- Hvis Balotelli går av banen, har mobben vunnet

Rasismefrykt før EM. Arsenal-legende gir Balotelli råd.

SJOKKSYN: Fotballsupporterne i Polen og Ukraina er ikke kjent som mors beste barn. Under en kamp mellom Karpaty Lviv og Dynamo Kiev, holdt fansen til førstnevnte lag opp et naziflagg. Italias Mario Balotelli (t.v.) sier han har nulltoleranse for rasisme.Foto: NTB scanpix
SJOKKSYN: Fotballsupporterne i Polen og Ukraina er ikke kjent som mors beste barn. Under en kamp mellom Karpaty Lviv og Dynamo Kiev, holdt fansen til førstnevnte lag opp et naziflagg. Italias Mario Balotelli (t.v.) sier han har nulltoleranse for rasisme.Foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Om åtte dager starter EM i Polen og Ukraina. Fotballsupporterne i de to vertslandene er ikke kjent som mors beste barn.
 
Rasisme er et relativt vanlig fenomen, noe BBC-dokumentaren «Stadiums of hate», som ble vist på TV tidligere denne uka, ga tallrike og grelle eksempler på. Og i en kamp mellom Karpaty Lviv og Dynamo Kiev, holdt supporterne til førstnevnte lag opp et naziflagg.
 
For noen dager siden ble det kjent at familiene til de fargede engelske spillerne Theo Walcott og Alex Oxlade-Chamberlain dropper å reise.
 
I et intervju med France Football sier Italias og Manchester Citys Mario Balotelli (21):
 
- Jeg håper at det ikke blir et problem i EM. Da vil jeg forlate banen umiddelbart og dra hjem.
 
Arsenal-legenden Ian Wright (48), som selv er farget, mener Balotelli bør tenke seg om to ganger.

Forstår avgjørelsen I sin faste spalte i The Sun i dag skriver han:
 
- Sammen med mørkhudede spillere fra andre nasjoner, er Balotelli nå klar over faren. De kan bli ofre for ekle mennesker de neste ukene. Jeg håper de biter tennene sammen og fortsetter.
 
- I motsatt tilfelle: Hvis Balotelli går av banen — eller går bananas som en supporter — vil han bli sett på som en sint, svart mann. Jeg ønsker at Balotelli skal være større enn dette.
 
Wrigtht fortsetter:
 
- Jeg forstår - og respekterer - avgjørelsen til familiene til Theo Walcott og Alex Oxlade-Chamberlain om ikke å dra. Jeg klandrer dem ikke. Men jeg synes det er bra at de kjære til Danny Welbeck reiser til Ukraina for å se gutten deres i aksjon i turnering for første gang.
 
For:
 
- Hvis ikke folk konfronterte rasismen i 1960-tallets Storbritannia, ville vi aldri vært der vi er i dag. Situasjonen ville vært mye verre.
 
- Latterlig Wright mener det europeiske fotballforbundet UEFA ikke har hatt en heldig hånd om arbeidet mot rasisme:
 
- Når det har kommet apelyder fra supportere i Champions League eller Europa League, har klubbene fått bot på 2000 pund (18.800 kroner etter dagens kurs). Det er latterlig.
 
Italia er i gruppe med Spania, Irland og Kroatia.
 
Om sin erfaring med rasisme snakker Balotelli ut i France Football. På en bar i Roma kom to-tre gutter bort til ham og ytret seg rasistisk.
 
- De skal være glad politiet kom med en gang. Hvis ikke, ville jeg gitt dem skikkelig juling. Jeg ville knust dem. Jeg håper det ikke skjer igjen. Hvis noen kaster en banan etter meg på gata, havner jeg i fengsel. Jeg ville drept dem, erklærer Balotelli.

GIR RÅD: Arsenal-legende Ian Wright.Foto: Stella Pictures
GIR RÅD: Arsenal-legende Ian Wright.Foto: Stella Pictures Vis mer