- Hvis jeg vinner neste helg, må jeg ikke løfte en finger

Northug varsler rekordlav profil etter buing og tilrop.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Om noen skulle være i tvil etter mageproblemene:

Petter Northug er i rute foran verdenscupåpningen i Gällivare i Nord-Sverige neste helg.

Selv på en ganske middels dag var 26-åringen en klasse over alle andre under dagens nasjonale langrennsåpning over 15 kilometer. Med søndagsturtempo på de siste 400-500 meterne slo han nærmeste utfordrer - Maurice Manificat - med 15,7 sekunder.

- Det var tungt å gå skirenn i dag, men jeg fikk gode svar, sier Northug.

Om en uke regner han med å være piggere. Og det trengs dersom han skal nå målsetting om seier på den tilsvarende distansen - for Northug tror ikke det han gjorde i dag ville holdt til pallen i verdenscupen.

- Manificat er en god målestokk med tanke på verdenscupen, og han gikk veldig fort i fjor før jul. Men ingen av oss leverte noe typisk palløp i dag, sier han.

Nollthug
I Bruksvallarna i Sverige i fjor stilte Northug med en spesiallaget skidress med påskriften «Nollthug». Det var et stikk til den svenske aviskommentatoren Lasse Anrell, som før VM i Oslo i 2011 spådde null gull til Northug. Han måtte spise ordene sine da Northug tok gull både på duathlon, femmil og stafett.

På Dagbladets spørsmål om han har planlagt nye stunt i nabolandet neste helg, hevder Northug at han har tenkt å vise seg fra en mer ydmyk side enn vanlig.

FRA MINNEBOKA: Slik så drakta til Northug ut da han stilte opp i den svenske langrennsåpningen for et år siden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRA MINNEBOKA: Slik så drakta til Northug ut da han stilte opp i den svenske langrennsåpningen for et år siden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror vi må være veldig ydmyke når vi entrer arenaen der. Vi får prøve å gjøre minst mulig. Hvis du vinner der, må du ikke løfte en finger. Da må du bare komme deg i et telt, bytte om og reise derifra, sier han.

Så gjenstår det å se om Northug greier å holde seg til det opplegget. Tidligere har han opplevd buing og tilrop fra tilskuerne på samme sted.

- Sist jeg gikk der, var det mye buing og sånne ting, og det er jo artig. Det er bortebane, absolutt, og det er det som motiverer meg. Så jeg gleder meg til å gå i Gällivare.

Han husker også det han betegner som «artige rop».

- Det var et par gamlegubber som sto utenfor smøreteltet for tre år siden, da fikk jeg beskjed om "åk hemm". Alle forstår jo hva det betyr, smiler han.

Helt uten nerver
Northug så temmelig mellomfornøyd ut i målområdet etter seieren i dag, og ble også spurt av stadionintervjueren om han ikke var glad.

Det hevdet han at han var, men spenningen og nervøsiteten han kjente på som sisteårs junior og førsteårs senior foran en nasjonal langrennsåpningen, er borte.

Det synes han er trist.

LØFTET EN TRIUMFERENDE FINGER: Men det hevder Northug at han ikke kommer til å gjøre dersom han vinner neste helg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LØFTET EN TRIUMFERENDE FINGER: Men det hevder Northug at han ikke kommer til å gjøre dersom han vinner neste helg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner spenning før neste helg. Før kunne jeg grue meg litt til sesongstarten, men nå kjenner jeg dessverre ikke nervene lenger. Men de kommer kanskje til verdenscupåpninga, sier Northug.

- Hvor mye har du å gå på?

- Det er litt som i Sjusjøen i fjor. Jeg var veldig fornøyd med annenplassen i verdenscupåpningen da, hvor jeg ikke hadde noen kjempefølelse. Godfølelsen kom i Kuusamo allerede helga etter. Det mangler litt på godfølelsen nå, jeg har vært lenge i høyden og bevegelsesmønsteret er seigere der oppe. Men toppfarta pleier å komme raskt, sier han.

Northug har opparbeidet seg en slik rutine og trygghet i treningsarbeidet at han føler stor grad av kontroll med tanke på formutvikling utover vinteren.

- Jeg har gjort mye riktig og er trygg på opplegget. Når du er det, kan du ta råere valg. Jeg vet hvor jeg kan legge inn hvile, hvor jeg kan kjøre harde perioder, og tør å ta det med ro hvis jeg er sliten, sier han.