- Hvis det er utenfor, er det noe dritt

Feilaktig idømt straffe ødela for HamKam.

OSLO/HAMAR (Dagbladet.no): HamKam - Strømsgodset 1-1. Da det gjensto bare noen sekunder av kveldens kamp lå alt til rette for at det store samtaleemnet de neste dagene ville bli Juha Pasojas scoring fra 45 meter.

Men så pekte dommer Kjetil Sælen på straffemerket - og ga Strømsgodset en sjanse på overtid de ikke burde fått. For tv-bildene viser klart at Mattias Andersson ble felt av Arnar Førsund på utsiden av 16-meteren.

Da Dagbladet.no møtte dommeren på Briskeby etter kampen fortalte han at han var sikker på at det var straffe.

- Der og da var jeg overbevist om at det skjedde på streken. Jeg dobbeltsjekket med assistentdommeren, og vi var enige. Jeg har ikke sett tv-bildene, men hvis det skjedde utenfor, er det noe dritt. Vi måtte ta avgjørelsen i løpet av et par tideler, sier Sælen.

- Burde ikke Førsund blitt utvist?

- Det er et godt spørsmål og det er noe vi må diskutere nå i ettertid.

Frekk scoring

Denne kampen - som lenge var veldig kjedelig - trengte noe ekstraodrinært. Og det kom, først etter en drøy time - og deretter flere minutter på overtid.

SIKRET POENG PÅ OVERTID: Mattias Andersson satte selv inn straffen etter at han ble felt utenfor 16-meteren - men likevel ble tildelt straffe. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
SIKRET POENG PÅ OVERTID: Mattias Andersson satte selv inn straffen etter at han ble felt utenfor 16-meteren - men likevel ble tildelt straffe. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer

HamKam fikk frispark 45 meter unna mål etter 62 minutter. Det lukter ikke akkurat mål av slike situasjoner, men Juha Pasoja luktet mål. Han så at Espen Johnsen var på vei skrått ut i feltet, og klinket til.

Johnsen rakk ikke tilbake i mål og skuddet fra midtsirkelen gikk over sørlendingen og i mål.

En herlig frekk scoring av den finske midtstopperen.

- Jeg så at Espen sto litt langt ute, og prøvde meg, sier Pasoja til TV 2.

- Det var godt gjort av ham, og dårlig av meg. Jeg ville skjære av et innlegg, men var nok litt het på grøten, sier Johnsen, som er lettet av at de reddet ett poeng sekunder før slutt.

- Latterlig

Det gikk lenge mot en etterlengtet seier for hedmarkingene, men så fikk Mattias Andersson straffen han ikke burde fått.

- Det skjedde en meter på utsiden. Dette er latterlig, men vi får ikke gjort noe med dette nå, sier Førsund til TV 2.

- Hvis det er utenfor, er det noe dritt

Mattias Andersson tok selv straffen, som han plasserte nede ved stolperota. Ivar Rønningen var etter den, men han nådde ikke bort. Sekunder etter var kampen over.- Er det straffe får man blåse. Er det ikke straffe får man ikke ødelegge kampen på overtid. Dette holder ikke mål. Vi kan ikke ha det slik at kamper på overtid skal avgjøres under tvil, tordner HamKam-trener Erlandsen ifølge NTB.

Stille og kjedelig

Den første omgangen på Briskeby var en bisarr opplevelse. Supporterne til begge lag er fortsatt skuffet over at de ikke ble invitert til 16. mai-festen, siden denne kampen ble flyttet til i kveld. Derfor bestemte de seg for å protestere de første 45 minuttene.

Og de gjennomførte planen om å rett og slett holde kjeft i én omgang.

Det var så stille at du kunne høre trenerne rope til spillerne, og siden kampen startet i et veldig slapt tempo også minnet dette mest om en treningskamp på La Manga. Kanskje spillerne også ble litt satt ut av de tause supporterne, for den første omgangen må være noe av det svakeste to lag har levert i Tippeligaen i år.

Det eneste sportslige som fortjener oppmerksomhet fra de første 45 minuttene er langskuddet til Adem Güven, som Espen Johnsen bokset til corner.

- Dette var utrolig kjedelig. Det må være den kjedeligste fotballkampen jeg har vært med på, sa Godsets keepertrener Thomas André Ødegaard til TV 2 i pausen.

Skjerping etter pause

Supporterne startet å synge igjen i pausen, og etter hvilen liknet dette mer på en fotballkamp. Du hørte ikke lenger hva spillerne tenkte, og det virket som de 22 på banen hadde bestemt seg for å ta i litt også.

Tempoet var større, presisjonen bedre og ikke minst var det større vilje til å satse framover.

Derfor skapte begge lag litt mer enn bare halvsjanser.

Men selv om John Anders Rise og Roman Kienstad hadde gode scoringsmuligheter, var det på en halvsjanse det første målet kom. For scoringen til Pasoja kom ut av intet.

Dessverre for hjemmelaget ble kvelden ødelagt på overtid. Selv om Godset berget et poeng, har de fortsatt ikke vunnet en seriekamp på bortebane siden juli i fjor.

- 1-1 er et riktig resultat av kampen. Jeg har ikke sett straffesituasjonen, men det er synd for dem. De fortjente uansett ikke mer. De hadde null sjanser, men fikk en scoring. Da måtte vi fram og vi klarte å skape litt, sier Strømsgodset-trener Ronny Deila ifølge NTB.

Hvis HamKam hadde vunnet ville de klatret forbi Lillestrøm i bunnen av Tippeligaen. I stedet er de fortsatt jumbo - ett poeng bak LSK. Neste runde møtes de to bunnlagene på Åråsen.

Folkebørsen:

PROTESTERTE: Supporterne til de to lagene demonstrerte mot NFF og TV 2 i den første omgangen.
VAR SIKKER: Dommer Kjetil Sælen var ikke i tvil om at det var straffe da Mattias Andersson ble felt. Han har ikke sett tv-bildene i ettertid.
FREKKIS: Juha Pasoja så at Espen Johnsen sto langt ute, og skjøt et frispark rett i mål fra midtsirkelen.