Seks russere utestengt fra OL:

- Hvis noen endrer dopingtestene til Charlotte Kalla, hva skjer da?

Antyder at prøver kan bli trikset med i Sør-Korea.

STJERNE: Svenske Charlotte Kalla blir brukt som eksempel av russisk landslagssjef. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Svenske Charlotte Kalla blir brukt som eksempel av russisk landslagssjef. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Langrennsstjernene Aleksandr Legkov, Maxim Vylegzjanin og fire andre russere er utestengt fra OL.

Det russiske landslaget er for tida på samling i Gällivare i Sverige, og i et ferskt intervju går Russlands landslagssjef Markus Cramer langt i beskyldningene mot andre nasjoner.

- For meg er IOC ansvarlige for dopingtestene. Utøverne gjennomfører tester, underskrevet av dopingkontrollører som godkjenner dette. Siden havner flaskene (testene) hos IOC, men ingen vet hva som skjer med flaskene. Ingen vet noe! Det kan jo skje i Sør-Korea. Hvis noen endrer dopingtestene til Charlotte Kalla. Hva skjer da? Utøverne har ingen kontroll på hva som skjer etter at prøvene er gjort, sier Cramer i et intervju med svenske Norrländska Socialdemokraten.

De seks russiske løperne diskvalifiseres uten at de har levert noen offentlig kjent positiv dopingprøve. De utestenges på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av det som påstås å ha vært et statlig støttet dopingprogram i russisk idrett. Til grunn for IOCs beslutning ligger funn som framkom i den mye omtalte McLaren-rapporten.

På spørsmål fra den svenske avisa om hva han mener med å dra Kalla inn i saken, svarer Cramer:

- Jeg tror dette kan skje alle. Når du reiser til OL eller VM må du gi blod eller urin. Etterpå vet ingen om dette havner på et laboratorium i Tyskland, Storbritannia eller Sverige. Det er IOC, og ikke utøverne selv, som har ansvaret for hva som skjer med prøvene etter at de er levert. Nå er den største skaden allerede skjedd, sier Cramer.

Wassberg: - Flest rene

Skitoppen mener russerne blir hardere straffet enn Norge eller Sverige ville blitt.

- Nå blandes sport og politikk. Det ville ikke det samme om det var utøvere fra Norge, Sverige, Tyskland eller Italia. Russland har fått et stempel og straffes ekstra hardt, sier Cramer.

Den svenske skilegenden Thomas Wassberg (61) er til dels enig i at russerne straffes i overkant hardt.

- Den eneste tolkningen jeg har gjort er at Russland straffes hardere enn andre nasjoner. Jeg tror de fleste russerne er rene og de som ikke er rene er allerede blitt avslørt. Det hviler et stort spørsmålstegn over det hele, sier Wassberg i intervju med Aftonbladet.

Hvem straffes?

Det er snaut tre måneder til OL-ilden tennes i Pyeongchang. De utestengte russerne har varslet anke, men det er foreløpig uklart hva som skjer med idrettsnasjonen Russland under lekene.

I et intervju med Dagbladet nylig sa skipresident Erik Røste verken ja eller nei på om russerne bør få en kollektiv straff og nektes OL-deltakelse.

- Det er et prinsipielt vanskelig spørsmål. Saken er spesiell og kompleks, og personlig er jeg ikke tilhenger av kollektiv avstraffelse. Vi må se begrunnelsen fra IOC først, men alvoret i saken er jo blitt understreket av denne IOC-avgjørelsen, og ikke minst av at alle de nasjonale antidopingorganisasjonene tar til orde for utestengelse, sa Røste til Dagbladet.

- Men uansett utfall er dette bare trist for internasjonal skisport og ikke noe vi vil ha fokuset på bare noen uker før sesongstart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer