Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hvis det skjer igjen....da vet jeg ikke hva jeg gjør

Nå leker Tromsø seg i Norway Cup. Men lagleder refser Frode Kyvåg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLDSLØKKA (Dagbladet.no): Det er snart ei uke siden Tromsø ILs guttelag opplevde marerittet på det som skulle være en hyggelig Dana Cup og ferie for spillere og deres familier.

En stygtspillende kamp gikk mot slutten da det russiske laget Khimki fikk sitt fjerde røde kort.

De tjue neste minuttene ble de verste de unge guttene har opplevd på en idrettsbane.

- De hadde drap i blikket og var helt svart i øynene. De kom etter oss, mann etter mann, sier trener Stein Hugo Bjerkeli til Dagbladet.no.

Han har akkurat sett det talentfulle laget sitt kjøre over Søndre Land og cruise inn til en fullt fortjent firemålsseier, men blir alvorlig når vi snakker om episoden på Dana Cup i forrige uke.

Angrep 4-åring og barnevogn

- Spillere og ledere, voksne mennesker, denget løs på oss og gjorde ingen forskjell på folk. Vi hadde spillere som lå bevisstløse, en 4-åring ble angrepet og kona mi med barnevogn ble slått. Man må nesten ha vært der for å forstå hvor grusomt dette var. Det var helt fryktelig, forteller Bjerkeli.

Vettskremte Tromsø-spillere løp for å slippe unna de rabiate russerne. Noen gjemte seg i en vollgrav inne i skogen, andre lå skadet på gresset.

UTSATT FOR VOLD: Det har vært tøft å være Tromsø-gutt etter den fryktelige episoden på Dana Cup, men den har bare gjort samholdet sterkere, sier Isak Furu Krogstad, trener Stein Hugo Bjerkeli og Steffen Bruvold. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
UTSATT FOR VOLD: Det har vært tøft å være Tromsø-gutt etter den fryktelige episoden på Dana Cup, men den har bare gjort samholdet sterkere, sier Isak Furu Krogstad, trener Stein Hugo Bjerkeli og Steffen Bruvold. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Lagets neste kamper ble fulgt av ti-tolv sikkerhetsfolk og de måtte bytte bane i frykt for nye angrep fra det russiske laget. Dana Cup-ledelsen bestemte at Khimki fortsatt fikk være på Dana Cup «under oppsyn».

Da spillerne hadde en velfortjent fridag i badelandet i Fårup måtte de igjen dra fra stedet da ledere fra Khimki samlet spillerne rundt noen av Tromsø-spillerne som spiste is.

Ingen av spillerne fikk lov til å oppholde seg i Hjørring.

- Jeg har jo opplevd mye, men dette var helt vilt. De sparket og slo barn som lå nede, sier Bjerkeli. Treneren er mest opptatt av de 16-årige spillerne sine og hvilke ettervirkninger den fryktelige opplevelsen vil ha for dem.

- Prøver ikke å tenke på det, men...

Steffen Bruvoll og Isak Furu Krogstad spilte begge kampen i Dana Cup. Isak ble slått bevisstløs av en russisk spiller.

- Jeg lå på gresset og da lot de akkurat meg ligge. Vi har snakket mye om det i etterkant og det er klart det ligger i bakhodet. Det går greit så lenge vi spiller mot norske lag, sier Isak.

For Steffen har ettertiden vært tøff. Han ble angrepet, rømte til en tre meter dyp vollgrav inne i skogen og spilte ikke mer i turneringa.

BLE SLÅTT BEVISSTLØS: Isak Furu Krogstad ble slått ned av en russisk motspiller og tenker fortsatt mye på det skjedde. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
BLE SLÅTT BEVISSTLØS: Isak Furu Krogstad ble slått ned av en russisk motspiller og tenker fortsatt mye på det skjedde. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Jeg har prøvd å ikke tenke på det...men det gikk hardt innpå meg, sier Steffen rolig.

Stein Hugo legger arma rundt spilleren sin. Han gleder seg over Norway Cup, men det gjør fortsatt vondt.

- Hvis noe sånt skjer igjen....da vet jeg ikke hva jeg gjør, sier Steffen videre.

Ingen beklagelse fra Dana Cup

Spillerne, ledere og familier har snakket mye om episoden i etterkant og fått mye støtte. Det er tydelig at gruppa er sammensveiset og et godt miljø.

I dag mottok Tromsø en beklagelse fra politiet i Hjørring for at de ikke reagerte raskere på hendelsen. Tromsø-lederne savner derimot fortsatt en beklagelse fra arrangørene for den populære cupen i Hjørring.

- Jeg synes gutta hadde fortjent en oppreisning etter det som skjedde, sier Bjerkeli.På grunn av denne episoden er Khimki ikke velkomne under årets Norway Cup.

Det er derimot peruvianske Cantolao, som har stått bak stygge episoder både på Gothia cup i Gøteborg og Dana Cup i Hjørring. Tromsø ble utslått av peruvianerne i Hjørring etter at laget fikk fortsette i cupen. Denne uka spiller Cantolao i Oslo.

image: - Hvis det skjer igjen....da vet jeg ikke hva jeg gjør

Refser Kyvåg

Cupgeneral Frode Kyvåg mener arrangøren har tatt alle mulige grep for at ingenting slikt skal skje på Ekebergsletta.

- Vi forhåndsdømmer ingen lag og kan ikke garantere for noe. Men vi tar dette veldig seriøst og har forberedt oss utrolig godt for slike eventualiteter. Vi er på plass når lag vi vet har skapt trøbbel spiller her i Norway Cup, sier Frode Kyvåg.

Lagleder for Tromsøs guttelag, Geir Helø, synes lite om Kyvågs forsikringer.

- For meg er det helt ubegripelig at de får være med her. Kyvåg sier de tar alle forholdsregler, men de gjør jo ikke det. Sjansen for slike episoder må jo være mindre hvis slike lag stenges ute, sier Helø.

- Jeg skjønner at det er vanskelig å utstenge de, men Kyvåg skyter seg jo selv i leggen når han sier han har tatt alle forholdsregler, istemmer trener Stein Hugo Bjerkeli.

Leker seg til A-sluttspill

Norway Cup har imidlertid så langt vært en ubetinget god opplevelse for guttene fra Troms. Bergsøy ble lett match i går, og i dag ble Søndre Land et nummer for små. Kampen endte til slutt 5-1 på Voldsløkka.

- Jeg tror denne episoden bare har gjort oss enda sterkere og sveiset oss mer sammen. Nå gleder jeg meg over å spille fotball igjen, sier Steffen Bruvoll.

Trener Stein Hugo Bjerkeli smiler. Han er glad på guttas vegne nå.

- Vi har hatt veldig flyt i de to første kampene og satser på å nå en kvartfinale. Dette fortjener gutta etter det som har skjedd, sier Bjerkeli.

<B>FRYKTER NYE EPISODER:</B> Lederne for Tromsøs guttelag frykter nye voldsepisoder kan skje så lenge lag ikke utestenges.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!