Hvor ble det av alle målene?

300 divisjoner i Europa leverer flere scoringer enn Premier League.

FORSPILTE SJANSER? Newcastle-spillerne Yoan Gouffran og Shola Ameobi fortviler etter en misbrukt sjanse mot West Ham i august. Målsnittet i årets Premier League er lavt. Foto: SCANPIX/AFP / IAN MACNICOLr single club/league/player publications
FORSPILTE SJANSER? Newcastle-spillerne Yoan Gouffran og Shola Ameobi fortviler etter en misbrukt sjanse mot West Ham i august. Målsnittet i årets Premier League er lavt. Foto: SCANPIX/AFP / IAN MACNICOLr single club/league/player publicationsVis mer

(Dagbladet): Ikke siden 2006 har en Premier League-sesong startet så målfattig: 78 mål på 40 kamper er det blitt så langt i England, et snitt på 1,95 per kamp.

Med det havner stjernesirkuset utenfor Europas 300 mestscorende ligadivisjoner, og det suser faktisk langt oftere i nettet i de øvrige toppligaene i Europa.

Forsiktige
Tysk Bundesliga har eksempelvis levert 3,29 mål per kamp hittil i høst, i Spanias La Liga er snittet 3,05. Serie A har også et snitt med over tre mål per kamp (3,03), ifølge en oversikt statistikknettstedet SoccerVista har utarbeidet.

- Jeg har tenkt en del på dette, og det har nok sine sammensatte årsaker, grubler TV 2-kommentator Kasper Wikestad sammen med Dagbladet.

- Sesongen er i ferd med å «sette seg», noen ganger gir det utslag i masse mål, men denne gangen har det vært motsatt. Det er flere nye managere i divisjonen, som kanskje prioriterer det defensive nå i åpningen. Ingen går ut helt «gung ho», og det gjelder nok også de nyopprykkede lagene som vil forsvare seg til poeng for å få en god start, påpeker han.

Unntak
Trøsten, for de som synes mål er gøy, er at de historiske analysene viser at måltørken neppe fortsetter. Snittet for Premier League-æraen ligger på 2,63 mål per kamp, og tar vi med årene fra 1968, blir snittet nesten det samme: 2,61.

PREMIER LEAGUE-HISTORIEN I BILDER: 10. februar 2008 tapte Manchester United et derby på Old Trafford for første gang siden april 1974. Darius Vassell og Benjani Mwaruwari gjorde ettermiddagen helsvart for Cristiano Ronaldo og co. United markerte at det var 50 år siden München-ulykken dette året. Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
PREMIER LEAGUE-HISTORIEN I BILDER: 10. februar 2008 tapte Manchester United et derby på Old Trafford for første gang siden april 1974. Darius Vassell og Benjani Mwaruwari gjorde ettermiddagen helsvart for Cristiano Ronaldo og co. United markerte at det var 50 år siden München-ulykken dette året. Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

Infostradas tallknekkere har regnet ut at sjansen for 40 kamper etter hverandre i denne perioden, med 78 mål eller færre, har vært lave 0,66 prosent. Vi opplever med andre ord et unntak fra regelen.

Infostrada peker samtidig på at de periodene med lavt målsnitt som faktisk har forekommet, som oftest finner sted enten i starten av en sesong, eller i starten av et kalenderår (altså rundt overgangsvinduet i januar).

Det kan tyde på at målene uteblir oftest når nye spillere skal passes inn i lagene, forsiktighet preger tilnærmingen, og så videre. Litt som Kasper Wikestad er inne på.

Forøvrig, divisjonen som leverer flest mål per kamp i Europa akkurat nå, er norsk tredjedivisjon, avdeling 3. Der topper Brumunddal, beskrivende nok med 87 mål på 21 kamper.