise.

- Hvis han bestemmer seg for å komme akkurat før jeg drar, så hadde det vært helt ekstremt fint. Samtidig: Hvis han kommer og jeg må dra dagen etter, så tror jeg det blir like kjipt. Men jeg gleder meg jo, selvsagt.