Hviterussisk gullvinner tatt i doping

Ostaptsjuk fratatt OL-gullet i kule.

DOPINGTATT:  Nadzeja Ostaptsjuk vant kulefinalen i suveren stil etter å ha notert seg for finalens fire lengste kast. Nå er hun imidlertid tatt i doping og er allerede fratatt gullmedaljen. Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix
DOPINGTATT: Nadzeja Ostaptsjuk vant kulefinalen i suveren stil etter å ha notert seg for finalens fire lengste kast. Nå er hun imidlertid tatt i doping og er allerede fratatt gullmedaljen. Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

(Dagbladet): Hviterussiske Nadzeja Ostaptsjuk tok et suverent OL-gull i kule, og hadde finalens fire lengste støt da hun seiret med 21,36 - 66 centimeter foran neste kvinne, forhåndsfavoritten Valerie Adams fra New Zealand.

Nå er hun imidlertid fratatt gullmedaljen etter at hun avla to positive dopingprøver under, skriver Den internasjonale olympiske komité i en pressemelding.

Ostaptsjuk ble urintestet både dagen før og etter seieren kulefinalen, og begge prøver viste spor av det anabole androgene steroidet metenolon.

Hun er dermed den første medaljevinneren i årets OL som er tatt i doping, men den 12. utøveren totalt. IOC har gjennomført tester av topp fem pluss to tilfeldige utvalgte utøvere i samtlige øvelser. Til sammen anslås det at det har blitt tatt rundt 5000 prøver i løpet av testperioden under OL - 3800 urinprøver og 1200 blodprøver.

Ostapsjuk ble verdensmester tilbake i 2005, men har siden levd et kuleliv i skyggen av Adams, som har vunnet tre VM-gull på rad og var tittelforsvarer fra Beijing. Hun hadde imidlertid det lengste kastet i verden i år med 21,58, satt på hjemmebane i Minsk i juli. Det var det lengste kulestøtet på kvinnesiden på 14 år, ifølge NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer