Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Premier League

Hvis du lurer på hvorfor TV-fotballen trumfer restitusjon og hviledager i jula - se Bournemouth-Arsenal og bli glad

Arsene Wenger er ikke noe unntak, selvfølgelig sutrer han også over det tøffe programmet og mangelen på hviledager. Som om jula ikke er en årlig greie i Premier League. 

DERFOR SER VI PÅ TV: Arsenals Olivier Giroud, som scoret et av tidenes mål mot Crystal Palace, gjorde det igjen og utliknet til 3-3 mot Bournemouth to minutter på overtid. Etter 70 minutter ledet Bournemouth 3-0. Etter full tid hadde laget som ifølge Arsene Wenger var helt utslitt etter juleprogrammet levert en sensasjonell opphenting til poengdeling.  Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK 
DERFOR SER VI PÅ TV: Arsenals Olivier Giroud, som scoret et av tidenes mål mot Crystal Palace, gjorde det igjen og utliknet til 3-3 mot Bournemouth to minutter på overtid. Etter 70 minutter ledet Bournemouth 3-0. Etter full tid hadde laget som ifølge Arsene Wenger var helt utslitt etter juleprogrammet levert en sensasjonell opphenting til poengdeling.  Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK  Vis mer

Bournemouth-Arsenal 3-3 (2-0)

DE KAN SUTRE så mye de vil, managerne i de store, rike og titteljagende kubbene. I England, når Bournemouth og Arsenal lever en kveld som denne, vinner TV-fotballen alle dager. For det var ikke slitasje og trøtte bein og hoder som påførte Arsenal den umulig oppgaven å ta igjen Bournemouths 3-0 med bare 20 minutter igjen på klokka.

Det var et strålende fotballag med en god plan og en ditto utførelse.

HADDE ARSENAL VÆRT pumpa og helt ute av det ville Ryan Frasers 3-0 etter 58 minutter drept denne kampen. Det skjedde ikke. Arsenal nektet å gi seg. Konsekvensene av et tap, og tabellen forteller alt om konsekvensene, var ikke til å bære ved starten av det nye året slik Chelsea holder på i front. Og derfor orket de 1-3, 2-3 og til og med 3-3 i kampens 92. minutt.

Som om Crystal Palace ble slått 2-1 andre juledag og ikke første nyttårsdag.

BOURNEMOUTH ER ET lag med tribuner til elleve tusen tilskuere og som baserer livet og Premier League-statusen sin på hjemmekampene på 106 år gamle Dean Court, av sponsorårsaker nå mer kjent som Vitality Stadium. Og for ordens skyld om du ikke har fått med deg det økonomiske grunnfjellet i verdens mest ettertraktede fotballprodukt - bare det å være på arket når terminlista slippes i juni i gir over en milliard kroner til klubbkassa. En inngangsbillett til Premier League kan finansiere hele den norske Eliteserien i mer enn en hel sesong. Det er derfor lønningene er hinsides i England, det er derfor Premier League er ligaen alle ønsker seg til og det er derfor en spiller som Håvard Nordtveit kunne signere en fem års avtale med West Ham verd 220 millioner kroner.

Premier League er et produkt uten sidestykke i global sport.

Og det er derfor juleprogrammet er som det er.

FØR JUL VAR alle managerne i de store klubbene, minus Antonio Conte som hadde trukket vinnerloddet med Chelsea, ute og klaget på kampenes tetthet og forskjellsbehandlingen av de respektive lagene. Den kritikken er ikke ny selv om de har visst om programmet et halv år. Det spesielle med årets kritikk var at den kom fra den ene tungvekteren etter den andre. Og fellesnevneren - når du tar bort terminlistas skjevhet i forhold til hvile mellom kampene - har vært TV og rettighetshavernes store makt over produktet.

Som om det er til å lure på.

Det er jo de som betaler gildet.

JEG MENER Å huske det var i forkant av VM i Japan og Sør-Korea i 2002 at Arsene Wenger forklarte Englands internasjonale problemer med Premier League. Eller som han så retorisk presist forklarte problemstillingen - England må bestemme seg om de vil ha et godt og konkurransedyktig landslag eller verdens beste liga. Og fordi TV-pengene har mange- mange- mange-doblet seg siden den gangen - bare de to siste treårsavtalene Premier League har solgt har begge hatt en økning på sytti prosent på verdensbasis - ga svaret seg selv.

DET ER DERFOR herrene Guardiola, Klopp, Conte og Mourinho er i England. Selv om Bayern Munchen, Real Madrid, Barcelona, Juventus og PSG med Zlatan er konkurransedyktige alle dager er det ingenting som kan måle seg med Premier League. Absolutt ingenting. Det er den ultimate utfordringen og utbetalingen. Det forjettede land. Og når du sier ja til den velsignelsen sier du samtidig ja til pengene, mulighetene, oppmerksomheten, TV og det beinharde juleprogrammet.

Nei, det er ikke rettferdig hva hvile mellom kampene angår.

Men det er ligaens ansvar.

Hvem som spiller når er ikke viktig for TV.

Bare det spilles fotball på flest mulig dager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling