VURDERER KARRIERESLUTT: Jonas Eriksson vurderer å legge fløyta og kortene på hylla. Her fra Europa League-finalen mellom Liverpool og Sevilla i mai. Foto: AP Photo/Martin Meissner
VURDERER KARRIERESLUTT: Jonas Eriksson vurderer å legge fløyta og kortene på hylla. Her fra Europa League-finalen mellom Liverpool og Sevilla i mai. Foto: AP Photo/Martin MeissnerVis mer

Hvis den svenske dommeren ikke får dømme EM-finalen, kan han trøste seg med at han er styrtrik

- Å vinne er å få finalen.

(Dagbladet): Sommerens store fotballbegivenhet, EM i Frankrike, er like rundt hjørnet. Og det er ikke bare fotballspillere som trener for harde livet. Dommere må også bevise at de er gode nok til å være med, i tillegg til å bestå fysiske tester.

Norge sender seks dommere til Frankrike, når Svein Oddvar Moen tar med seg Kim-Tomas Haglund, Frank Andås, Sven Erik Midthjell, Ken Henry Johnsen og Svein-Erik Edvartsen. Fra vårt kjære naboland i øst, tar Jonas Eriksson (42) med seg sitt mannskap i det som kan bli hans siste mesterskap som dommer.

Kanskje.

- Å vinne er å få finalen Svenske Eriksson vurderer nå hvor lenge han skal fortsette som toppdommer, og mener en EM-finale på Stade de France vil være en perfekt måte å avslutte på topp.

- Eller kanskje man får et jævlig kick av den. Og senere tenker «Nå fortsetter vi to år til. Nå fortsetter vi til neste VM». Eller så blir det kanskje helt motsatt. Jeg har ingen aning om hvordan jeg vil reagere om jeg får dømme en finale, sier Eriksson til svenske Expressen.

Og om han og teamet presterer bra under EM, vet svensken hvordan han vil reagere dersom de ikke får en finale.

- Da blir jeg skuffa. Å vinne for en dommer er jo å få finalen.

Ingen økonomiske bekymringer Eriksson har ikke helt bestemt seg for om han vil legge opp etter sommerens EM, etter 16 år som toppdommer. Men gjør han det, trenger han sannsynligvis ikke å bekymre seg for det økonomiske.

I 2007 ble nemlig selskapet Eriksson var deleier i, solgt for 800 millioner svenske kroner. Eriksson fikk rundt 80 millioner av disse.

- Jeg er så utrolig privilegert over at jeg ikke behøver å tenke på pengene så ofte, sier toppdommeren til Expressen, og forteller at han har investert pengene i forskjellige prosjekter.

Blant annet et treningssenter i hjembyen Sigtuna. I tillegg donerer han til veldedige formål, men ønsker ikke å fortelle hvem han donerer til.

- Jeg vil ikke at det skal synes. Det er bedre sånn. Ellers virker det som man skryter av det. Men å gjøre det kjennes veldig godt, og det får meg til å sove godt om nettene.