- Hvis Norge ikke har noe å skjule, burde de ikke bry seg

Kowalczyk går løs på Bjørgen, Northug og norsk langrenn.

TØFF DUELL: Smilene var på plass da Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk delte pall med Anna Haag etter duathlon-rennet i OL. Kowalczyk er imidlertid ikke fornøyd med rollen astma-medisin spiller i langrenn-sirkuset.Foto: SCANPIX/REUTERS/Issei Kato
TØFF DUELL: Smilene var på plass da Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk delte pall med Anna Haag etter duathlon-rennet i OL. Kowalczyk er imidlertid ikke fornøyd med rollen astma-medisin spiller i langrenn-sirkuset.Foto: SCANPIX/REUTERS/Issei Kato Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I går ble polske Jusztyna Kowalczyk pepret med spørsmål fra norske journalister om sine uttalelser om at Marit Bjørgen har en enorm fordel av astmamedisinen sin under OL.

Kowalczyk gikk langt i å sidestille astma-praksisen med bruk av doping, og ble kalt «dårlig taper» av Bjørgen da den norske jenta ble konfrontert med beskyldningene.

Da Dagbladet snakket med den polske skistjernen etter gårsdagens stafett, sa hun at kritikken av Bjørgen kom i et følelsesladd øyeblikk, da hun fikk høre at Bjørgen hadde sagt at hun ikke fortjente bronsemedaljen hun spurtslo Kristin Størmer Steira for å vinne på skiathlomen.

- Jeg var sint etter duathlon der jeg ble nummer tre (på målfoto foran Kristin Størmer Steira, journ.anm). Jeg fikk vite at Marit (Bjørgen) hadde sagt at jeg ikke fortjente medaljen. Det var starten på alt sammen, sa hun.

Ville selv få godkjenning
Samtidig har Kowalczyk forsvart sitt syn i polske aviser siden uttalelsene først ble kjent tirsdag.

- Kanskje jeg også vil være astmasyk til de neste lekene. Jeg er fristet, helt seriøst. Hvis det er sånn det skal være, hvorfor skal jeg ha en ulempe fra start? Jeg kan enten gi meg, eller ha de samme forutsetningene, sier hun til Wirtualna Polska.

Kowalczyk forteller at hun har oppsøkt lege for å sjekke hvorvidt hun har krav på den samme astmamedisinen som Marit Bjørgen og flere andre i langrennsirkuset bruker, men at lungekapasiteten hennes er «en halv prosent» under grensene for å bli regnet som astmatiker.

- Jeg prøvde, men som helt frisk person hadde jeg en halv prosent under grensene. Det var på første forsøk. Jeg ville sikkert ha lyktes etter hvert, det er nok å prøve et par ganger, så hadde jeg fått papirene, sier hun til sports.pl.

Marit Bjørgen fikk målt i desember at hun er 20 prosent redusert når hun har astma og at hun da ikke får nok oksygen. Da fikk hun godkjent medisin.

Jusztyna Kowalczyk mener imidlertid at det bør opprettes en felles legeordning for alle langrennsløpere i verden med astma.

- Alle bør sjekkes av de samme folkene, og de samme spesialistene, sier hun.

Justyna Kowalczyk ble forøvrig selv utestengt for å ha brutt dopingbestemmelsene i 2005.

Hun ble suspendert i to år for å ha brukt et ulovlig stoff i behandlingen av et kne, men straffen ble senere redusert, og hun kunne delta i OL i 2006.

Provosert av norsk presse
Langrennsbråket startet for alvor da det ble rapportert at Norge vurderte å legge inn protest mot Kowalczyk etter at hun skøytet noen meter for mye under duathlon-rennet.

Da langet hun ut. Og ikke bare mot astmamedisin.

- Den norske delegasjonen gjør ting for å få oppmerksomhet fra media, men det er jo deres rett. Skiløping er deres nasjonalsport. Det finnes massevis av journalister og alle ønsker å få tak i «det ferske kjøttet». Og så fant de meg. Selvsagt gjorde jeg en tabbe, men den førte ikke til noe negativt for noen andre, og den hjalp meg heller ikke på noen måte. Det er mange slike tabber i skisporet, men selvfølgelig blir de fokusert på kun når favoritten begår dem i et OL, sa hun til sports.pl.

Ryktene om protest provoserte verdenscuplederen.

- Nordmennene elsker slike ting. Det eneste jeg visste var hvordan Kristin (Størmer Steira) kom til å oppføre seg, for hun er en veldig grei jente og en veldig god idrettskvinne. Mens innerst i meg fremkaller slike ting først og fremst sinne, sier Kowalczyk.

- Og Marit (Bjørgen) kom hit for å vinne. Og da får hun gjøre det, men ikke blande seg inn i juryens avgjørelse. Noen andre er satt til å avgjøre eventuelle feil og mangler på feil. For det andre så føler hun seg truet. Hun er eldre og vet veldig godt, at om et par år, når jeg blir like gammel som henne, kommer jeg til å få bedre resultater, sier den polske jenta.

Kowalczyk minner også om at norske medier stilte spørsmål ved stavbrekket som oppsto i duellen mellom Petter Northug og Marcus Hellner i herrenes duathlon.

- «Kongen» Northug må vite at han ikke er kongen i skisporet. Muligens er han det i Norge, men det er i overført betydning. I skisporet der mange starter på samme tid, skjer det mye rart. Og hvis Petter ønsker å unngå trøbbel, da kan han gå 20 meter foran alle andre og slippe problemet, fastslår Kowalczyk.

Marit Bjørgen avviser forøvrig at hun hadde noe med den potensielle protesten mot Polen å gjøre.

Har fått ros av andre
I går ville den polske stjernen ikke si særlig mer om astma-saken. Men hun er fortsatt opptatt av den.

- Det er bra at de skriver om meg. Dersom nordmenn ikke har noe å skjule, burde de ikke bry seg om hva jeg sier. Jeg vet at jeg startet denne diskusjonen, og det er jeg glad for. Nordmennene har mye de skulle ha sagt når det kommer til doping i Russland, og så godtar de dette. Snart kommer vi til å konkurrere om leger i stedet, sier hun.

Kowalczyk sier hun ikke har snakket direkte med Marit Bjørgen om saken ennå.

- Jeg har ikke noe å si til henne. Det norske laget er alltid isolerte, annerledes enn resten. Jeg fikk også mange gratulasjoner fra ulike utøvere fra andre nasjoner, for at jeg torde å berøre dette temaet, sier hun.

- Angrer du på at du sa noe?

- Dette var kanskje ikke det beste tidspunktet. Lekene handler om moro. Men jeg ble sterkt provosert. Og dessuten, om ikke nå, når passer det bedre? Jeg er bare sånn. Trassig, sier hun.

Lørdag avslutter langrennskvinnene med duell mellom Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk på 30 kilometer klassisk.

Og neste år er det VM i Oslo.

- Jeg kommer hvertfall til å være motivert. Jeg må bare være veldig forsiktig, for i Holmenkollen går løypa langt ute i skogen, sier Kowalczyk og ler.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer