- Hvis Gud vil det, ankommer jeg VM på krykker eller i rullestol

Sepp Blatter snakker ut om Qatar-VM, England-sutring og (ikke-)korrupsjon i FIFA.

- INGEN KORRUPSJON I FIFA: Sepp Blatter snakker nå for første gang om avsløringene som har rammet FIFA. Foto: EPA/Steffen Schmidt/Scanpix
- INGEN KORRUPSJON I FIFA: Sepp Blatter snakker nå for første gang om avsløringene som har rammet FIFA. Foto: EPA/Steffen Schmidt/ScanpixVis mer

(Dagbladet): FIFA-president Sepp Blatter har nå gitt et sjeldent intervju til bladet Weltwoche . Der kommenterer han den massive mediestormen som har kommet - spesielt fra engelsk hold - etter at Russland og Qatar fikk VM i henholdsvis 2018 og 2022.

Russland-avgjørelsen var ingen overraskelse, selv om engelsk presse har erklært krig mot FIFA og fortsatt er forbannet, snart ei uke etter tildelinga. Dagbladet meldte også at Russland trolig ville få VM, to dager før trekninga.

Men Qatar-tildelinga i 2022 er blitt gjenstand for omfattende kritikk.

- For å være ærlig var jeg svært overrasket over all den engelske klaginga, sier Blatter i dag, og legger til:

- England, av alle - moderlandet til fair play. Nå står noen av dem fram som dårlige tapere.

Bedratt Blatter tenker trolig på både Andy Anson, leder for Englands søkergruppe, tidligere FA-sjef Roger Burden og London-borgermester Boris Johnson. Og både David Beckham, Gary Lineker, John Barnes og Alan Shearer sa til Dagbladet etter trekninga at de var overrasket over det som hadde skjedd.

Noe av årsaken til Englands raseri var det de mener er løgn og bedrag fra flere i FIFA-styret - blant dem den kontroversielle, svartebørshandlende visepresidenten Jack Warner.

Han skal ha sett Beckham i øya, lovt England sin stemme - men løyet.

- Du kan ikke komme i etterkant og si at den og den lovte å stemme på England. Resultatene er kjent, og prosessen er klar, mener Blatter.

KJEFTER PÅ ENGLAND: Blatter mener England oppfører seg som dårlige tapere. Foto: Reuters/Scanpix
KJEFTER PÅ ENGLAND: Blatter mener England oppfører seg som dårlige tapere. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Nevnte Burden har uttalt on record at England ble lovt stemmer de ikke fikk.

Arroganse - Jeg merker arrogansen til den vestlige, kristne verden. Noen tåler rett og slett ikke at andre jobber for forandring, mener FIFA-presidenten.

Hans ambisjoner om Nobels fredspris er kjent, og det er heller ingen hemmelighet at Blatters filosofi er nettopp å spre fotballen ut til hele verden - og ut fra dens europeiske høyborg - og å skape nye markeder for FIFA og deres sponsorer.

- Hva er galt med å spre fotballen til regioner der dens potensial går langt forbi bare å være en sport, spør han i intervjuet.

Samtidig går han også ut mot medieavsløringene i Sunday Times, BBC og Dagbladet før VM, der det kom fram at flere medlemmer av FIFA-styret hadde tatt i mot bestikkelser eller vært involvert i annet pengesnusk,.

Fnyser - Det er ingen systematisk korrupsjon i FIFA. Det er tullball. Vi er økonomiske reine og transparente, tordner Sepp Blatter.

FIFA er tidligere blitt kritisert for aldri å benytte politiet i korrupsjonssaker, men kun undersøke internt. Det vil, om man skal tolke Blatter riktig, fortsatt være tilfelle.

- Vi trenger å bedre imaget vårt. Jeg åpner for å sette ned en aksjonsgruppe for å se på dette, sier han.

Blatter vil være 88 år når det det svært omdiskuterte mesterskapet i Qatar blir arrangert. Han gjør det klart at han uansett vil være til stede under det allerede svært omdiskuterte mesterskapet.

Enig - Om Gud vil det, kommer jeg på åpningsfesten på krykker eller i rullestol, sier han.

Tidligere i dag kritiserte også Englands representant i FIFA-styret, Geoff Thompson, medieavsløringene før VM-trekninga. Men sammen med arrangør av VM i Sør-Afrika Danny Jordaan sier Thompson at FIFA trenger reform.

SKUFFET: David Beckham og England var nedfor etter at de gikk glipp av 2018-VM. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SKUFFET: David Beckham og England var nedfor etter at de gikk glipp av 2018-VM. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Men Thompson er tilsynelatende enig i Blatters kritikk av England.

- Når du blir med i en konkurranse, og reglene er klare fra dag én, er det ikke noe poeng å være med hele veien og så klage i etterkant, sier han.

Les Dagbladets FIFA-avsløringer her.

KONTROVERSIELT: Blatter gir en kopi av VM-trofeet til Qatars emir, Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani. Foto: Reuters/Christian Hartmann/Scanpix
KONTROVERSIELT: Blatter gir en kopi av VM-trofeet til Qatars emir, Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani. Foto: Reuters/Christian Hartmann/Scanpix Vis mer