HAN ER 4-3-3: Ole Selnæs er født og oppvokst i 4-3-3 formasjonen. Den er den han kan, det er som sentral midtbanespiller han får ut det beste. Og blir 4-3-3 landslagets formasjon, og ikke det verktøyet Høgmo inntil videre velger å kalle den, kan St. Etienne-spilleren gjøre plassen til sin. Han har alle forutsetningene.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAN ER 4-3-3: Ole Selnæs er født og oppvokst i 4-3-3 formasjonen. Den er den han kan, det er som sentral midtbanespiller han får ut det beste. Og blir 4-3-3 landslagets formasjon, og ikke det verktøyet Høgmo inntil videre velger å kalle den, kan St. Etienne-spilleren gjøre plassen til sin. Han har alle forutsetningene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Hvis Selnæs lykkes, skal jeg rope 4-3-3 herfra og til neste landslagstrener

Mot Island fikk Norges 4-3-3 hjelp av en søvning motstander. Mot FIFA-rankingens andrelag får vi se om spillerne og formasjonen holder vann.

PER-MATHIAS HØGMO sliter med å omfavne 4-3-3 formasjonen som var en suksess onsdag kveld og sier fotballfaglig (og litt upresist) kjedelig at tallkombinasjoner nødvendigvis ikke definerer spillestil. Derfor velger han å kalle det et verktøy. Eller i hans retorikk, et verktøy til. Og det er til å forstå så lenge han siden september 2013 og i 28 kamper før Island har sverget til 4-4-2/4-2-3-1 med innoverkanter enten vi har møtt Frankrike i Paris, England på Wembley eller Malta på Ullevaal.

Ikke fordi den formasjonen har vært et verktøy.

Men fordi den har vært selve verktøyet.

INNRØMMELSEN TIL 4-3-3 gjorde Norge til et bedre, mer direkte og mer gjennombruddshissig fotballag. Mot søvnige Island. Det forteller meg at Ole Selnæs fungerer godt når han stort sett blir latt i fred i den sentrale midtbanerollen. Men hvor god han egentlig er i den posisjonen får vi først svar på når Norge møter FIFA-rankingens andrelag i Brussel.

Håndterer Ole Selnæs den kampen også skal jeg rope 4-3-3 herfra og til neste landslagstrener.

NORGE SPILTE MED risiko hjemme mot Island og flyttet indreløperne tidlig høyt i banen. Det ga Ole Selnæs flere pasningsalternativer og gjorde jobben med ball enklere. Og samtidig ga det hele laget flere folk og muligheter de gangene venstrebeinet til Vegard Forren slo den lange ballen bakfra.

Men igjen, det var hjemme mot slappe islendinger.

En motstander det kongelige norske fotballfolk mener vi skal slå alle dager, uavhengig av om de har passert oss på FIFA-raningen og er på vei til et EM.

SKAL OLE SELNÆS spille for Norge bør arbeidsforholdene hans optimaliseres med den tallkombinasjonen han er opplært i, kjenner ut og inn og behersker. 4-3-3 gjør Ole Selnæs bedre. Og jeg vil påstå det gjør Stefan Johansen og Markus Henriksen bedre også.

Både med og uten ball.

VI SNAKKER ALLTID om at Stefan Johansen skal styre Norge, finne åpningene og skape angrepene gjennom visjon og presisjon. Ikke fullt så mye om Celtic-spillerens meget gode ferdigheter som førsteforsvarer. Men jo høyere han er i banen (tidlig), jo bedre mener jeg begge hans framtredende egenskaper kommer i spill.

Stefan Johansen kan fortsatt trylle den lille pasningen gjennom det siste mostanderleddet på en berøring, eller være med helt inn og score som mot Island.

Og når Norge mister ballen vil han være der for å vinne den igjen.

MARKUS HENRIKSEN KLER også den høye indreløperrollen best. Så godt at det akkurat nå er mulig å påstå at lagkaptein Per Ciljan Skjelbred gir Høgmo et betydelig problem. For i 4-3-3, selv om landslagets kaptein spiller på et godt lag i Bundesliga, vil jeg inntil videre ha målscorerne Johansen og Henriksen som indreløpere alle dager.

Kommer VM-høsten uten skader på de nevnte vil bruken av Norges kaptein bli en av Høgmos største utfordringer.

MANGE SNAKKER OM Rosenborg-relasjonene og at kvartetten Jonas Svensson, Ole Selnæs, Markus Henriksen og Pål André Helland nærmest må fredes til høyre i laget. Det er alltid hyggelig å se at noe fungerer. Men igjen, folkens - vi spilte mot nesten ingen onsdag kveld.

Et dårlig lag som seilte under islandsk flagg.

NORGE HAR MER enn bare de som har vært med i forskjellige roller på dette tre kampers tiltaket. Håvard Nordtveit, Per Ciljan Skjelbred, Omar Elabdellaoui og etter hvert også Mats Møller Dæhli vil selvfølgelig kjempe for posisjonene de en gang hadde. Akkurat som Dio endelig kan kjempe for et skikkelig gjennombrudd, et nesten skreddersydd oppspillpunkt ute til venstre i 4-3-3. Så jo mer jeg tenker på det, jo sikrere blir jeg på at Høgmos Island-verktøy er det beste for Norge.

Både individuelt og relasjonelt.

• Kampen starter 18.00 i kveld, og vises på MAX.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.