«Hvis vi ikke slår Norge, har vi ikke noe i EM å gjøre»

Kulda blir en utfordring, det norske laget spiller med mye muskler, men de scorer lite mål. Slik oppsummerer spanjolene en av drømmemotstanderne i play-off.

CADIZ (Dagbladet): Spanjolene priser seg lykkelige over at Norge blir siste hinder før et EM-sluttspill. Superspissen Razl sier det rett ut:

- Vi er favoritter. Helt ærlig; hvis vi ikke klarer å slå Norge, har vi ikke noe i EM å gjøre!

- Skyhøye favoritter

På fotballpubene i Spania diskuterer man nå Norge i det vide og det brede. Fotballkjennerne, og dem er det mange av, er enige om at Spania er skyhøye favoritter. I går var alle ekspertkommentatorer opptatt av Norges spissproblem.

Storavisa El Mundo forklarer at Norge de siste åra har eksportert en rekke offensive spillere til Premier Leauge, men at laget ikke er like godt som før.

- Solskjær, Østenstad, Riise, Iversen, Carew, Bakke og Flo er bare noen av spillerne som har markert seg i utenlandske ligaer. Men nå er Solskjær ute med skade, og Carew er tvilsom på grunn av interne stridigheter i det norske laget. Derfor må laget stole på 190 cm lange Flo for å få mål. De har slitt med å score i kvalifiseringen, understreker El Mundo.

Men heller ikke Spania har spilt superkamper i kvalifiseringen, selv om de på lørdag banket Armenia 4- 0, etter to scoringer av supertalentet Reyes.

Etter kampen har de spanske sportsavisene analysert potensielle motstandere i play-off herfra til månen. Norge er blitt omtalt som en rimelig lett motstander, riktignok med en spillestil som trolig ikke passer så godt til de spanske teknikerne.

Bekymret for været

Spanias landslagstrener Inaki Saez er litt mer forsiktig i sine uttalelser til sportsavisa Marca - men ikke mye:

- Ingen av motstanderne i play-off er lette, og Norge blir en vanskelig motstander. Likevel er jeg glad for at vi ikke møter Tyrkia eller Nederland. Norge baserer sin fotball på direkte spill og bruker mange lange pasninger. Vi skal forberede oss godt før de to kampene. Spillerne er i meget god form og vil være godt ut i sesongen når vi møter Norge, sier Saez.

På fotballpubene i Spania er det novemberværet i Oslo som bekymrer. Også landslagstreneren snakker om kulda.

- Både jeg og spillerne er bekymret for været. Kulda favoriserer ikke oss. Det kan bli svært ukomfortabelt med snø, glatt bane og vind. Vi ville helst spille den siste kampen hjemme, men vi må ikke la oss skremme av å spille borte sist, sier Inaki Saez, som sier han kjenner Norge ettersom han har vært trener for det spanske U21-laget.

- Jeg har en god følelse før disse to kampene, understreker han.

- På bakgrunn av våre U21-møter med Norge vet jeg en del om hvordan de spiller sin fotball. Likevel er dette et annet nivå, og det blir ikke en tur i parken, sier han.

- Ikke like gode

Spanske medier kommer med omfattende analyser av det norske laget og spillesystemet. Sportsavisa AS og avisa El Mundo minner leserne på Steffen Iversens mål i EM for tre år siden. Og de understreker at Rosenborg har spilt i Champions League flere år på rad.

- Likevel er ikke Norge, som sleit med å sikre seg andreplassen i sin gruppe, like god som før. Det norske laget er ingen vanskelig motstander, konkluderer sportsavisa AS.

Kaptein Raul, som har scoret 35 landslagsmål på 66 kamper, mener Norge er en svært overkommelig motstander.

- Vi må likevel være svært konsentrerte. Vi hadde en negativ opplevelse med Norge i forrige EM, men jeg er optimist. Er alle spillerne tilgjengelige, og vi får forberedt oss godt, bør vi vinne, sier Raul.

Spanjolene har stilt med nærmest identisk startoppstilling i de siste kampene. Real Madrids Iker Casillas er førstevalget i mål, og lagkameratene Salgado og Helguera har spilt bak sammen med Marchena (Valencia) og Puyol (Barcelona). Midtbaneelegantene Ruben Baraja (Valencia) og Valersn (Deportivo) er blant lagets viktigste spillere. På topp er Raul et soleklart førstevalg. I bakhånda har man supertalentet Reyes.

- Jeg regner med at vi oppnår gode resultater mot Norge, konkluderer Raul.

TROR PÅ SEIER: Razl håper antakelig å få vise scoringsgesten sin - å kysse ringen - også mot Norge. Spissen frykter ikke det norske landslaget i nevneverdig grad.