Hvit manns land

Klanen er prisbelønt for sitt arbeid mot rasisme. Men de har svært få medlemmer med mørk hud.

Blant tusenvis av klansmedlemmer i går kveld var Moab Bihi ganske alene om å ha mørk hudfarge.

ULLEVAAL (Dagbladet): Langs hele langsida satt og sto klansmedlemmer tett i tett, sikkert i et antall av sju-åtte tusen.

Før kampstart hadde Klanen mottatt 25 000 kroner fra Benjamins Minnefond for sitt arbeid mot rasisme.

Tydelig budskap

Nadeem Butt delte ut prisen til Klanen for «aktivt engasjement og for tydelige antirasistiske holdninger».

-  Klanens budskap er veldig tydelig: «Hvilken farge du har i trynet er uinteressant så lenge du elsker Vålerenga,» sier Butt på vegne av stiftelsen som ble etablert etter rasime-drapet på 14 år gamle Benjamin Hermansen ved Holmlia i Oslo 26. januar 2001.

Promille

Men færre enn én promille av Klanens ihuga fans skilte seg ut hva angår hudfarge på Ullevaal i går kveld.

En av de ytterst få, Moab Bihi fra Ammerud i Oslo, har tilhørt Klanen siden 1995. Han stiller følgende motspørsmål når Dagbladet spør hvorfor så få med hans hudfarge er med i en organisasjon som jobber så aktivt mot rasisme:

-  Finnes det flere fargede i andre norske supporterklubber? Tror ikke det. Og sånn er det egentlig over hele Europa. Hvit mann dominerer i fotball.

Moab Bihi tror dette vil endre seg i form av et generasjonsskifte:

-  I Vålerengas ungdomsavdeling er det mange fargede som spiller fotball. Når disse etter hvert slutter å spille, vil de komme inn i klansmiljøet, sier han.

Dominoeffekt

Mye har skjedd med Klanen siden 30 år gamle Moab Bihi ble medlem for ti år siden:

-  Vi er mange flere nå - og likevel mer sveisa. Rasistene før i tida er enten borte fra Klanen, eller tør ikke slenge med leppa.

-  Fikk du sjøl høre det for ti år siden?

-  Det var nok dem som hadde lyst. Men jeg hadde alltid gode venner rundt meg. Jeg registrerte jo at det kunne skje mot andre.

Kameraten hans, Øyvind Olsgård (28), har vært med i Klanen enda lenger enn Moab.

Øyvind stusset da han hørte Dagbladets anslag over folk med annen hudfarge i Klanen:

-  Det er veldig rart. Men det har jo aldri vært noen tradisjon for utlendinger å gå på fotballkamper. Men jeg tror det vil komme. Noen vil begynne, og så vil andre følge etter i økende tempo. Jeg har tro på en slik dominoeffekt.

-  Fotball er fotball

I Cola-svingen på Ullevaal traff Dagbladet på en gjeng ungdommer av somalisk opprinnelse, som så på Vålerenga til tross for at de spiller yngrefotball i helt andre Oslo-klubber.

-  Fotball er fotball enten man er svart eller grønn, mente Mohammed Suleman(14), som spiller for Lyn. Han ble med på kamp fordi kameratene skulle gå.

-  Hvorfor er det så få mørkhudede på tribunene?

-  Fordi de fleste utlendinger synes den norske tippeligaen er kjedelig, sier Mohammed.

ENSLIG, MEN BLANT VENNER: Moab Bihi fulgte intenst med på Vålerenga- Start i går kveld, sammen med kameraten Øyvind Olsgård (i olajakke til høyre for ham). Andre mørkhudede var det knapt å se blant Klanens mange tusen medlemmer.