Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hvis alle hadde gått på de samme skiene tror jeg resultatene hadde vært de samme likevel

Likevel investeres det 20 millioner i nytt smøreprosjekt.

HELT OVERLEGNE: Her gratuleres Ingvild Flugstad Østberg med sin første verdenscupseier i går. Med femdobbelt norsk på sprinten, og tredobblet for menn, leter nå mange etter tiltak som kan gjøre langrenn jevnere.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HELT OVERLEGNE: Her gratuleres Ingvild Flugstad Østberg med sin første verdenscupseier i går. Med femdobbelt norsk på sprinten, og tredobblet for menn, leter nå mange etter tiltak som kan gjøre langrenn jevnere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Etter en helg der Norge nok en gang dominerte fullstendig i langrennssporet er det få gode nyheter å spore hos konkurrentene.

I Davos la de norske løperne beslag på ti av tolv pallplasser. Så langt i verdenscupen står det norske navn på 35 av 42 pallplasser. Det er ikke rart snakket om begrensninger skyter fart.

Så langt har det vært fremmet uformelle forslag om alt fra å begrense antall norske løpere, til å legge kostnadsbegrensninger på støtteapparatene til de største nasjonene. Les Norge.

Nytt smøreprosjekt
Men fra norsk landslagshold er det lite støtte å hente. Og som om dominansen ikke er stor nok, har Norges Skiforbund og Olympiatoppen bestemt seg for å legge over 20 millioner kroner i et nytt smøreprosjekt som skal sikre Norge best ski helt fram til, og under, OL i Pyeongchang i 2018.

Dermed viderefører de prosjektet «Best ski i Sotsji» etter å ha evaluert det i etterkant av fjorårssesongen.

- Konklusjonen var at det forrige prosjektet var vellykka. Vi fortsetter jo å ta masse medaljer i VM og OL. Vi dominerer jo fortsatt, og det er mye takket være de glidprosjektene vi har gjort, selv om alle husker to stafetter i Sotsji som en fiasko, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Løfshus sitter i styringsgruppa for prosjektet, og har ingen betenkeligheter med å legge inn så mye penger i et prosjekt som i all hovedsak kommer til å bidra til fortsatt norsk skidominanse.

- Men du skjønner jo det du også, at i et prosjekt som bare bruker fire millioner årlig og som skal ha inn noen folk, så er det ikke all verden vi får sparket i gang. Det blir litt feil det, når folk fra andre forbund skriker om det brukes så mye på et glidprosjekt i Norge. Det er rett og slett feil.

Gå på like ski?
Det er det derimot ikke alle som er enige i. Tidligere langrennsløper, nå ekspertkommentator på svensk tv, Mathias Fredriksson, ser gjerne at nettopp ressursbruken på utstyr begrenses.

- Det er bare å se tilbake til OL i Sotsji. Da Norge hadde problemer med skiene, så var det plutselig Sverige som dominerte. Sånn sett kunne det vært interessant og spennende med noen tiltak som gjør sporten mer rettferdig, sa han til Dagbladet forrige uke.

Ordene klinger godt hos en av dem som har kjempet mang en durabelig kamp mot norske langrennsløpere opp gjennom årene.
 
- Det hadde vært morsomt å se alle gå på samme ski. Jeg sier ikke at det hadde gjort noen forskjell, men jeg tror det ville blitt mye jevnere. Når det blir så mange norske løpere i toppen, og de samtidig har det beste utstyret, blir det vanskelig for oss andre. Norges smørebudsjett er jo større enn vårt totale budsjett, sier amerikanske Kikkan Randall til Dagbladet.

Like ski, like resultater
Marit Bjørgen tror ikke det hadde gjort noen forskjell på resultatlistene.

- Hvis alle hadde gått på de samme skiene så tror jeg resultatet hadde blitt det samme likevel. Noen ganger er det én nasjon som lykkes bedre med skiene enn de andre, og det er litt av gamet. Men om man er 25 eller 10 smørere i lastebilen kommer jo an på hvor mange utøvere man har, sier Bjørgen, og mener de andre nasjonene bør begynne i en helt annen ende.

- Man må heller se på hva Norge gjør. Hva er det som gjør at vi er så gode? Jo, det er trening, og trening er gratis.

Den vanvittige norske dominansen forklares av nettopp treningsmiljøet landslagene har fått fram de siste årene, om du spør dem som er involvert.

- Dette handler mest om trening, og god trening over lang tid. Når du da etterhvert har en treningsgruppe hvor alle de beste er, vet alle også hva som skal til for å bli best, sier kvinnetrener Roar Hjelmeset til Dagbladet.

Og selv om Norge nå skal nyte godt av ytterligere millioninvesteringer i enda et smøreprosjekt, understreker landslagssjef Løfshus at det er dem som står oppå skiene som er avgjørende.

- Dette er ikke det viktigste vi driver med, det viktigste er kunnskap om fysiologi og trening, men dette er en veldig viktig brikke i puslespillet.