- Hvis ikke Alex får statlig begravelse, betaler vi den selv

Ordføreren i Øygarden får støtte av tidligere idrettstopp.

BER OM STATLIG BEGRAVELSE FOR DALE OEN: Alexander Dale Oen er den første norske verdensmesteren i verdensidretten svømming. Samtidig hadde noen noen egenskaper utenfor idrettsbanen som gjør at flere nå mener svømmemesteren bør begraves på statens regning.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BER OM STATLIG BEGRAVELSE FOR DALE OEN: Alexander Dale Oen er den første norske verdensmesteren i verdensidretten svømming. Samtidig hadde noen noen egenskaper utenfor idrettsbanen som gjør at flere nå mener svømmemesteren bør begraves på statens regning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Siden 2. verdenskrig har bare to idrettsutøvere i Norge fått begravelse på statens regning: Skihopper Birger Ruud og løperdronning Grete Waitz.

Etter Alexander Dale Oens ubegripelige bortgang i går, tar flere til orde for at også han bør vises en tilsvarende ære av myndighetene.

Blant dem er Øygarden-ordfører Otto Harkestad, tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og svømmepresident Per Rune Eknes.

Førstnevnte har allerede vært i kontakt med statsministerens kontor og gitt uttrykk for sitt syn.

- Jeg har allerede bedt dem om det, men foreløpig har jeg ikke fått noe svar. Jeg synes det ville vært en flott honnør til Alex, og hvis det skal kunne brukes innenfor idretten, er det helt på sin plass i dette tilfellet, sier han til Dagbladet.

Broren er positiv
Om han ikke skulle få gjennomslag, er han klar på at Øygarden kommune selv kommer til å ta omkostningene for begravelsen.

- Hvis ikke starten gjør det, kommer Øygarden kommune til å gjøre det som en ære til idrettsutøveren Alexander, sier han.

Harkestad sier han fremmet forslaget for broren til Alexander, Robin, og at han stilte seg positiv til ideen.

I SORG: Innbyggerne i Øygarden sørger over at bygdas største sønn, Alexander Dale Oen, døde bare 26 år gammel. I Blomvåg kirke er det blitt holdt en liten samlingsstund for venner og kjente. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
I SORG: Innbyggerne i Øygarden sørger over at bygdas største sønn, Alexander Dale Oen, døde bare 26 år gammel. I Blomvåg kirke er det blitt holdt en liten samlingsstund for venner og kjente. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Han syntes det var fantastisk. Jeg fikk tilslutning for det forslaget.

- Hva gjør Dale Oen til en opplagt kandidat for statlig begravelse?

- Først og fremst prestasjonene hans. Mennesket Alexander gir en ekstra dimensjon, men jeg er usikker på hvor relevant det er med tanke på en sånn gest. Idrettsprestasjonene hans i verdensidretten svømming er noe av det aller fremste i norsk idrettshistorie.

- Så har vi personligheten hans. Vi som kjente ham vet at når han står fram som han gjorde i Shanghai i fjor, så bekrefter det bare hvor raus, verdibevisst og utadvendt han var. I den grad han forandret personlighet, så var det til det positive, sier Harkestad.

Stensbøl engasjerer seg
Bjørge Stensbøl var blant dem som engasjerte seg for statsbegravelse til Grete Waitz i fjor, og han er ikke i tvil om at også Alexander Dale Oen bør få samme behandling.

Den tidligere toppidrettssjefen mener storheten til 26-åringen strakk seg mye lenger enn bare i bassenget.

- Med det samfunnsengasjementet Alex viste og den innsatsen han gjorde for ungdom, blant annet gjennom MOT, mener jeg Alex bør begraves på statens bekostning, sier Stensbøl til Dagbladet.

- En statsmann verdig
Svømmepresident Per Rune Eknes har ikke satt seg godt nok inn i hva slags kriterier man legger til grunn ved en statlig begravelse, men han synes initiativet er prisverdig.

- For svømmeforbundets del ville det vært en ærefull måte å si farvel til en stor mann, og særlig i disse dager, med tanke på alt han har stått for. Jeg vil understreke at vi ikke har tatt stilling til og diskutert dette internt hos oss, så det får bli opp til statsministeren og deres kontor. Men jeg synes initiativet er flott, sier han til Dagbladet.

Måten Dale Oen trøstet det norske folk på etter 22. juli, da han svømte inn til VM-gull og dediserte det til terrorofrene, har gitt flere enn Eknes gåsehud.

- Han håndterte det på et vis som var en statsmann verdig. Han ga gullet til det norske folk i det verdensmesterskapet. Sånn sett er det sørgelig at han ikke fikk gitt seg selv en gullmedalje i OL. Men han ville sannsynligvis ha dedisert den bort også. Alex var en så raus person, sier Eknes.

Dagbladet har vært i kontakt med statsministerens kontor i dag, men de sier det er for tidlig å ta stilling til en eventuell statlig begravelse allerede nå.

Kondolanseprotokoll: Skriv en siste hilsen til Alexander Dale Oen

BROREN ER POSITIV: Alexander Dale Oens bror, Robin, har gitt sin tilslutning til forslaget om en statsbegravelse. 

Foto: Oddmund Lunde
BROREN ER POSITIV: Alexander Dale Oens bror, Robin, har gitt sin tilslutning til forslaget om en statsbegravelse. Foto: Oddmund Lunde Vis mer