«Hvis pappa kan bli best i verden, så kan vi det også»

KOLBOTN: Landslagssjef Jon Rønningen (38) har foreløpig bra tak på sine eneggede tvillinger Anders og Thomas (15 i mai). Men når den dobbelte OL-mesteren tar ut sin første EM-tropp, er begge sønnene sannsynligvis med. Lørdag ble Thomas norgesmester for tredje gang i aldersbestemte klasser.

Anders har to NM-titler, men lørdag måtte han stå over på grunn av sykdom.

Jon Rønningen har nettopp fått klarsignal til å ta over som landslagssjef i bryting for ungdommer, juniorer og seniorer på herresiden fra 2. april til etter OL i Athen 2004.

Nå starter jakten på talentene til den nye stammen som skal få Norge tilbake i verdenstoppen.

Med sine tvillinger har han sjøl gitt et godt bidrag til rekrutteringen.

- Det er en spennende og utfordrende oppgave å lede brytelandslaget. Det blir neppe mange frihelger framover, sier den doble OL-vinneren.

Hardkjør

Anders (47 kilo) og Thomas (53 kilo) er så gode at pappa Jon vurderer å søke dispensasjon for å få dem med til ungdoms-EM i Tyrkia i mai - hvor laveste alder egentlig er 16 år.

- Teknisk er de gode nok, men jeg er usikker på om det kan bli litt tøft for dem psykisk, sier Rønningen.

- De kan jo risikere å møte motstandere som er nesten 18 år, og i den alderen ser både tyrkere og russere ut som om de er 30. På den annen side må de starte hardkjøret nå om de ønsker å bli best i verden. Det kan være en nyttig investering som de får igjen for seinere, sier Jon Rønningen - som sjøl brøt i 34-kilosklassen da han startet som 14-åring.

Liv etter Fritz

Han lover at hans egne sønner - som mer eller mindre er oppvokst på brytematta - ikke vil få noen særbehandling på landslaget.

- For meg blir de utøvere på lik linje med alle andre. Men det er klart at vi har litt spesialtrening når de er hos meg annenhver helg og i ferier.

Selv om Bryte-Norges flaggskip Fritz Aanes inntil videre er utestengt i to år får å ha avlagt positiv dopingtest under Sydney-OL, ser ikke Jon Rønningen mørkt på tilværelsen.

- Nå som Robert Sollie og Svein Torp er frikjent for anmeldelsen for at de skal ha stukket av fra dopingtest, har vi også seniorutøvere som kan hevde seg.

Vinner fortsatt

Sjøl trener olympiamesteren fra 1988 og 1992 fortsatt nesten hver eneste dag.

- Jeg er ennå på et nivå hvor jeg kan hamle opp med de fleste i min vektklasse. Nivået har ikke blitt særlig bedre, mener Rønningen.

- Når tar tvillingene deg, da?

- Foreløpig tar jeg begge på en gang, men de begynner å nærme seg. Når de kommer oppi 18-årsalderen, tipper jeg at jeg begynner å få problemer, smiler Jon.

Anders og Thomas har også en intern konkurranse seg imellom om hvem som blir den første til å vinne en kamp mot pappa.

<B>FULL RULLE:</B> Tvillingene Anders og Thomas Rønningen er to av Bryte-Norges mest spennende talenter. Pappa og landslagssjef Jon Rønningen vurderer nå å søke dispensasjon for å få dem med til ungdoms-EM i Tyrkia i mai.