Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hviterussisk gullvinner tatt i doping

Ostaptsjuk fratatt OL-gullet i kule.

DOPINGTATT:  Nadzeja Ostaptsjuk vant kulefinalen i suveren stil etter å ha notert seg for finalens fire lengste kast. Nå er hun imidlertid tatt i doping og er allerede fratatt gullmedaljen. Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix
DOPINGTATT: Nadzeja Ostaptsjuk vant kulefinalen i suveren stil etter å ha notert seg for finalens fire lengste kast. Nå er hun imidlertid tatt i doping og er allerede fratatt gullmedaljen. Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Hviterussiske Nadzeja Ostaptsjuk tok et suverent OL-gull i kule, og hadde finalens fire lengste støt da hun seiret med 21,36 - 66 centimeter foran neste kvinne, forhåndsfavoritten Valerie Adams fra New Zealand.

Nå er hun imidlertid fratatt gullmedaljen etter at hun avla to positive dopingprøver under, skriver Den internasjonale olympiske komité i en pressemelding.

Ostaptsjuk ble urintestet både dagen før og etter seieren kulefinalen, og begge prøver viste spor av det anabole androgene steroidet metenolon.

Hun er dermed den første medaljevinneren i årets OL som er tatt i doping, men den 12. utøveren totalt. IOC har gjennomført tester av topp fem pluss to tilfeldige utvalgte utøvere i samtlige øvelser. Til sammen anslås det at det har blitt tatt rundt 5000 prøver i løpet av testperioden under OL - 3800 urinprøver og 1200 blodprøver.

Ostapsjuk ble verdensmester tilbake i 2005, men har siden levd et kuleliv i skyggen av Adams, som har vunnet tre VM-gull på rad og var tittelforsvarer fra Beijing. Hun hadde imidlertid det lengste kastet i verden i år med 21,58, satt på hjemmebane i Minsk i juli. Det var det lengste kulestøtet på kvinnesiden på 14 år, ifølge NTB.

Diskvalifikasjonen av Ostatsjuk innebærer at Adams likevel får med seg et gull fra London-lekene. Jevgenija Kolodko fra Russland rykker opp til sølvplass, mens Lijiao Gong får bronse.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det tar tid å la dette synke inn. Det er oppmuntrende for utøvere som meg, som er stolte over å konkurrere rent, at systemet fungerer og dopingsyndere blir tatt, sier Adams, ifølge NTB.Utforsk andre nettsteder fra Aller Media