SLITER: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo sliter stort på hjemmebane.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SLITER: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo sliter stort på hjemmebane. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Hvis Høgmos skrekktall fortsetter, må han holde på til han er 127 år for å tangere Drillo

- Det er bare å ringe meg, sier Nils Arne Eggen.

(Dagbladet): 0-0-kampen mot Aserbajdsjan var akkurat det Per-Mathias Høgmo og hans landslagsprosjekt ikke trengte, men samtidig oppsummerende for Norges resultater under Høgmo.

At landslagssjefen ikke har de beste resultatene å vise til, har nok de fleste fått med seg. Men at Høgmos hjemmestatistikk er så skrekkelig som den er, vil kanskje overraske.

På ni hjemmekamper har Høgmos Norge kun vunnet én kamp og bare scoret fire mål. Det er helt på bunnivå i Europa.

- Hva jeg mener om det, sier jeg heller til Per-Mathias personlig. Men vi har naturligvis prestert for dårlig hjemme. Aserbajdsjan er et lag vi skal slå. Det er rett og slett et dårlig fotballag, sier trenerlegenden Nils Arne Eggen til Dagbladet.

- Statistikken er altfor dårlig selvfølgelig. Høgmo kjører en ambisiøs stil, som tar tid å implementere og som er veldig sårbar, supplerer TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker.

Trenger 72 år til Høgmo har hele tiden tenkt langsiktig med sitt nye og unge landslag. Men hvis denne tendensen fortsetter, må 55-åringen holde på veldig lenge om han skal skrive seg inn i historiebøkene som en landslagstrener med suksess.

Hvis eksempelvis Høgmo skal kopiere Egil «Drillo» Olsens antall hjemmeseire som landslagsjef med den seiersraten han har hatt så langt, må Høgmo lede Norge i ytterligere 324 hjemmekamper.

KONTRASTER: Norges hjemmestatistikk med Per-Mathias Høgmo kontra Drillo som landslagssjef er som dag og natt. Nå begynner Høgmo å få dårlig tid. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTER: Norges hjemmestatistikk med Per-Mathias Høgmo kontra Drillo som landslagssjef er som dag og natt. Nå begynner Høgmo å få dårlig tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norge spiller i snitt 4,5 hjemmekamper i løpet av et år. Hvis de gjør det i fremtiden også, må Høgmo være landslagssjef i 72 år til for å tangere Drillos hjemmetriumfer. I så fall vil Høgmo da være 127 år.

Nå er det naturligvis ikke det som er målet, men tallene forteller likevel mye om landslagets problemer.

- Jeg applauderer Høgmos ambisiøse stil. Det er bra han prøver, men vi må se resultater også. Det er urovekkende det som skjer nå. Det begynner å haste veldig med gode resultater om vi ikke skal miste all troen på Høgmo-prosjektet, sier Alsaker.

UENIG: Nils Arne Eggen var uenig i enkelte av Per-Matias Høgmos taktiske disponeringer mot Aserbajdsjan.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
UENIG: Nils Arne Eggen var uenig i enkelte av Per-Matias Høgmos taktiske disponeringer mot Aserbajdsjan. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Tidligere RBK-trener Nils Arne Eggen synes det er for lite fokus på kollektivet.

- Før var landslaget blant de beste i Europa. Det var Rosenborg også - i all beskjedenhet. Jeg føler at fotballen er i ferd med å bli mer en individuell idrett enn et lagspill. Det er mer fokus på Ødegaard og enkeltpersoner enn på laget, mener trenerlegenden.

- Hvis Per-Mathias lurer på hva jeg mener, er det selvfølgelig bare å ringe. Men han har nok av folk rundt seg, sier Eggen.

Enorme kontraster Som faktaboksen øverst viser, vant Drillo hele 36 av 56 hjemmekamper. Høgmo har kun vunnet én av ni. Det betyr at Drillo vant 64 prosent av hjemmekampene sine, mens Høgmo kun har triumfer i 11 prosent av opptredene foran egne supportere.

SKEPTISK: TV 2s fotballekspert mener at Per-Mathias Høgmo begynner å få dårlig tid.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKEPTISK: TV 2s fotballekspert mener at Per-Mathias Høgmo begynner å få dårlig tid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Med andre ord var Drillo totalt sett omtrent seks ganger bedre på hjemmebane enn det Høgmo har vært så langt.

Heller ikke i antall scoringer ser det lyst ut for Høgmo med et målsnitt på 0,44 mål per hjemmekamp. Drillo hadde til sammenligning 2,02 mål per hjemmekamp.

Også Nils Johan Semb og Åge Hareide har en langt bedre hjemmestatistikk å vise til enn Høgmo.

- Det er altfor mange spillere som er på benken i utenlandske klubber. På landslaget trenger man dominante spillere, som kan ta ansvar i kampene som Norge skal styre, sier Eggen.

- Vi må ha spillere som preger sine klubblag. Det er bedre at de er en dominant spiller i en norsk klubb enn inn og ut av laget i utlandet. Hvis man skal spille i utlandet, bør man være en dominerende spiller på laget, slik som Rune Bratseth var, sier Eggen.

- Det er ikke spillerne som er problemet De gylne 90-årene begynner å bli lenge siden og er kanskje et urettferdig sammenligningsgrunnlag, all den tid profilene var langt flere på den tiden.

Men også i Drillos siste periode som norsk landslagssjef, før han ga stafettpinnen videre til Høgmo, knuser han sin etterfølger. Drillo vant nemlig 72 prosent av hjemmekampene sine fra 2009 til 2013 med et scoringssnitt på hele 2,31 mål per kamp.

Det er omtrent sju ganger så bra som det Høgmo har gjort etter at han tok over for Drillo.

- Jeg vil ikke påstå at det mannskapet Drillo hadde til rådighet i sin andre periode var så mye bedre enn det Høgmo har nå. Det er ikke der skoen trykker, mener Alsaker.

- Hjemmestatistikken speiler dessverre de svake resultatene under Høgmo. Vi har alltid vært ufattelig nær mesterskap i kvalikene, både under Drillo, Hareide og Semb. Nå er EM utvidet. Det er tidenes enkleste kvalik. En playoff-plass burde være en selvfølge, men er det dessverre ikke.

Skeptisk Hvis vi omgjør hjemmestatistikken til poeng, kommer Høgmo en anelse bedre ut grunnet mange uavgjortkamper.

Med 120 poeng på 56 kamper gir det Drillo et poengsnitt på imponerende 2,14 poeng per kamp. Høgmos hjemmesnitt er på 0,88 poeng per hjemmekamp.

- Mot et så lavtliggende lag som Aserbajdsjan, ville jeg ikke brukt Martin Ødegaard og Per Ciljan Skjelbred så tidlig. De er gode teknikere, men det blir for tynt, mener Eggen.

- Vi må ha typer som utfyller hverandre. Jeg ville startet med Pål André Helland på kanten. Jeg synes også det er rart at det ikke er plass til Markus Henriksen som har hatt en strålende sesong i Nederland, sier trenerlegenden.

Verken Eggen eller Alsaker klarer å forklare hvorfor Drillo i sin andre periode som landslagssjef knuser Høgmo i så stor grad.

Selv om Norge har et ungt og lovende landslag, er det ikke gitt at spillerne utvikler seg så veldig mye til neste kvalifisering.

- Det er selvfølgelig et ungt lag, men det er ikke så enkelt som at denne gjengen nødvendigvis blir mye bedre i neste kvalik. Da blir det langt verre å kvalifisere seg. Nåløyet blir mye trangere, minner Alsaker om.

- Hvis vi ikke klarer det nå i tidenes enkleste kvalik, hvorfor skal vi klare det neste gang da? Denne gjengen kan klare VM neste gang om de klarer EM og får gode erfaringer nå. Men de trenger å lykkes i denne kvaliken, som er tidenes enkleste, mener fotballkommentatoren.