<strong>MESTERMØTE:</strong> Eldar Rønning ble gratulert av sitt store forbilde Vegard Ulvang etter Holmenkollen-triumfen i mars. Når de diskuterer skipolitikk, er det mer avstand mellom dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MESTERMØTE: Eldar Rønning ble gratulert av sitt store forbilde Vegard Ulvang etter Holmenkollen-triumfen i mars. Når de diskuterer skipolitikk, er det mer avstand mellom dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Hvis Ulvang forsvarer dette, da blir jeg skuffa

Rønning slakter idéen om jaktstart i Holmenkollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdenscupfinalen i langrenn i 2015 blir trolig lagt til Holmenkollen, ettersom den faste arrangøren Falun arrangerer VM tidligere i sesongen.

Mandag sendte Norges skiforbund ut en pressemelding om at tremila for damer og femmila for herrer dermed kan ende opp som jakstart, der startlista er basert på en sprint og en prolog.

- Bare tull Det får — ikke overraskende — gamle og nye langrennsstjerner til å se rødt. De synes det er ille nok at femmila er fellesstart, om den ikke også skal bli jaktstart.

Slik reagerer for eksempel 2007-vinneren Odd-Bjørn Hjelmeset:

- Å arrangere femmila i Kollen som jaktstart, er bare tull. Hvem er vinneren da? Han som kommer i mål først uten nødvendigvis å ha gått fortest? Eller han som kommer i mål som nummer tre med best etappetid?

- Ødelagt Eldar Rønning, som vant Kollen-femmila i år, går enda lenger.

- Hvis Kollen-femmila blir en del av en Tour, er det jo ikke noen Kollen-femmil. Da er den ødelagt. Da tror jeg vi risikerer at om en generasjon, så er Kollen-femmila borte, sier han til Dagbladet, og fortsetter.

- Det har vært mye utvikling i langrennssporten, og mye har vært bra. Men man tukler ikke med Kollen-femmila. Den er en institusjon. Kanskje bør FIS begynne å høre litt mer på oss løperne.

Til slutt sier han:

- Hvis Vegard Ulvang — femmilskongen og mitt store forbilde — forsvarer det der, da blir jeg skuffa. Jeg skjønner at han har litt andre hatter nå enn da han var aktiv, han har flere hensyn å ta, men litt prinsippfast bør han være.

Vil lytte Som aktiv utøver var Vegard Ulvang prinsipiell motstander av jaktstart som startform. Nå er han leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Overfor Dagbladet bekrefter Ulvang at det var han som løftet fram diskusjonen om utformingen av en eventuell finale i Oslo i 2015.

- Å ha en finale etter samme mal som i Falun, med en jaktstart som avslutning, er én av mulighetene. Men det er også et alternativ å ha en avslutningshelg i Norge i 2015 med enkeltstående renn. Jeg har ikke gjort meg opp noen klar mening, min jobb er å reise diskusjonen, sier Ulvang.

<strong>HISTORISK STUP:</strong> Slik skrev Eldar Rønning seg inn på den historiske lista over vinnerne av Holmenkollens 50-kilometer. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HISTORISK STUP: Slik skrev Eldar Rønning seg inn på den historiske lista over vinnerne av Holmenkollens 50-kilometer. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Samtidig presiserer han:

- Kollen-femmila er en institusjon vi ikke må ødelegge, der er jeg enig med Rønning. Derfor vil vi lytte til tilbakemeldingene som nå kommer.

Ulvang understreker at heller ikke Skiforeningen eller Norges skiforbund, som er arrangører, har inntatt noe endelig standpunkt til hvordan en eventuell hverdenscupfinale i Oslo skal arrangeres.

Russisk konkurranse Det er for øvrig heller ikke sikkert at det blir verdenscupfinale i Oslo i 2015. I går tikket det nemlig inn en søknad fra Russland, rett før Ulvang snakket med Dagbladet.

- De ønsker å arrangere en finale helga etter Holmenkollen. I så fall forlenges sesongen med en uke. Søknaden er kommet sent, men den vil bli behandlet ordentlig på vårmøtet i FIS, sier Ulvang.

Kanskje er det den russiske søknaden som til slutt redder Kollen-tradisjonen.

DEN SISTE? Odd-Bjørn Hjelmeset triumferte da femmila i Kollen for siste gang ble avviklet som klassisk intervallstart i 2007. Frode Estil ble nummer tre og fikk også hilse på kong Harald. Foto: Eirik H. Urke
DEN SISTE? Odd-Bjørn Hjelmeset triumferte da femmila i Kollen for siste gang ble avviklet som klassisk intervallstart i 2007. Frode Estil ble nummer tre og fikk også hilse på kong Harald. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer