KJEMPER MOT DOPING: Gabriel Rasch og Mads Kaggestad har gjort sitt for å utvikle antidopingarbeidet i sykkelsporten. Men det er de ganske alene om i sykkelfeltet.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
KJEMPER MOT DOPING: Gabriel Rasch og Mads Kaggestad har gjort sitt for å utvikle antidopingarbeidet i sykkelsporten. Men det er de ganske alene om i sykkelfeltet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB ScanpixVis mer

- Hvis min sønn hadde gjort det samme, hadde jeg spurt: «Hva er problemet?»

95 prosent av proffsyklistene vil ikke bidra til å utvikle nye metoder for dopingtesting.

(Dagbladet): I rapporten fra Sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC) kommer det frem at dagens sykkelstjerners holdning til antidopingarbeid er høyst kritikkverdig.

Kommisjonen skriver at nesten ingen av feltets ryttere gir tillatelse til å bruke dopingtestene anonymt for undersøkelse og utvikling av nye metoder for dopingtesting.

Over 95 prosent av rytterne sier nei til dette.

- Jeg har alltid svart ja, avslører eks-proffen Gabriel Rasch overfor Dagbladet.

- Jeg aner ikke hva de andre svarer, men det høres litt rart ut. Om det stemmer, er det bekymringsverdig at så mange har svart nei, sier Team Skys nye sportdirektør.

- Prøver du som sportsdirektør å oppfordre dine ryttere til å si ja?

- Nei, det har jeg ikke noe med. Jeg er ikke med på dopingkontroller. Det er legens jobb, forteller 38-åringen.

- Det nekter jeg å tro Idrettsekspert Johan Kaggestad synes tallene høres veldig merkelige ut, mye fordi han vet at både «Gabba» og hans sønn Mads Kaggestad alltid har stilt gladelig opp på antidopingprosjekt.

- Det kan ikke stemme. Det nekter jeg å tro. Både «Gabba» og Mads har jo stilt opp frivillig som forsøkskaniner, sier Kaggestad til Dagbladet.

Men den norske duoen er ifølge kommisjonen ganske alene i sykkelverden om å være positivt innstilt til utvikling av antidopingarbeidet.

Aleksander Kristoff og Lars Petter Nordhaug har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser, mens Edvald Boasson Hagen helst ikke ønsket å snakke om problematikken.

- Ingen kommentar, svarte Boasson Hagen da vi presenterte tallene for ham.

Har noe å skjule? Mads Kaggestad var sammen med Rasch med på et antidopingprosjekt i 1997 i regi av Wada. Der testet Kaggestad ut EPO i formål av å utvikle dopingtester mot det forbudte legemiddelet.

Han synes det er merkelig at dagens ryttere ikke sier ja til å bidra til å utvikle nye metoder for dopingtesting.

- Det spiller vel ingen rolle om man gir fra seg dopingprøvene til forskning. Jeg tenker heller at det må bare være positivt. Jeg hadde sagt ja om jeg hadde fått muligheten til det da jeg var aktiv, forteller den tidligere Credrit Agricole-proffen til Dagbladet.

- Hvis jeg hadde hatt en sønn som sa nei til dette, hadde jeg spurt: «Hva er problemet? Hvorfor i all verden sier du ikke ja?» forteller Mads Kaggestad.

NORDMENN: Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Gabriel Rasch og Mads Kaggestad har alle konkurrert mot urene ryttere.
Foto: Knut Falch / NTB Scanpix
NORDMENN: Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Gabriel Rasch og Mads Kaggestad har alle konkurrert mot urene ryttere. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix Vis mer

Han har vanskelig med å forstå hvorfor 95 prosent av sykkelfeltet åpenbart tenker helt annerledes enn hva han selv gjorde.

- De har vel noe å skjule, da, sier Johan Kaggestad.

- Rent instinktivt er det naturlig å tenkte det, ja, sier Mads Kaggestad.

- Men de er jo til og med sikret anonymitet her. De er kanskje redde for å bli avslørt ved en senere anledning. De kan ikke ha tillit til systemet.

- Da jeg prøvde EPO, var blodverdiene mine innenfor det lovlige Mads Kaggestad og Gabriel Rasch stod altså frem som to glimrende eksempler i kampen mot doping da de var aktive syklister.

I 1997 var duoen blant 20 prøvekaniner i et EPO-forskningsprosjekt i regi av antidopingbyrået Wada. Ti av rytterne fikk EPO, og de øvrige ti fikk saltvann og en dertil hørende placeboeffekt.

- Vi fikk ikke vite hva vi fikk sprøytet inn, men vi skjønte fort at jeg fikk på EPO og Gabriel på saltvann. Vanligvis var pulsen min 15 slag høyere enn hans, men nå var den nesten lik. I tillegg begynte han å klage over at jeg syklet altfor fort, forteller Kaggestad.

- Sykkelforbundet innførte en grense på blodverdi på 50. Selv om jeg gikk på EPO i dette prøveprosjektet, var blodverdiene mine på 48. Jeg var altså innenfor det lovlige og kunne konkurrert med stoffet i meg uten problemer, forteller eks-proffen.

Rasch og Kaggestad ble spurt av daværende Wada-direktør Rune Andersen om å delta i prosjektet.

- Vi var unge, hadde mye tid og fikk litt penger for å delta i prosjektet. Jeg var ikke så interessert i resultatene da, men nå synes jeg det er kjempeinteressant. Slik forskning kan være kjempenyttig, mener Kaggestad.

Men dagens syklister deler tydeligvis ikke den oppfatningen.

KRITISK: Johan Kaggestad kan ikke skjønne at tallene til CIRC stemmer. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
KRITISK: Johan Kaggestad kan ikke skjønne at tallene til CIRC stemmer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer