Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballjentene: Norge-USA

Hvis trener Sjögren virkelig mener han er fornøyd, er fotballjentene i trøbbel før EM

Det er ikke krise å tape for USA, det har vi nå gjort femten av de seksten siste kampene vi har møtte dem. Men vi kan ikke gi det bort.


GIKK PÅ EN SMELL: Maren Mjelde (t.v.) Ada Hegerberg (i midten) og resten av de norske fotballjentene. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
GIKK PÅ EN SMELL: Maren Mjelde (t.v.) Ada Hegerberg (i midten) og resten av de norske fotballjentene. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge-USA 0-1 (0-0)

SANDEFJORD (Dagbladet): Lørdag kveld viste gutta hvor viktig tæl, innsats og løpsvilje er i fotball og hvordan de mest grunnleggende forutsetninger for suksess hever et lag. De første 45 minuttene mot USA gjorde fotballjentene akkurat det samme. Men fotballag som slipper seg ned et hakk vil alltid slite og bli sårbare.

Spesielt mot verdens nest beste.

USA ER BEDRE enn Norge. Det er greit, de er regjerende verdensmestere. Likevel skal de ikke score mål på en langball rett i bakrom. For det var ikke et brudd som skaffet Norge problemer, vi ble ikke tatt i ubalanse, det var ingen kontring.

Da Norge tapte kampen lå laget dønn etablert.

For slike baklengsmål, der både press på ballfører og nødvendig aggressivitet er totalt fraværende, finnes det ingen unnskyldninger.

FEM UKER FØR EM-åpningen mot Nederland 16. juli har Martin Sjögren en rekke utfordringer. På topp i laget vil Norge alltid ha en giftig brodd med Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, ikke minst når venstreback Elise Thorsnes går høyt i banen og gjør det hun virkelig kan. Det vil gå seg til selv om det ikke ble skapt for mye mot amerikanerne.

BAKOVER ER DET langt mer usikkert. Ikke bare fordi Elise Thorsnes sliter litt med posisjoneringene, den venstre midtstopperplassen er usikker og det prøves og feiles i midtbaneleddet. Norges ambisiøse spillestil forutsetter presisjon. Når den er fraværende er faren alltid stor for å spille på seg en rekke farlige brudd.

DET HADDE VÆRT ønskelig at midtstopperne viste mer trygghet og prøvde å passere det første pressleddet når Norge har ballen bak i laget. Spillestilen, som er ambisiøs, både krever og forutsetter det. Langballer uten presisjon har ingen mening og er ensbetydende med å gi bort ballen. Men mot USA skjedde det ofte og det lukter ikke EM-suksess av upressede pasninger slått rett til motstander.

Snarere tvert imot.

Det må rettes på om fotballjentene skal leve drømmen i Nederland.

NORGE ER NUMMER 11 på kvinnenes FIFA-ranking. USA er nummer to bak ledende Tyskland. I det perspektivet er resultatet i Sandefjord helt greit selv om suppa ble stadig tynnere. Når vi vet at vi bare har slått de amerikanske jentene en gang på de femten siste matchen – 2–0 i Beijing-OL – er ikke 0–1 krise. Men andreomgangen bærer med seg faresignaler som må tydeliggjøres langt ut over at Martin Sjögren sier han er fornøyd, for når alt kommer til alt var ikke dette bra nok.

Norge kvinner A vil alltid ha ambisjoner om mesterskapsmedaljer.

Det er utgangspunktet for sommerens EM-sluttspill også.

DERFOR ER DET nødvendig at Martin Sjögren strammer inn og krever enda litt mer. Godt i en omgang er ikke godt nok. Men når det er sagt, vi møter ikke USA i EM.

Men skal vi ha medalje kan det hende Tyskland kommer i vår vei.

De har vunnet EM seks ganger på rad, topper FIFA-rankingen og er enda bedre.

Hele Norges coronakart