Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Hvitløksjentene» tar Sør-Korea med storm - og kan ta med seg edelt metall i slengen

Curlingkvinnene til Sør-Korea koster all motstand av banen og har blitt ny publikumsfavoritt i Pyeongchang.

SPILLER OM FINALE: Sør-Koreas curlingkvinner møter Japan i kamp om plass i finalen. Team Kim har blitt en stor publikumsfavoritt på hjemmebane. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB scanpix
SPILLER OM FINALE: Sør-Koreas curlingkvinner møter Japan i kamp om plass i finalen. Team Kim har blitt en stor publikumsfavoritt på hjemmebane. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de mest overraskende historiene i Pyeongchang er den plutselige fremgangen til de sør-koreanske curlingkvinnene.

Curling har blitt en stor publikumsfavoritt i Sør-Korea utover i lekene og Team Kim har fått klengenavnet «the Garlic Girls» - hvitløksjentene - etter området de er fra.

Ikke nok med at den koreanske pressen har kalt dem opp etter hjemstedets hvitløk, kallenavnene til jentene selv er også matbasert. De går under navn som «Pannekake», «Stek», «Cho-Cho», og «Sunny», etter sunny side-up når man steker egg.

Skipen Kim Eun-jung har likevel blitt den aller største folkefavoritten. «Annie», som hun er kjent som, har blitt et symbol med sine runde briller og klare instrukser til lagvenninnene. I tillegg har hun bidratt med svært solid spill.

To av jentene er søstre, Kim Yeong-Mi og Kim Kyeong-ae, og alle har vokst opp med å gå i curlinghallen som ble bygget da venninnene begynte på ungdomsskolen. Samtlige fem på laget, alle med etternavnet Kim er barndomsvenninner.

- De er søstre og de er venner, og kommunikasjonen er viktig for dem. Du ser fort at samarbeidet er en stor årsak til deres suksess, sier ordføreren i deres hjemby, Kim Joo-soo, til New York Times.

Kansellerte basketballaget

Uiseong er navnet på området som er viden kjent for sin produksjon av nettopp hvitløk. Stedet ligger noen timer sør for Pyeongchang og fikk i 2006 en av Sør-Koreas aller første curlinghaller.

Byens ordfører bestemte seg for å bygge curlinghall for å bli en destinasjon for curling og kunne holde curlingstevner. Støtte til byggingen kom fra myndighetene, etter at en av landets embetsmenn hadde oppdaget idretten på reise i Canada.

Curling var så ukjent i Sør-Korea at landet ikke hadde et curlinglag før OL i Sotsji for fire år siden. Nå er Uiseong på kartet ikke bare for hvitløken, men også som stedet som fostret olympiske curlere.

Jentenes skole, Uiseong Girls High School, valgte å omfavne idretten helt og fullt.

- Vi kansellerte basketballaget vårt her på skolen og endret vår skoleidrett til curling, sier tidligere rektor Lee In-young til NPR.

- Jeg så jentene ta tak i kostene for første gang da curlinglaget først ble stiftet i skoletiden. De var snille jente som også studerte veldig hardt, sier Lee.

Voksende publikumsfavoritt

Sør-koreanerne var ikke en av forhåndsfavorittene i curling-turneringen, men har overbevist med fantastisk spill og var best av samtlige i grunnspillet hvor alle lagene møttes med 8 seire og kun ett tap.

FAVORITT: Skip Kim Eun-jung har blitt en stor publikumsfavoritt med sin runde briller og høye rop til lagvenninnene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
FAVORITT: Skip Kim Eun-jung har blitt en stor publikumsfavoritt med sin runde briller og høye rop til lagvenninnene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer

Med seirene har hjemmebanefordelen bare økt. De siste par kampene har curlinghallen i Gangneung vært stappfull med entusiastiske sør-koreanere, mer vant til suksess i naboarenanen hvor kortbaneskøyter blir arrangert.

- De er veldig sterke. De har virkelig fått en fordel av hjemmebane i tillegg, sa Nina Roth til the Guardian etter å ha tapt mot Team Kim.

Laget var ikke ranket høyere enn nummer åtte i verden da OL-turneringen begynte, men har vært spilt fjellstøtt på hjemmebane. Deres canadiske trener Peter Gallant sier laget har utviklet seg stort de siste to årene.

- Det er fantastiske, fantastiske jenter og de har bare tatt til seg all informasjon. De spiller smart curling. Jeg tar knapt notater under kamper lengre. Før pleide jeg å ha en full bok etter hver kamp, sa Gallant til en samlet presse etter seieren mot OAR.

De sju siste kampene i grunnspillet endte med seier etter 5-7-tapet mot Japan i jentenes andre kamp. Nå er det igjen Japan som står i mellom hvitløksjentene og en sensasjonell finaleplass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!