- Hvis Oxandia Castillo skal vinne kampen mot Cecilia Brækhus må hun gjøre det på knock out

Derfor er Brækhus førstedamen.

MØTES I RINGEN I KVELD: Cecilia Brækhus (t.h.) og Oxandia Castillo fra Den dominikanske republikk møtes i Frederikshavn i kveld, og det er den norske verdensmesteren som er favoritt, men ekspertene tror hun får en tøff kamp mot den 18 år gamle jenta. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MØTES I RINGEN I KVELD: Cecilia Brækhus (t.h.) og Oxandia Castillo fra Den dominikanske republikk møtes i Frederikshavn i kveld, og det er den norske verdensmesteren som er favoritt, men ekspertene tror hun får en tøff kamp mot den 18 år gamle jenta. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Følg kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo live i vårt Boksestudio!

FREDERIKSHAVN (Dagbladet): Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll har sammen med sin ekspertkollega i Viasat, Ole-Petter Westereng vurdert og analysert Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo før kveldens kamp i Frederikshavn. 

De har sett på noen av grunnprinsippene i boksing, og gitt hver av bokserne poeng fra 1 til 10 på de forskjellige elementene.

Hurtighet:
Brækhus: 7.
- Cecilia har fortsatt mye å gå på, men hun har blitt hurtigere enn hun var. Det er lenge siden vi har sett henne i presset situasjon, men noen ganger går det litt for tregt.  

Castillo: 7.
- Her må vi se på helhetene i bevegelsene og timingen hennes. Hun er veldig god på timing, det ser vi på måten hun setter opp jaben på. Men hun ser ikke ut som Lucky Luke. 
 
Teknikk:
Brækhus: 10.

- Ingen i verden når opp. Hun er verdens beste tekniske kvinnebokser. Hun har alltid hatt en bra teknikk. Hun leser motstanderen godt, og hun kan endre taktikk underveis hvis hun må det. Hun er i stand til å tilpasse seg, og har flere bein å stå på.

Castillo: 8.

- Castillo er godt skolert. Hun har en annen måte å bokse på, men bokser godt på sin måte. Hun behersker den stilen veldig godt, og hvis hun klarer å gjennomføre detn mot Cecilia skal hun få en 9 neste gang. Vi har latt oss imponere over det, og du slår ikke hardt uten god teknikk.  

Slagstyrke:
Brækhus: 5.

- Det er vel hennes svakeste punkt. Hun slår ikke svakt, men ikke hardt heller. Samtidig så vil mengden hennes med slag plage motstanderen, og hun har variasjon. Hvis hun blir både litt stereke og litt hurtigere, så kommer slagkraften også.

Castillo:  10.

- Hun får ti uten tvil. Hadde hun kunne få 11, så hadde hun fått det, for det er ikke tvil om at dama slår hardt. Det har nok mye å si at hun sparrer så mye med gutter. Det er absolutt ingen pinglesparring, for gutta finner seg ikke i å ta i mot slag fra henne, så de gir henne nok god motstand. De jentene som tørr å sparre mot gutter, de blir veldig gode, og det er en stor styrke å kunne bryne seg på de som er større og sterkere enn seg selv.  

Fotarbeid:
Brækhus: 9.

- Det henger jo sammen med det tekniske. Cecilia er god teknisk, og hun bevegere seg veldig bra, derfor får hun en såpass bra poengscore. 

Castillo: 6. 

- Ut fra hennes stil så gjør hun det veldig bra, men det er et ganske enkelt fotarbeid. Hun er veldig flink til å skjære av, men hun har svakheter også. Hun kan bokse på sin måte, men hva som skjer hvis hun må være kvikk på tærne, det vet vi ikke.

Mental styrke:
Brækhus: 9.

- Cecilia er veldig sterk mentalt. Hun tenker også riktig fordi hun trener mye på det mentale, og har innsett at det kan være med på å gjøre henne bedre. Hun har et team rundt seg som hjelper henne med det mentale, og bare det viser at hun er sterk. Hun har blitt mye sterkere mentalt de siste to årene. 

Castillo: 9.

- Hun virker veldig sterkt mentalt, og hun kommer fra et av de tøffeste nabolagene i et av verdens tøffeste land. Hun er veldig street smart og har håndtert alt som skjer rundt henne veldig bra. Hun kan kanskje sammelignes litt med Mike Tyson, men har om mulig en enda tøffere bakgrunn, hvor ingenting kommer gratis. 

Rutine:
Brækhus: 10.

- Cecilia har en enormt bra rutine. Hun har i tillegg til å ha gått mange vm-kamper en veldig bra amatørkarriere bak seg, i tillegg til kick-boksing. Det er ikke mange dameboksere som har den rutinen hun har, og hun bruker rutinen sin riktig. 

Castillo: 4.

- Scoren er litt todelt, for hun har bokset i 8-10 år, helt siden hun var barn, og det er en rutine i seg selv, men kampmessig er hun ikke i nærheten inntil hun har vist noe mer. 

Fysisk styrke:
Brækhus: 8.

- Vi har aldri sette henne dårlig trent. Hun er gjennomført godt trent, men det er alltid noe å gå på. 

Castillo: 9.

- Hun er sterk. Vi må se henne litt mer, men utifra det vi har sett er hun er nok litt sterkere enn Cecilia.

Konklusjon:
Brækhus: 58
Castillo: 53

- Det blir en åpen match med Cecilia som favoritt, men dette er kampen det kan skje overraskelser. Begge må være på sitt beste, og Cecilia må belage seg på at det blir en hard kamp. Hvis det blir en hard kamp og Cecilia vinner, så er det hatten av for henne. Da kan ingen sette noen spørsmålstegn ved at hun er verdens beste kvinnelige bokser pound for pound. Det er også en kanonmulighet for Castillo, og det er kjempeimponerende hvis hun klarer å vinne. Da har vi en supertstjerne. Castillo kan muligens bli «the next one» innen kvinneboksing, men det er kanskje litt tidlig. Hvis det blir en jevn kamp og den går tiden ut vil det bli vanskelig for Castillo å vinne på poeng. For hvis hun er så overlegen, så blir det knockout tidligere. Går de ti runder kan Castillo ta poengene i maks 3-4 runder, resten tar Cecilia. Sånn er det når du er mesteren. Man skal overbevise for å ta alle beltene på poeng, så hvis Castillo skal vinne må hun gjøre det på knockout. 

Dagbladet viste poengene til Brækhus etter gårsdagens innveiing, men hun var ikke helt enig med ekspertene. 

- Har Castillo fått åtte på teknikk? Hun har jo ikke så bra teknikk. Og begge har fått syv på hurtighet? Jeg synes ikke hun er så veldig hurtig. Uansett, så lenge jeg får den høyeste scoren totalt sett, så er jeg fornøyd, for det er sånn det skal være. 

EKSPERTER: Thomas Hansvoll og Ole-Petter Westereng i Viasat skal kommentere kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERTER: Thomas Hansvoll og Ole-Petter Westereng i Viasat skal kommentere kampen mellom Cecilia Brækhus og Oxandia Castillo Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer